Reisverslagen Tibet
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'Fietsen over de Friendship Highway'

Algemeen

Tibet is in 1950 ingelijfd als provincie van China. Lange tijd werden er geen westerlingen toegelaten maar sinds begin jaren tachtig mogen westerlingen, meestal onder begeleiding van een gids, weer door Tibet reizen. Je hebt wel een permit nodig. Een westerling mag hier niet zelf autorijden. Je moet dus altijd een chauffeur huren. Bemiddeling via officiële toeristen-organisaties is ook altijd nodig. Ook moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn, na je bezoek aan Tibet.

Bevolking

Er wonen 3,4 miljoen mensen. Tibetanen zijn een gastvrij en vriendelijk volk. Ze leven vaak onder extreme omstandigheden, vooral in de dorpen die op grote hoogte liggen. In de meeste kloosters krijg je gemakkelijk contact met de monniken, vooral met degenen die een beetje Engels spreken.

In de bergen leven veel nomaden. Zij trekken met hun kuddes yaks en schapen van de winter- naar de zomerweide. De yak heeft zich zeer goed aangepast aan de hoogte en heeft een zeer dichte vacht. Hij levert melk waar boter en yoghurt van gemaakt wordt. De huid wordt gebruikt voor tentdoek en de uitwerpselen worden gedroogd en gebruikt als brandstof.

Behalve boeddhisten zie je ook veel moslims in Tibet. Zij zijn herkenbaar aan hun hoofdbedekking. De mannen dragen een fez, de vrouwen een hoofddoek. Tibetanen zijn erg gelovig en leggen honderden keren de pelgrimsroutes rond de kloosters af. Hierbij draaien ze aan de gebedsmolens of doen de route van staand, via knielend naar liggend af.

Klimaat en natuur

Tibet ligt op een hoogte van tussen de 3000 en 5000 meter en bestaat voornamelijk uit bergen en hoogvlakten. Het is een indrukwekkend landschap. De lucht is er nog zuiver en de uitzichten zijn overweldigend.

Door de hoge ligging heeft Tibet een droog bergklimaat. Er valt in verhouding weinig regen, meestal in de zomermaanden. Door de grote hoogte is er een groot verschil tussen zomer- en wintertemperatuur. Ook is er een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. In de zomer (juni t/m augustus) is er overdag een temperatuur van gemiddeld 20 graden in de zon. In de schaduw ligt de temperatuur aanmerkelijk lager. 's Nachts ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer tussen de 0 en 8 graden.

In de winter bestaat het risico dat sommige passen zijn afgesloten. Door het vaak slechte weer in de wintermaanden, zijn er veel landslides (aardverschuivingen). De weg is dan compleet weggeslagen.

Gezondheid en hoogteziekte

Omdat Tibet op grote hoogte ligt, is er een reëel risico dat je hoogteziekte krijgt. Fysieke conditie is geen garantie voor het wel of niet krijgen van hoogteziekte. Op 3000 meter hoogte zit er al éénderde minder zuurstof in de lucht. Hoogteziekte treedt op wanneer iemand sneller stijgt dan zijn lichaam zich kan aanpassen. Het is dan ook verstandig een paar dagen te acclimatiseren, voordat je je op deze hoogte in gaat spannen. Je lichaam kan zich dan geleidelijker aan de hoogte aanpassen. Het is belangrijk heel veel water te drinken, liefst 5 liter per dag.

Er zijn drie vormen van hoogteziekte te onderscheiden:

De meest effectieve behandeling van hoogteziekte is afdalen, zo mogelijk (bij ernstige vormen) in combinatie met toediening van extra zuurstof.

Langzaam stijgen (acclimatiseren) in combinatie met veel drinken (en weinig alcohol) is de beste preventie. Een vuistregel is dat je altijd lager slaapt dan de hoogste plek waar je die dag geweest bent.

Het slikken van Diamox lijkt goed te helpen tegen (lichte vormen van) hoogteziekte. Hierdoor lijkt de ongewenste ophoping van vocht in longen en hoofd bestreden te worden.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Alleen in Lhasa en Shigatze kun je travellers cheques wisselen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

[an error occurred while processing this directive]
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden