Reisverslagen Tanzania
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tanzania boeken

'Rondreis Tanzania en Zanzibar'

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania, Avenue Louise 363, B-1050 Brussel. tel.: 00-322/6406500

Consulaat van Tanzania, Parallelweg Zuid 215, 2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel. Telefoon: 0180-320939

Voor Tanzania is een visum verplicht. Je dient dit ongeveer 3 tot 4 week voor vertrek aan te vragen. Als je met een georganiseerde reis gaat, krijg je de laatste informatie en aanvraagformulieren waarschijnlijk wel van je reisorganisatie. Zij kunnen (tegen betaling) ook de aanvraag van de visa voor je verzorgen. Als je het zelf wilt verzorgen (wat niets voorstelt) is het het handigste om je paspoort aangetekend op te sturen, met een retourenvelop met postzegels voor het aangetekend retourzenden. Verder moet je twee identieke pasfoto's en een kopie van het boekingsbewijs (factuur) van je reis bijsluiten. De kosten van het visum bedragen 50 euro.

Het paspoort moet bij aankomst nog zes maanden geldig zijn.

Klimaat en beste reistijd

Ondanks de ligging rond de evenaar is het bijna nooit extreem warm. Overdag loopt de temperatuur op tot 25 à 30 graden, 's ochtends vroeg kan het fris zijn en 's avonds koelt het afhankelijk van de hoogte af tot 10 à 15 graden. Bij de Ngorongorokrater, Mount Kenia en in de Usambara Mountains kan het koud en mistig zijn. Een warme trui en windjack en een warme slaapzak zijn hier dan ook zeer wenselijk, zeker in de wintermaanden juli en augustus.

December t/m maart en juni t/m oktober: droge tijd
April + mei: lange regentijd
November: korte regentijd

Beste reistijd: vlak na de regentijd is het landschap groen en staan veel bomen en bloemen in bloei. Naarmate de droge tijd vordert wordt het steeds warmer en wordt het landschap geler en kaler. Daardoor kun je in deze periode het wild soms net iets beter zien. Het wild volgt overigens de regen. De grote trek in de Serengetti is dan ook rond december.

In de regentijd kunnen wel reizen ondernomen worden, maar moet je rekening houden met een slechte gesteldheid van de wegen, modderige kampeerplaatsen en (soms korte, maar hevige) regenbuien.

Geldzaken

De munteenheid in Tanzania is de Tanzania shilling (Tsh). Je kunt het beste cash dollars of euro's (ook in kleine coupures) meenemen en een reservebedrag in traveller cheques.

Traveller cheques in Amerikaanse dollars zijn bij bijna alle banken inwisselbaar en zijn verzekerd tegen verlies en diefstal (mits gescheiden bewaard van je aankoopbewijs). Indien je travellercheques inwisselt voor lokale valuta krijg je hiervoor een beduidend slechtere koers dan voor cash US-dollars.

Het is handig om de helft van het geld dat je meeneemt naar Tanzania in cash Amerikaanse dollars mee te nemen. Met de cash US dollars kun je gemakkelijk de entree tot de parken en fooien betalen. Bovendien hoeft je niet op zoek naar een bank, met het risico daar lang te moeten wachten.

Draag geen zichtbare money-belts, want dat trekt dieven aan, maar draag deze onder je kleding. Ook kunt je je geld verdelen over diverse tassen en kledingstukken.

In Tanzania verschillen de koersen van de wisselkantoortjes nauwelijks van die van de banken. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger.

Hoewel steeds vaker geaccepteerd, kun je in Tanzania nog lang niet overal terecht met je creditcard. In de steden en in luxe hotels en lodges worden ze wel vaak geaccepteerd. Daarom is het aan te raden om creditcards alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.

In Tanzania kun je in Dar-es-Salaam pinnen. Op Zanzibar is het niet mogelijk om te pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

In Tanzania komt een aantal ziekten voor die door muggen worden overgedragen, zoals malaria en knokkelkoorts. De malariamug is 's avonds en 's nachts actief, terwijl de mug die knokkelkoorts veroorzaakt overdag actief is. Een goede muggenspray (met DEET) is van belang. Contact met zoetwaterplassen moet vermeden worden in verband met een mogelijke bilharzia besmetting.

Kraanwater is niet drinkbaar, doch flessenwater is overal verkrijgbaar. HygiŽne is uiterst belangrijk. Na een sanitaire stop en voor het eten de handen reinigen met een ontsmettend middel (er zijn goede kleurloze gels te koop).

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Fooien en bedelen

Het personeel in hotels en restaurants is in belangrijke mate aangewezen op neveninkomsten. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kun je uitgaan van tien procent fooi. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een vergoeding.

In de steden zul je mogelijk worden aangeklampt door bedelaars. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden zij op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. Wil je de bevolking echt helpen, ondersteun dan hulp-organisaties. Geef niet zomaar pennen of geld aan kinderen. Wil je pennen of schriften aan kinderen geven, doe dat dan via de onderwijzer op een school.

Elektriciteit

In Tanzania bedraagt de spanning gewoon 220-240 V. Omdat de stopcontacten anders zijn (Engels model), kun je het best een universele adapter meenemen.

Telefoon en e-mail

Telefoneren naar Europa kan een dure aangelegenheid zijn. Reken op € 1,40 tot zelfs € 4,00 per minuut, met een minimum van drie minuten. Vanuit het hotel kan het nog 50 procent duurder zijn. E-mail is mogelijk in grotere steden in internetcafe's voor minder dan een euro per uur, alhoewel er ook plaatsen zijn waar men tot € 0.50 per minuut schijnt te vragen.

GSM is af en toe beschikbaar (niet altijd), zodat SMS'en ook tot de mogelijkheden behoort.

Fotograferen

Voor het fotograferen van dieren in de wildparken is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen. De meeste wildritten worden in de vroege ochtend of in de late middag gemaakt. Zorg dan ook voor snelle films (200 tot 400 iso) voor de avond. Overdag kan de zon fel zijn. Een polarisatie filter kan helpen om schaduwen wat op te lichten.

Digitale camera's zijn ideaal, omdat ze soms een variabele gevoeligheid hebben. Bovendien kun je gelijk de beste foto's uitzoeken.

De fotogenieke inheemse stammen zijn niet altijd even enthousiast om gefotografeerd te worden. Religieuze overwegingen spelen daarbij vaak een rol. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming en respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen kunnen de inheemse volken geld vragen: maak niet stiekem foto's, want dat kan tot problemen leiden. In veel gevallen zal een vergoeding gevraagd worden. Als deze te hoog is, kun je proberen dit omlaag te onderhandelen.

Vakantie Tanzania boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Tanzania en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Tanzania samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Tanzania staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tanzania.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden