sawadee
Reisverslagen Uganda
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Uganda boeken

'Individuele rondreis Uganda'

Nuttige adressen

Ambassade van Uganda,
Avenue de Tervuren 317
B-1150 Brussel Tel. 00-322 7625825

Klimaat en beste reistijd

Uganda kan het hele jaar door bezocht worden. Het klimaat is aangenaam: Uganda ligt op de evenaar en is dus tropisch, maar niet te warm omdat het hoog ligt. We waren op ca. 1200 tot 2500 m. hoogte. Bergbeklimmers gaan tot ruim 4.000 meter.

Algemeen

De Engelstalige reisgids Bradt Travel Guide Uganda is zeer uitvoerig. Overal in Uganda kun je met Engels terecht, ook de kranten en verkeersborden zijn in het Engels.

Uganda is nog niet erg toeristisch, gelukkig is er ook nog geen bedelcultuur. De meeste mensen kunnen van alles gebruiken, maar het is beter om dat af te geven bij bijvoorbeeld de openbare school: T-shirts, pennen etc.

Vervoer

Het verkeer rijdt links en is niet druk voor onze begrippen. Er zijn vooral slechte wegen, ook langs afgronden. Daarom is lokale chauffeur noodzakelijk naar onze ervaring, ook ivm lokale gebruiksregels in het verkeer. Het is zeer inspannend rijden en een 4WD is absoluut noodzakelijk. Onze auto was speciaal verstevigd voor Afrika. Met een dak dat omhoog kon ivm. gamedrives.

Tevens hadden wij een gids mee om alles te regelen, zoals toegang wildparken, de papierwinkel en aanpassingen programma met mobiele telefoon etc. Dit zou chauffeur te veel afleiden en op bepaalde punten gevaarlijk zijn. Chauffeur en gids sliepen en aten altijd in andere, zeer eenvoudige onderkomens.

Voor ons was alles geregeld door een Nederlandse organisatie maar op websites vanuit Uganda wordt door lokale agentschappen ook dit soort complete rondreizen aangeboden. Wij raden ten zeerste af om zelf met een gewone auto daar te rijden of in zee te gaan met Ugandezen die zeggen dat dat wel kan.

Eten en drinken

Het eten is zeer wisselend van kwaliteit. Soms viel het in luxe lodges erg tegen, terwijl het in eenvoudige tentjes goed was. Veel verse vis en veel fruit, uiteraard overal bananen.

Drinkwater in flessen is overal te koop.

Communicatie

Er is in Uganda goed bereik met de mobiele telefoon.

Wildparken

Voor de wildparken betaal je een toegangsprijs, daar bovenop komt het huren van een ranger (met geweer) voor gamedrives. Rangers zijn in dienst bij de UWA, Uganda Wildlife Authority. Ze waren stipt en correct maar maakten wel een bureaucratische indruk, met veel controles en formulieren en tijdens gamedrives op hun horloge kijken.

Er zijn vele soorten vogels en dieren te zien maar geen reusachtige kuddes van honderden of duizenden dieren zoals in Kenia. Daar tegenover staat dat er ook geen massatoerisme is, met 10 busjes bij een leeuw.

Onderdak

De accommodaties waren zeer wisselend in kwaliteit (ook qua eten) en prijs, van USD 20 tot 300 per nacht voor 2 personen. Er is niet veel keus, dus is reserveren aan te raden.

Electriciteit

De stroomvoorziening is zeer onregelmatig, ook afhankelijk van de accommodatie: in tenten niet, in luxe lodges wel.

Men gebruikt Engelse stekkers.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Geldzaken

Ons was gezegd alles mee te nemen. Maar inmiddels kun je met een giropas pinnen bij Stanbic Bank in de grotere plaatsen. Er wordt gerekend in US-dollars, maar betalingen vinden plaats in Uganda Shillings.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Uganda boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Uganda en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Uganda samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Uganda staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Uganda.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Uganda