Reisverslagen treinreizen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

'De Transsiberië Expres in de winter'

Nuttige adressen

Ambassade van China
Adriaan Goekooplaan 7, 2517 JX Den Haag
Tel. 070-306 50 88

Voor België:
Kanselarij van China, consulaire afdeling
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel
Tel. 2 - 771 26 81

Ambassade van Rusland
Laan van Meerdervoort 1, 2517 AA Den Haag
Tel. 070-346 79 40

Voor België
Kanselarij Russische Federatie, consulaire afdeling
De Frélaan 66, 1180 Brussel
Tel. 2 - 374 35 69

Visa

Voor Rusland en China zijn visa nodig. Het visum voor China is heel makkelijk af te halen bij de Chinese ambassade. Zij vragen alleen een kopie van je ziektekostenverzekering. Je kan het na een paar dagen ophalen.

Voor Rusland moet je een bewijs van een hotelreservering hebben. Een Russisch visum moet je daarom door een in Rusland gespecialiseerd reisbureau laten verzorgen.

Algemeen

In de trein is het 's winters 25 graden. Iedereen loopt er dus rond in een T-shirt. Het kan buiten tot wel 20 graden vriezen. Steek dus niet je hoofd buiten de deur zonder een jas aan en een muts op Het is beslist noodzakelijk dikke winterkleren bij je te hebben. In januari kan het zo koud zijn dat je niet te lang buiten moet zijn. Over de koppeling van de rijtuigen is een looppad met koudesluis. Als je naar de restauratie wilt zijn dit heel koude plaatsen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Het eenvoudigste zijn de geldautomaten: er zijn er legio in Moskou, maar er waren er ook in Jekaterineburg, Irkutsk, Harbin en Peking.

Creditcards zijn nauwelijks te gebruiken, alleen in de duurdere hotels en winkels of om geld mee op te nemen.

Reischeques waren in Moskou en in SiberiŽ alleen in de grote hotels om te wisselen, lastig en moeilijk maar wel het veiligst. In China bij de hoofdkantoren van de Bank of China en de grote hotels.

Contante dollars waren het makkelijkste om te wisselen, zowel in Rusland als in China. Dollarbiljetten in kleine coupures zijn makkelijk buiten de gebaande paden om probleempjes op te lossen of iets te kopen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Kosten

Maak een goede begroting. Als je de opgave door een reisbureau ziet lijkt het wel mee te vallen. Een € 2000 per persoon moet je wel op rekenen. De kosten van levensonderhoud zijn ongeveer 10 procent lager dan bij ons, dat is dan weer een meevaller.

In Rusland kan je heel goed in de budget hotels slapen, ook is er de mogelijkheid om bij Russen thuis te overnachten. Dit kan allemaaal door een Rusland-specialist geregeld worden. Het is echter ook mogelijk om in SiberiŽ zelf slaapadressen te zoeken met hulp van Baikal Tours: www.baikalcomplex.irk.ru Je bent dan veel voordeliger uit.

In China zijn budget hotels nog nieuw. Er zijn in Beijng jeugdherbergen en budgethotels. Bij mensen thuis slapen, de zogenaamde homestay, is in China onbekend.

Veilig op reis

Mijn zoon en ik hebben ons geen ogenblik onveilig gevoeld. We zijn overal zonder enige angst naar toegegaan. Sterker nog, we voelden ons veiliger dan in Amsterdam.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden