Reisverslagen Turkije
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Turkije boeken

'Rondreis West-Anatolië'

Nuttige adressen

Turks Nationaal Verkeersbureau, Herengracht 451, 1017 BS Amsterdam.
Tel. 020 - 626 68 10/624 40 06

Voor België:
Kanselarij Turkije,
Montoyerstraat 4, 1040 Brussel.
Tel. 2-513.40.95

Het visum dat je nodig hebt voor Turkije, koop je voor een tientje bij de grens. Van tevoren regelen is dus niet nodig.

Fotograferen

Voor fotografie is Turkije interessant. Met een groothoek zijn mooie landschapsopnamen te maken. Met een lichte telelens bijvoorbeeld zonsondergangen of fragmenten van zuilen, zonder storende voor- of achtergronden. Een macrolens is handig om details vast te leggen. Bijvoorbeeld van mozaïeken, gezichten van beelden en versieringen op zuilen.

Digitaal fotograferen is te prefereren. Per opname is dan de gevoeligheid in te stellen. In een rotskerkje is het dan mogelijk met 1000 ASA een fresco te fotograferen. In deze kerkjes mag niet geflitst worden. Bij landschapsopnamen is 100 ASA ruim voldoende. Er is veel licht aanwezig.

Voor de camera zou ik een tasje meenemen. Dit biedt bescherming tegen stoten en stof. Om sommige archeologische sites is veel stof aanwezig. De wind wakkert het aan. Neem geen statief mee. Je moet het meenemen tijdens de wandelingen. Dat is zwaar.

Het is streng verboden militaire objecten te fotograferen. Vraag om toestemming bij het fotograferen van de inlandse bevolking. Met name bij gesluierde vrouwen. Of vrouwen in zwarte gewaden, waarvan alleen de ogen zichtbaar zijn. Vaak is er een man in de buurt die de leiding over hen heeft.

Geldzaken

De nieuwe Turkse munteenheid, afgekort als YTL, is een halve Euro waard. Je kunt overal pinnen, dus geld meenemen hoeft niet.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Eten en drinken

Om ziektes te vermijden is het belangrijk niet uit de kraan te drinken en geen ijsklontjes en ijs te nemen. Drink uit gebottelde flessen die bijna overal te koop zijn. Slecht lopende restaurants hebben een lage omloopsnelheid van waren. Dus bederf ligt daar op de loer.

Gezondheid

Veel mensen die naar Turkije zijn geweest hebben last van diarree. Neem daarom medicijnen mee die de diarree remmen en ORS. Ook na thuiskomst is het zaak goed in de gaten te houden of zich geen bacteriële infectie openbaart.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Turkije boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Turkije en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Turkije samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Turkije staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Turkije.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information West Anatolia, Turkey