Djoser
Reisverslagen Tunesië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tunesië boeken

'Rondreis Tunesië'

Nuttige adressen

Tunesisch Verkeersbureau,
Muntplein 2
1012 WR Amsterdam.
Tel. 020 622 49 71

Tunesische Ambassade,
Gentsestraat 98,
2587 HX Den Haag.
Tel. 070 - 351 22 51 / 351 43 23

Voor België:
Kanselarij Tunesië,
Tervurenlaan 278, 1150 Brussel.
Tel. 2-771.73.95

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd is het voor- en najaar. Zelf zijn wij in augustus geweest en de temperaturen liepen op tot een graad of 50, vooral in het binnenland. Toen wij aankwamen in de badplaats Sousse, was het al een graad of 40. Toch is deze hitte goed uit te houden, want de luchtvochtigheidsgraad is niet zo hoog.

Bevolking

Tunesië is een westers, modern land waar de bevolking wel islamitisch is, maar niet praktiserend. Vooral in stedelijke gebieden is de bevolking erg modern. In de hoofdstad Tunis bijvoorbeeld lopen de vrouwen in moderne kleding zonder hoofddoek en sluier en er zijn zelfs vrouwelijke politie-agenten.

Wel viel het ons op dat er alleen maar mannen op terrasjes en in het café zitten. De vrouw is hier in geen velden of wegen te zien. Uit respect neemt de man zijn vrouw niet mee naar het café, omdat er vaak over voetbal wordt gesproken en waterpijp (sjisja) wordt gerookt. Het café heeft naast een sociale functie ook een functie als een soort uitzendbureau. Werkgevers gaan naar het café om personeel te werven.

Dat mannen opdringerig kunnen zijn, hadden we al rekening mee gehouden, maar eigenlijk hebben we geen last gehad. Het hangt er van af hoe je jezelf opstelt. Alleen de souvenierverkopers kunnen wel opdringerig zijn, maar als je zegt dat je uit Holland komt, dan laten ze je snel met rust. Ze roepen dan alleen nog 'Kijken kijken niet kopen'. Er valt weinig aan Hollanders te verdienen...

We zagen ook verschillende typen Tunesiërs; kruisingen tussen donker en licht, Berbers en Bedoeïnen die zich vermengd hebben met de Arabieren, Afrikanen etc. De bevolking is erg vriendelijk.

Als je een moskee gaat bezoeken dan moeten je schouders en knieën bedekt zijn. Je kunt bij de ingang ook een djelleba (omslagdoek) huren voor 1 Dinar.

Geldzaken

Je kunt geen Tunesische Dinars in- en uitvoeren. Op het vliegveld en in de hotels kun je wisselen. Men hanteert een officiële staatskoers dus overal zijn de koersen hetzelfde.

Eën Tunesische Dinar is ongeveer 0.79 eurocent. Voor 1 Euro krijg je ongeveer 1.325 Dinar. Het minimumloon van een Tunesiër is ongeveer 180 Dinar per maand, dat is ongeveer 142.20 Euro.

In de grotere steden en toeristische gebieden kun je gewoon pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Elektriciteit

Op de meeste plaatsen heeft Tunesie een voltage van 220 V. Onze 'platte' stekkers passen in de Tunesische wandcontactdozen, zodat het opladen van b.v. een accu geen problemen hoeft op te leveren.

Eten en drinken

Probeer Brik a l'oeuf eens, een krokante bladerdeeg met een vulling van ei. De makroudh is een dadelkoekje en een lekkernij in Tunesië.

Fotograferen

Fotografeer de lokale bevolking niet zomaar, maar vraag eerst toestemming. Sommigen zien een fototoestel als het boze oog. Bij een aantal bezienswaardigheden moet je, om foto's te kunnen maken, een fotobonnetje van 1 Dinar kopen.

Gezondheid

Drink in ieder geval geen kraanwater, maar koop flessen bronwater. Een liter kost ongeveer 1 Dinar.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Souveniers

De souvenierwinkeltjes bieden allemaal hetzelfde aan. Typische Tunesische souveniers zijn toch wel : de (nep) sjisja's (waterpijpen), beslagen koperen bordjes, spiegeltjes, keramieken tegeltjes, gekleurde schaaltjes, de Fatma-handjes, poppen met Tunesische klederdracht, de pluche dromedarissen, geknoopte tapijten, geweven kleden etc.

Het souvenier van het blauw-witte stadje Sidi Bou Said is de bolle ronde (witte) vogelkooi.

In het zuiden van Tunesië, de omgeving van Tozeur, kun je goedkoop een woestijnroos kopen.

Als je een souvenier wilt kopen laat dat dan niet gelijk merken. Als je vraagt naar de prijs dan ben je geïnteresseerd. Wil je het toch niet dan blijven ze aandringen. Wanneer je besluit iets te kopen dan stijgt de prijs weer. Bedenk voor jezelf welke prijs je wilt betalen en geef niet meer uit dan de bedoeling was. Afdingen is een must.

Vakantie Tunesië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Tunesië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Tunesië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Tunesië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tunesië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Tunisia