Djoser
Reisverslagen Verenigde Staten
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Verenigde Staten boeken

'Van de Grand Canyon naar San Francisco'

Algemeen

Inwoners van landen die onder het Visa-Waiver-programma van de Verenigde Staten vallen, moeten zich vooraf elektronisch aanmelden bij de Amerikaanse douane via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) om toestemming te vragen naar de VS te reizen. Reizigers moeten die toestemming hebben voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig of een schip richting de VS. Het is niet meer mogelijk om pas bij de douane in de Verenigde Staten toestemming te krijgen. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden, want je krijgt binnen minuten een reactie per e-mail. Maar het is aanbevolen om dit tijdig te doen. De toestemming is geldig tot twee jaar na afgifte.

De Verenigde Staten hebben geen verkeersbureau in Nederland. Daarentegen is er veel informatie te vinden op internet.

De National Park Service (de dienst die de nationale parken beheert) heeft een prachtige centrale site met informatie over lokale park-faciliteiten, foto-reportages, kaartjes en camping-gegevens. Het is in sommige gevallen mogelijk campings via internet te reserveren.

Ook de US Forest Service (de dienst die de federale parken beheert) heeft een centrale site.

In de meeste grotere plaatsen is een VVV (tourist office of visitor centre). Ook campings en bezoekerscentra van parken hebben (gratis) folders over bezienswaardigheden in de buurt.

De National Park Pass kost vijftig dollar, goed voor alle NP's in de VS en een jaar geldig

Benzine

Net als bij ons is de afgelopen jaren ook in de VS de benzineprijs fors gestegen. Als je benzinemeter een kwart aanduidt, ga dan zeker tanken en wacht niet tot het verklikkerlichtje aanfloept. Dikwijls reden wij 100 km zonder een benzinestation te passeren.

Snelwegen

De nummering van afritten is niet opeenvolgend, maar stemt overeen met de mijlpalen. Best een goed idee, zo weet je op ieder ogenblik hoever je nog moet rijden tot aan je afrit. Richting is aangegeven door de windrichtingen. Zorg er dus voor dat je oost en west uit elkaar haalt.

Gewone wegen

Hou je aan de snelheid: veel radarcontrole vanuit politiewagens. Op een kruispunt met verkeerslichten hangt dikwijls maar 1 licht, dus een op de twee keer hangt dat aan de overkant. Hou daarmee rekening en stop tijdig. Veelal mag je door het rood rijden als je rechts afslaat en niemand hindert, dus ook geen voetgangers. Voetgangers op het zebrapad zijn zoals de heilige koeien in India. Schoolbussen nog veel meer. Haalt het niet in je hoofd een schoolbus met rode knipperlichten aan, in te halen.

Auto

Koop, kort nadat je de huurwagen hebt afgehaald, in een supermarkt een koelbox. Je hebt er in piepschuim zonder pvc wand en die kosten slechts enkele dollars. Als je de wagen terug aflevert kieper je die gewoon in de vuilnismand. IJs voor in de koelbox vind je in elk motel aan de ijsmachine buiten op de parking. (Tip: als je een kamer in een motel boekt, vraag er dan steeds een uit de buurt van die machines, ze maken namelijk wel wat lawaai).

Wegwerpmaatschappij

Van ecologie hebben ze in de USA niet veel kaas gegeten. Koffie drink je uit wegwerp piepschuim-bekers, frisdrank in plastic bekers. Ook in kleinere (Mexicaanse) restaurants krijg je vaak je eten op kartonnen borden met plastic bestek.

Motels

Behalve in San Francisco (3 nachten) sliepen wij elke nacht in een ander motel. We hadden gevreesd dat dit knap lastig ging worden maar dat viel best mee. Je klapt enkel de koffers open en pakt niets uit, dan gaat het de morgen erop ook vlug om alles weer in te laden. En de auto staat veelal kort bij de kamerdeur, dus echt sleuren moet je ook niet doen met de bagage.

Kledij

Op deze reis varieerde de hoogte van 3000 meter (Yosemite) tot onder zeeniveau (Death Valley). Ook San Francisco heeft dikwijls last van mist en een frisse zeebries. Denk maar aan de uitdrukking van Mark Twain: 'The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco'. Zorg dus voor wat variatie in je kledij: een fleece en jeansbroek komen van pas. Avondkledij daarentegen niet, behalve als je echt chique wil gaan dineren, maar dat doen slechts bitter weinig Amerikanen.

Picknick

Koop 's morgens in een benzinestation of een supermarkt een sandwich of wat brood en beleg. Onderweg is er altijd een rustig en mooi plekje waar je in open natuur kan genieten van je lunch. Ook hadden wij altijd een doos cornflakes en melk bij. Dat vonden we na de ochtenddouche altijd heerlijk smaken alvorens aan de danish met koffie te beginnen.

Veiligheid

Nooit hebben we een onveilig gevoel gehad in het zuidwesten. Integendeel, we voelden er ons veiliger dan thuis. Mensen zijn ook vriendelijk en komen spontaan ter hulp als ze je op een straathoek zien staan met een wegenkaart of plannetje in de hand (dit hebben we in San Francisco verschillende keren meegemaakt). Enkel in Hollywood in L.A. na zonsondergang liepen er wat ongure typetjes rond, maar doorstappen is de boodschap.

Veel Amerikanen zijn sympathiek en nieuwsgierig. Regelmatig spraken ze ons aan als ze ons Nederlands hoorden praten om uit te vissen van welk land we waren. En steeds bleven ze dan een tiental minuten verder praten over koetjes en kalfjes.

Geldzaken

Een creditcard is erg handig als je een auto huurt: als je geen creditcard hebt, moet je een enorm borgbedrag betalen. Bovendien kun je op veel meer plaatsen dan in Nederland met creditcards betalen. Overigens, bij sommige tankstations krijg je juist weer korting als je contant betaalt.

Pinnen kan ook, tot in de nationale parken.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Verenigde Staten boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Verenigde Staten en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Verenigde Staten samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Verenigde Staten staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Verenigde Staten.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

NRV Holiday [an error occurred while processing this directive]
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden