Reisverslagen Turkije
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Turkije boeken

'Van Turkije naar Nepal (I)'

Nuttige adressen

Turks Nationaal Verkeersbureau, Herengracht 451, 1017 BS Amsterdam.
Tel. 020 - 626 68 10/624 40 06

Voor België:
Kanselarij Turkije,
Montoyerstraat 4, 1040 Brussel.
Tel. 2-513.40.95

Geldzaken

De nieuwe Turkse munteenheid, afgekort als YTL, is een halve Euro waard. Je kunt overal pinnen, dus geld meenemen hoeft niet.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Visum

Voor Turkije moet je een visum aanschaffen. Dit doe je op het moment van aankomst op de luchthaven in Turkije voor 10 euro, 3 maanden geldig.

Eten en drinken

De nationale drank is Turkije is niet koffie maar thee. In typische kleine glaasjes drinken ze er de hele dag op los. Veelal wordt er door de Turk een waterpijp bij gerookt. Een waterpijp bevat tabak met een smaakje (appel), maar bevat geen nicotine.

Kebab is het nationale gerecht, al is de keuken (zeker in de toeristische gebieden) behoorlijk uitgebreid.

Water kan je alleen drinken uit flessen. Ondanks dat Turkije een relatief modern land is krijgt het grootste percentage van de toeristen onherroepelijk last van de darmen. Eet alleen is restaurants waar veel mensen eten en zorg ervoor dat de kebab die je op straat koopt door en door gaar en warm is.

Rondreizen

Turkije heeft een geweldig bussysteem. Treinen zijn er nauwelijks. De bussen zijn comfortabel en snel. Net buiten elke stad ligt het busstation (de otogar). Vanuit de stad neem je een van de vele minibusjes (dolmus) die je afzetten bij de otogar.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Turkije boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Turkije en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Turkije samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Turkije staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Turkije.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Turkey