Reisverslagen Tanzania
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tanzania boeken

'Kilimanjaro Trekking Marangu-route'

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania, Avenue Louise 363, B-1050 Brussel. tel.: 00-322/6406500

Consulaat van Tanzania, Parallelweg Zuid 215, 2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel. Telefoon: 0180-320939

Nederlandse ambassade in Tanzania: New Atc Town Terminal, Corner Ohio Street/Garden Avenue, Dar es Salaam. Tel.: 00-255-811-339986. E-mail: nlgovdar@intafrica.com

Voor het bezoeken van Tanzania heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig. Deze kun je bij het consulaat van Tanzania in Nieuwerkerk a/d IJssel regelen, kosten 50 euro (contant bijvoegen). Het visum kan schriftelijk aangevraagd worden door middel van een aanvraagformulier. Het visum is binnen een week geregeld. Het visum moet binnen 3 maanden na afgifte worden gebruikt.

Klimaat en beste reistijd

Door het hele jaar is het verschil tussen de hoogste en laagste gemiddelde temperatuur in Tanzania maar 5 graden. De temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Tussen oktober en november is de korte regentijd. Het droogst is het Centraal Plateau hier is maar één regenperiode, tussen december en mei.

In de bergen is het 's ochtends vaak helder en mooi weer. Aan het begin van de middag begint het vaak dicht te trekken en kan het mistig en regenachtig worden. 's Avonds klaart het dan weer op. Op de top van de Kilimanjaro vriest het vijftien graden. Per 300 meter klimmen daalt de temperatuur gemiddeld een graad.

Kleding

Reken op extreme koude. Min vijftien graden met storm heeft een gevoelstemperatuur van min dertig. Zorg voor handschoenen, een sjaal, een ijsmuts en winddichte kleding. Vooral Gore Tex kleding is ideaal. Verder is het kleden in laagjes praktisch. Twee dunne truien combineert makkelijker dan een dikke. Je overbrugt in vier dagen een temperatuursverschil van plus 25 tot min 15 graden.

Conditie

Er is voor de Marangu-route geen speciale conditie vereist. Een gewone gezonde fitheid moet voldoende zijn. De hoogte kan in verband met hoogteziekte een spelbreker zijn: als je de kans op hoogteziekte wilt verkleinen kun je een dag extra boeken. Deze zgn. acclimatiseringsdag is na de tweede dag, je blijft dan een dag bij de Horombo Hut waar je die dag een acclimatiseringswandeling maakt. Verder kun je bij de GGD een folder over hoogteziekte krijgen.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Voor Tanzania zijn inentingen nodig. De GGD en andere verantwoordelijke instanties kunnen je van advies dienen. Middelen tegen maag- en darmstoornissen, zoals diacure of loperamide. Ook O.R.S., paracetamol, keeltabletten, azaron tegen insectenbeten, middel tegen spierpijn, zonnebrandolie en een sunbloc wordt geadviseerd om mee te nemen. Verder lippenbescherming met een hoge factor. Ook is het verstandig isostar mee te nemen, omdat je tijdens de trekking door transpiratie en inspanning veel zouten verliest. Door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht. Tegenwoordig kun je isostar in tabletvorm krijgen. Dit is erg handig, want het neemt niet veel ruimte in.

Tegen hoogteziekte kan eventueel diamox geslikt worden. Het middel heeft wel bijwerkingen. Je gaat er vaker van plassen en je kunt tintelingen in je vingers krijgen. Diamox is alleen via de huisarts te verkrijgen. Ook is het verstandig een antibiotica kuur (ciproxine) mee te nemen.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Kilimanjaro trekkings

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en wordt ook wel 'het dak van Afrika' genoemd. De berg is 5895 meter hoog. Er zijn verschillende routes die naar de top leiden. Zoals de Marangu-route, de Machame-route, de Shira-route, de Umbwe-route, de Mweka-route en de Lemosho-route. De Marangu-route is de meest gangbare en wordt ook wel de coca-cola route genoemd. De Lemosho-route is een meer technische en steile klimroute, maar kan zonder klimmerservaring worden gedaan.

De Kilimanjaro bestaat eigenlijk uit drie vulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. De laatste is de jongste en hoogste top van de Kilimanjaro. Het beklimmen van de Kilimanjaro kan alleen in georganiseerde vorm. In Arusha en Moshi kun je de klim boeken voor 500 tot 700 dollar per persoon. Dit is inclusief gidsen en dragers.

Je kunt de Kilimanjaro-tochten ook bij diverse reisbureaus in Nederland boeken. Ik heb in Nederland geboekt. Het voordeel daarvan is dat je zeker bent van een plaats, want er gaat dagelijks een gelimiteerd aantal klimmers naar boven.

Vakantie Tanzania boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Tanzania en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Tanzania samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Tanzania staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tanzania.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden