Reisverslagen treinreizen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'De Transsiberië Expres'

Nuttige adressen

Ambassade van China
Adriaan Goekooplaan 7, 2517 JX Den Haag
Tel. 070-306 50 88

Voor België:
Kanselarij van China, consulaire afdeling
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel
Tel. 2 - 771 26 81

Ambassade van Mongolië
Voor Nederland en België:
Avenue Besme 18, B-1190 Brussel
Tel. +2 - 344 69 74

Ambassade van Rusland
Laan van Meerdervoort 1, 2517 AA Den Haag
Tel. 070-346 79 40

Voor België
Kanselarij Russische Federatie, consulaire afdeling
De Frélaan 66, 1180 Brussel
Tel. 2 - 374 35 69

Visa

Voor Rusland, Mongolië en China zijn visa nodig. Het aanvragen duurt ongeveer twee weken. Sneller kan maar kost aanmerkelijk meer.

Algemeen

Neem voor tijdens de treinreis voldoende instantsoep, instantkoffie en thee mee. Zeker voor het eerste stuk tot Moskou ook muslirepen en dergelijke. Verder moet je beseffen dat je in Mongolie een andere wereld binnenstapt. Als op een vierpits-gastel wordt gekookt voor twintig mensen, die allemaal wat anders bestellen, dan krijg je niet allemaal tegelijk het eten op tafel.

Klimaat en beste reistijd

Het meest geschikt is de periode tussen april en juni. Het is dan nog niet te warm en de bomen zijn nog niet al te zeer begroeid, je ziet daardoor eenvoudig wat meer

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Het beste kun je dollars meenemen en travellercheques. Deze zijn goed in te wisselen. In totaal had ik voor drie weken ongeveer driehonderd euro nodig voor maaltijden, excursies, souvenirs, luchthavenbelasting enz.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden