Reisverslagen Tanzania
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tanzania boeken

'Nationale Parken Serengeti en Ngorongoro'

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania, Avenue Louise 363, B-1050 Brussel. tel.: 00-322/6406500

Consulaat van Tanzania, Parallelweg Zuid 215, 2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel. Telefoon: 0180-320939

Nederlandse ambassade in Tanzania: New Atc Town Terminal, Corner Ohio Street/Garden Avenue, Dar es Salaam. Tel.: 00-255-811-339986. E-mail: nlgovdar@intafrica.com

Visum

Een visum is een vereiste. Kom je via Kenia dan heb je buiten een Keniaans visum natuurlijk ook een Tanzaniaans nodig.

Taal

Omdat Tanzania een voormalige Engelse kolonie is en de regering na de verzelfstandiging heeft besloten de Engelse taal als tweede taal te handhaven, spreekt men over het algemeen goed Engels.

In Tanzania rijdt men daarom ook links. Dus: opletten bij het oversteken. 't Is even wennen!

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Tanzania is een gebied waar malaria voorkomt. De tenten waarin wij kampeerden, waren voorzien van muggengaas en we hielden hem dicht. Voor het geval je in een hotel overnacht is het zinvol een klamboe mee te nemen. Natuurlijk ook muggenwerend smeersel meenemen (DEET).

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Algemene tips

Even wennen zijn de sanitaire voorzieningen, of liever gezegd: het gebrek eraan. Zeker als je kampeert. In Tanzania heb ik welgeteld één warme douche gezien en dat was in de YMCA in Moshi. Voor de rest zijn er koude douches (als er tenminste water voorhanden is, dat vaak gebracht moet worden vanuit een naburige stad). En soms is het gewoonweg te koud, zodat een koude douche geen aantrekkelijke optie is.

Ook 'echte' toiletten zijn schaars op de lokale campings, of in een dusdanig slechte staat dat ze niet bruikbaar zijn.

Niet overal is er gelegenheid om je was te doen (om over de mogelijkheden tot drogen maar te zwijgen). Zelf meenemen: waslijn en knijpers! Dus: grijp op al deze terreinen je kans, zodra die zich voordoet!

Meenemen: stevige kleding, die tegen een stootje kan, een warme trui, een regenjack, maar ook zomerse kledij. Wij reisden in een truck, voorzien van zeildoeken zijkanten met plastic raampjes. Maar als je echt wat wil zien - en dat wil je tenslotte - moeten die zijkanten beslist open, wat in de vroege ochtend bar fris kan zijn (veel laagjes, die je kan afpellen naarmate het warmer wordt, werken het best). Wij kochten onderweg dekens om over onze knieën te kunnen leggen.

In juli - de maand dat ik er was - kan het zeer wisselvallig zijn: zwaarbewolkt en kil, maar ook heerlijk zonnig en warm.

Neem naaigerei en lapjes mee om onderweg het hoognodige op te kunnen lappen. Het land is ruig, de wegen zijn slecht en alles lijkt op een of andere manier onderweg spontaan uit elkaar te vallen.

Als je gaat kamperen: een goede slaapzak en - voor als het erg warm is - een lakenzak. Als ondergrond kun je een self-inflating matje meenemen, maar dan moet je er wel goed op letten dat de bodem geen scherpe stenen en dorens bevat (reparatiespullen voor de zekerheid mee). Een simpel schuimrubberen matje voldoet. Kan niet kapotgaan ook.

De wegen zijn slecht. In ieder geval zijn er nauwelijks wegen zoals wij die kennen. Vaak is er niet meer dan een uitgesleten spoor, dat op sommige plekken zo is stukgereden dat men er sporen omheen heeft getrokken, zodat het is uitgegroeid tot het formaat van een vierbaansweg. Hoewel het rijtempo dus noodgedwongen laag ligt, hobbel je zo'n reisdag in de truck heel wat af. Voor mensen met rugklachten lijkt me dat geen goed idee.

In de parken is het verboden om buiten de 'gebaande paden' te rijden. De regels in de parken zijn streng en dat is maar goed ook, want anders bleef er weinig van over met al die toeristen die liefst van zo dichtbij mogelijk wild willen zien en fotograferen.

Vakantie Tanzania boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Tanzania en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Tanzania samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Tanzania staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tanzania.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden