Reisverslagen Tanzania
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tanzania boeken

'Kilimanjaro Trekking Lemosho-route'

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania, Avenue Louise 363, B-1050 Brussel. tel.: 00-322/6406500

Consulaat van Tanzania, Parallelweg Zuid 215, 2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel. Telefoon: 0180-320939

Nederlandse ambassade in Tanzania: New Atc Town Terminal, Corner Ohio Street/Garden Avenue, Dar es Salaam. Tel.: 00-255-811-339986. E-mail: nlgovdar@intafrica.com

Voor het bezoeken van Tanzania heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig. Deze kun je bij het consulaat van Tanzania in Nieuwerkerk a/d IJssel regelen, kosten 50 euro (contant bijvoegen). Het visum kan schriftelijk aangevraagd worden door middel van een aanvraagformulier. Het visum is binnen een week geregeld. Het visum moet binnen 3 maanden na afgifte worden gebruikt.

Tip: het is verstandig om een tweetal pasfoto's mee te nemen op reis voor het geval je je paspoort kwijtraakt door verlies of diefstal.

Klimaat en beste reistijd

Tanzania heeft een warm klimaat. Door het hele jaar genomen is het gemiddelde verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur niet meer dan 5 graden. De temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Tussen oktober en november is de korte regentijd. Het droogst is het Centraal Plateau hier is maar één regenperiode, tussen december en mei.

In de bergen is het vaak 's ochtends helder en mooi weer. Aan het begin van de middag begint het vaak dicht te trekken en kan het mistig en regenachtig worden. 's Avonds klaart het dan weer op. De temperatuur ligt aan de start van een trekking rond de 30 graden en op de top is het -15 graden. Per 300 meter stijging daalt de temperatuur met gemiddeld één graad.

Geldzaken

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Dollars en euro's worden bij de banken en wisselkantoortjes geaccepteerd. Je kunt beter geen travellercheques meenemen, maar contant geld. Tijdens een trekking heb je niet veel geld nodig, omdat er in de bergen geen dorpjes zijn. Geld heb je alleen nodig voor fooien aan de dragers en gidsen. En de laatste dagen voor het eten. Verder heb je geld nodig als je souvenirs wilt kopen. Tijdens een trekking van 6 dagen met daarna 4 dagen safari heb je ongeveer 125 euro nodig, dit is inclusief eten en souvenirs.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Voor Tanzania zijn inentingen nodig. De GGD en andere verantwoordelijke instanties kunnen je van advies dienen. Middelen tegen maag- en darmstoornissen, zoals diacure of loperamide. Ook O.R.S., paracetamol, keeltabletten, azaron tegen insectenbeten, middel tegen spierpijn, zonnebrandolie en een sunbloc wordt geadviseerd om mee te nemen. Verder lippenbescherming met een hoge factor. Ook is het verstandig isostar mee te nemen, omdat je tijdens de trekking door transpiratie en inspanning veel zouten verliest. Door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht. Tegenwoordig kun je isostar in tabletvorm krijgen. Dit is erg handig, want het neemt niet veel ruimte in.

Tegen hoogteziekte kan eventueel diamox geslikt worden. Het middel heeft wel bijwerkingen. Je gaat er vaker van plassen en je kunt tintelingen in je vingers krijgen. Diamox is alleen via de huisarts te verkrijgen. Ook is het verstandig een antibiotica kuur (ciproxine) mee te nemen.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Kilimanjaro

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en wordt ook wel 'het dak van Afrika' genoemd. De berg is 5895 meter hoog. Er zijn verschillende routes die naar de top leiden. Zoals de Marangu-route, de Machame-route, de Shira-route, de Umbwe-route, de Mweka-route en de Lemosho-route. De Marangu-route is de meest gangbare en wordt ook wel de coca-cola route genoemd. De Lemosho-route is een meer technische en steile klimroute, maar kan zonder klimmerservaring worden gedaan.

De Kilimanjaro bestaat eigenlijk uit drie vulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. De laatste is de jongste en hoogste top van de Kilimanjaro. Het beklimmen van de Kilimanjaro kan alleen in georganiseerde vorm. In Arusha en Moshi kun je de klim boeken voor 500 tot 700 dollar per persoon. Dit is inclusief gidsen en dragers. Boeken vanuit Nederland via een reisbureau kan ook.

Kleding en overige attributen

Het temperatuurverschil tijdens de trekking loopt van plus 30 tot -15 graden. Je kunt het beste zoveel mogelijk laagjes kleding meenemen. Een afritsbroek is handig. Verder thermo-ondergoed, pet, muts, T-shirts met korte en lange mouwen die extra vocht opnemen, fleece trui, windjack en goede wandelsokken.

Tijdens de trekking is een goede zonnebril nodig. Ook is het voor de afdaling handig om wandelstokken mee te nemen. Bergschoenen met een goede profielzool zijn absoluut nodig. Gameschen zijn niet echt nodig, maar kan handig zijn voor het geval er veel sneeuw op de top ligt.

Verder moet je tijdens de trekking je eigen toiletpapier mee nemen. Een goede slaapzak (tot -15), lakenzak en slaapmatje. Hoofdlamp voor de laatste trekkingdag. Je start dan 's nachts. Tot slot een dagrugzakje van 35-55 liter voor de spullen die je overdag tijdens de trekkingdag nodig hebt. De grote bagage (maximaal 12 kilo) wordt door dragers gesjouwd.

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Nederland is in de winter twee uren. Het is in Nederland ten opzichte van Tanzania twee uur vroeger. In de zomer is dit één uur, omdat Tanzania geen zomertijd kent.

Taal

In Tanzania spreekt men voornamelijk Swahili maar veel Tanzanianen beheersen ook de Engelse taal. De gidsen tijdens een trekking spreken Engels.

Voedsel

Tijdens de trekking gaat een kok mee. Er wordt Westers gekookt. 's Morgens krijg je meestal pap, pannenkoeken, brood en gebakken eieren. Tijdens de trekking moet veel gedronken worden om hoogteziekte te voorkomen. Veel drinken is op hoogte erg belangrijk, omdat je op grote hoogte sneller uitgedroogd raakt. De oorzaak van dit vochtverlies komt door een combinatie van factoren, namelijk verdamping en transpiratie door de zware inspanning en een fors vochtverlies via de ademhaling vanwege de frequentere en diepere ademhaling op hoogte.

Het water tijdens de trekking wordt gekookt. Je hebt 2 literflessen nodig tijdens de trekking. Tevens kun je deze flessen 's nachts als kruik in je slaapzak gebruiken. Verder is het handig om zelf zakjes drinkbouillon mee te nemen. Dit is een welkome afwisseling naast de vele thee die je moet drinken om je vochtverlies aan te vullen. Ook muslirepen zijn een lekkere aanvulling onderweg. Je krijgt dagelijks een lunchbox mee.

Vakantie Tanzania boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Tanzania en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Tanzania samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Tanzania staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tanzania.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden