Reisverslagen treinreizen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'De Trans-Mongolië Expres'

Nuttige adressen

Ambassade van China
Adriaan Goekooplaan 7, 2517 JX Den Haag
Tel. 070-306 50 88

Voor België:
Kanselarij van China, consulaire afdeling
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel
Tel. 2 - 771 26 81

Ambassade van Mongolië
Voor Nederland en België:
Avenue Besme 18, B-1190 Brussel
Tel. +2 - 344 69 74

Ambassade van Rusland
Laan van Meerdervoort 1, 2517 AA Den Haag
Tel. 070-346 79 40

Voor België
Kanselarij Russische Federatie, consulaire afdeling
De Frélaan 66, 1180 Brussel
Tel. 2 - 374 35 69

Visa

Bedenk dat je stiekem ook een hoop geld kwijt bent aan visa voor Rusland, Mongolië en China. Het aanvragen van de visa duurt ongeveer twee weken. Sneller kan maar kost aanmerkelijk meer.

Geldzaken

Het aantal reisbureaus waar je een reis met de Trans-Mongolië Expres kunt boeken is beperkt, het zijn voornamelijk de Azië-specialisten.

Moskou is over het algemeen niet al te duur. In de trein ben je ook al niet al te veel geld kwijt; voor een redelijk fatsoenlijke maaltijd betaal je een paar euro. Mongolië is op de niet-toeristische plaatsen bijzonder goedkoop, in een doorsnee restaurant betaal je niet meer dan een euro of drie voor een goede maaltijd. Hetzelfde geldt voor Peking. Voor een euro of vijf kun je goed eten en drinken in een van de 'eetzalen'.

Let wel op dat je moet afdingen bij de aanschaf van luxegoederen, zonder afdingen betaal je wellicht nog meer dan in Nederland.

Wat geld betreft kun je voor in de trein het beste gewoon roebels meenemen. Het is pertinent niet waar dat er in de trein alleen met dollars betaald kan worden, dit is zelfs officiëel verboden.

Waarschuwing voor Moskou-reizigers: het valt niet mee om een plaats te vinden waar je Travellers Cheques kunt wisselen. Na ruim twee dagen zoeken kwam ik alleen op Hotel Aurora.

Wie in Ulan Bator of Peking verblijft kan wel het beste een deel Travellers Cheques meenemen, inwisselen is hier niet zo moeilijk. In Peking stikt het van de banken, of anders kan dit in het hotel. Zorg wel voor gave exemplaren als je dollars meeneemt; beschadigde briefjes worden geweigerd.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden