HouseOfBritain
Reisverslagen Verenigd Koninkrijk
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Verenigd Koninkrijk boeken

'Wandelen in Schotland'

Nuttige adressen

Brits Toeristenbureau
Stadhouderskade 2
1054 ES Amsterdam
tel.: 020 - 689 00 02

Voor België:
British Tourist Authority
Louizalaan 140, 1050 Brussel
Tel.: 02 - 646 35 10

Naar Schotland reizen

Vliegtuig: Vanuit Schiphol en Zaventem gaan vluchten naar Aberdeen, Edinburgh en Glasgow. (Zelf zijn we vanuit Antwerpen via Schiphol naar Glasgow gevlogen met KLM)

Boot: er zijn regelmatige bootverbindingen vanuit Zeebrugge naar Hull en Superfast Ferries vaart van Zeebrugge naar Rosyth (op 20 km van Edinburgh)

Trein: vanuit Londen zijn er goede verbindingen (vanuit Londen King Cross naar Edingburgh; vanuit London Euston naar Glasgow)

Wie in Engeland de trein neemt, let op: Voor lange afstanden is het wenselijk op voorhand te reserveren. Wanneer je ten minste twee weken op voorhand reserveert, bespaar je gemakkelijk tot 50%.
De spoorwegen zijn geprivatiseerd. Dit wil zeggen dat er verschillende Rail Operators zijn die soms hetzelfde traject bedienen. Ook hier is de concurrentie moordend.

Bus: er rijden lange afstandsbussen tussen de belangrijke Britse plaatsen. Via de belangrijkste routes kan je ook 's nachts rijden. Een enkele reis Londen-Glasgow kost ongeveer 10 pond.

In Schotland reizen

Bus (coaches): vrij goedkoop, duurt wel lang.

Trein: veel duurder, beperkt spoorwegennet.

Douane

Er zijn grensposten aan de luchthaven. Nederlanders en Belgen hebben echter geen speciale documenten nodig, op een identiteitskaart na. Grenscontroles zijn uiteraard wel mogelijk.

Klimaat

Het weer is er erg wisselvallig. De oostkust is het droogste, maar tevens het koelste deel. Het westen is zachter, maar natter. De 'beste' periode is zowat mei en juni.

Geldzaken

Je kan in Schotland met Engels geld betalen. (Er bestaan ook Schotse Ponden, maar die hebben dezelfde waarde als de Britse Ponden.) De openingstijden van de Schotse banken liggen tussen 9.15 en 16.45. Sommige banken blijven op donderdag langer open. In grotere steden kan je ook op zaterdagvoormiddag een een bank open treffen.

Buiten de kantooruren kan je aan de automaat geld afhalen. De meeste dorpen hebben wel een geldautomaat.

In sommige - grotere - winkels kan je gebruik maken van travellerscheques. Bij banken kunnen ze worden verzilverd.

De meeste grotere hotels, restaurants en winkels aanvaarden internationale creditcards zoals Visa, American express e.a.
Let wel: vele kleinere logementen (Bed and Breakfast) accepteren geen creditcards. Het is dus aan te raden om wat contanten mee te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Verkeer

Links rijden is de boodschap. In afgelegen gebieden zijn er eenbaanswegen, met passeerstroken. Indien je hier een tegenligger tegenkomt, moet de eerste die aan de passeerstrook komt de ander doorlaten. Als er iemand achter je aanrijdt, moet je opzij gaan om die door te laten.

Elektriciteit

De netspanning bedraagt 240V, 50 HzAC, zoals in heel het Verenigd Koninkrijk. De stekkers en stopcontacten zijn afwijkend van die in Nederland en België en hebben drie vierkante pinnen. Voor eigen, meegebrachte apparaten heb je dus een adapter nodig.

Vakantie Verenigd Koninkrijk boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Verenigd Koninkrijk en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Verenigd Koninkrijk samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Verenigd Koninkrijk staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Verenigd Koninkrijk.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden