Djoser
Reisverslagen Verenigde Staten
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Verenigde Staten boeken

'Natuurparken in de westelijke VS'

Algemeen

Inwoners van landen die onder het Visa-Waiver-programma van de Verenigde Staten vallen, moeten zich vooraf elektronisch aanmelden bij de Amerikaanse douane via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) om toestemming te vragen naar de VS te reizen. Reizigers moeten die toestemming hebben voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig of een schip richting de VS. Het is niet meer mogelijk om pas bij de douane in de Verenigde Staten toestemming te krijgen. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden, want je krijgt binnen minuten een reactie per e-mail. Maar het is aanbevolen om dit tijdig te doen. De toestemming is geldig tot twee jaar na afgifte.

De Verenigde Staten hebben geen verkeersbureau in Nederland. Daarentegen is er veel informatie te halen op internet.

De National Park Service (de dienst die de nationale parken beheert) heeft een prachtige centrale site met informatie over lokale park-faciliteiten, foto-reportages, kaartjes en camping-gegevens. Het is in sommige gevallen mogelijk campings via internet te reserveren.

Ook de US Forest Service (de dienst die de federale parken beheert) heeft een centrale site.

Zoek ook eens via een Amerikaanse zoekmachine naar termen als 'tourist information' en de naam van een staat of stad. Gegarandeerd dat er iets van je gading tussen zit.

In de meeste grotere plaatsen is een VVV (tourist office of visitor centre). Ook campings en bezoekerscentra van parken hebben (gratis) folders over bezienswaardigheden in de buurt.

Beste reistijd

Amerikanen krijgen niet veel vakantie. De vakantietijd concentreert zich in de maand juli. In deze maand is het dringen geblazen op de campings in de parken. Wij zijn in september en oktober geweest. De temperatuur was nog steeds geschikt voor korte broeken terwijl het nergens meer echt druk was.

Geldzaken

Een creditcard is erg handig als je een auto huurt: als je geen creditcard hebt, moet je een enorm borgbedrag betalen. Bovendien kun je op veel meer plaatsen dan in Nederland met creditcards betalen. Overigens, bij sommige tankstations krijg je juist weer korting als je contant betaalt.

Wij namen ons geld mee als Traveller cheques (American Express zijn veruit het populairst). Deze zijn verzekerd tegen verlies en diefstal, en je kunt er overal mee betalen: een traveller cheque van US$ 100 wordt beschouwd als een biljet van US$ 100.

Pinnen kan ook, tot in de nationale parken.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Bewaren voedsel

In supermarkten worden piepschuimen bakken (ongeveer 40 x 40 x 30 cm) verkocht die dienst kunnen doen als 'koelkast'. Je kunt in elke supermarkt, maar ook bij elk tankstation, zakken met ijsblokjes kopen voor ongeveer een dollar. Die stort je in de piepschuimen bak en je levensmiddelen blijven ongeveer een dag koud. De volgende dag gooi je het half gesmolten ijs weg en koop je een nieuwe zak met ijs.

Eten

Amerikanen zijn gewend om veel uit eten te gaan. Elke plaats (ook de wat kleinere) heeft een ruime keus aan restaurants. Ze zijn wel altijd van een bepaalde keten, maar dat betekent niet meteen elke dag hamburgers eten. De zogenaamde family-restaurants kennen ook meer normale gerechten: soep, vlees met aardappelen, pasta of rijst. Groente hoort er ook bij, maar krijg je in sommige restaurants pas als je er om vraagt.

Campings

Campings zijn er grofweg in drie categorieën:

1) De campings van de National Park Service en de US Forest Service. Deze liggen altijd in een park of een bos. Ze hebben vrij weinig voorzieningen, vooral die van de Forest Service zijn erg schamel. In de grotere nationalen parken zijn er weer wel douches en waserrettes. De prijzen vallen mee, terwijl de plaatsen ruim en rustig zijn.

2) Kampground of Amerika (www.koakampgrounds.com) is een organisatie die, over het algemeen wat luxere, campings heeft in heel de VS en Canada. Vrijwel elke camping heeft een zwembad(je), evenals een winkeltje, wasserette, speeltuintje en andere voozieningen. De nadruk ligt bij deze campings op campers in allerlei soorten en maten. Plaatsen zijn te krijgen met elektriek, kabel-TV en zelfs rioolaansluiting.

Plaatsen voor tenten zijn vaak een beetje aan de rand van de camping weggemoffeld. Een ander nadeel van KoA's is dat ze langs vaak een drukke weg liggen. Ons argument om toch maar een naar een KoA-camping te gaan was de wasgelegenheid (en de douches).

3) Commerciële campings. Deze zijn er in alle soorten en maten, van luxe tot primitief, van klein tot groot en van goedkoop tot duur.

Verzekeringen

Medische zorg is erg duur in Amerika. Zorg daarom dat je een goede reisverzekering afsluit.

Ook de autoverzekering die standaard bij de autohuur hoort is minimaal. Je kunt er allerlei verzekeringen bijnemen (ook lokaal kan dat nog), maar soms is die extra verzekering ook al bij de reisverzekering inbegrepen.

Autohuur

Het is goedkoper om de auto vanuit Nederland via een reisorganisatie te boeken, dan om ter plaatse een auto te huren. Nog goedkoper is om een Fly/Drive aanbieding te nemen: een vlucht en een auto voor een aantal weken.

Als je de auto na aankomst gaat ophalen is de kans groot dat men probeert je een model van een hogere en dus duurdere klasse aan te smeren via een zogenaamde upgrade. Datzelfde geldt voor allerlei extra verzekeringen.

Kaarten

Om de route te plannen zijn we uitgegaan van twee kaarten: een grote overzichtskaart van het gehele westen van de VS en de RandMcNally Road Atlas. De laatste komt elk jaar opnieuw uit en is te koop in de betere boekhandel.

Koop alleen een detail-kaart van de staat waar je je reis begint en koop de rest ter plekke. Kaarten zijn in Amerika erg goedkoop (rond de 3 dollar). Ze zijn voor elke staat en grotere stad te krijgen. Wij gebruikten kaarten van Rand McNally en Goucha en die zijn allebei goed.

Overigens, als je om informatie vraagt bij een tourist office van een staat, dan zit er vaak een redelijk goede wegenkaart bij het pakket dat door de brievenbus valt.

Vakantie Verenigde Staten boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Verenigde Staten en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Verenigde Staten samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Verenigde Staten staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Verenigde Staten.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

'Let's go: The budget guide to the USA' somt behalve de bezienswaardigheden van een streek ook een flinke hoeveelheid lokale instanties op die van dienst kunnen zijn bij het plannen van de route. Na aanschrijven en bellen vielen dikke en nuttige brochures op de mat. Vaak met kortingbonnen (iets waar behalve Nederlanders ook Amerikanen dol op zijn).

Behalve de Let's go gebruikten wij ook boeken uit de serie van Moon Publications, bijvorbeeld Arizona Handbook. Deze boeken behandelen telkens één staat.

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

NRV Holiday sawadee
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden