Djoser
Reisverslagen Verenigde Staten
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Verenigde Staten boeken

'Stedenreis New York II'

Algemeen

Inwoners van landen die onder het Visa-Waiver-programma van de Verenigde Staten vallen, moeten zich vooraf elektronisch aanmelden bij de Amerikaanse douane via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) om toestemming te vragen naar de VS te reizen. Reizigers moeten die toestemming hebben voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig of een schip richting de VS. Het is niet meer mogelijk om pas bij de douane in de Verenigde Staten toestemming te krijgen. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden, want je krijgt binnen minuten een reactie per e-mail. Maar het is aanbevolen om dit tijdig te doen. De toestemming is geldig tot twee jaar na afgifte.

Nuttige adressen

I Love New York is de officiële website van het touristenbureau van de staat New York.

Fietsen in New York

New York per fiets is heel goed te doen, als je maar op de gemarkeerde fietsroutes blijft. Het verkeer is daarbuiten niet gewend aan fietsers en er gebeuren veel ongelukken. Gelukkig zijn er steeds meer fietsroutes. De mooiste en drukste is het West Side Bike Path dat helemaal van het zuidelijkste puntje van Manhattan naar het noordelijkste punt leidt langs de Hudson rivier. Ga bij voorkeur op een werkdag, want in het weekend is het er zeer druk.

Er zijn inmiddels veel plekken waar je een fiets kunt huren. Let wel op de prijzen!
- Central Park Bike Rentals zit bij de zuidwestelijke ingang van Central Park. Je kunt daar ook een fietstour met gids boeken.
- West Side Bicycles, 231 West 96th Street. Dit is een fietsenwinkel die ook verhuurt en waar je gratis je banden kunt oppompen.
- Bike and Roll, 18 Battery Place, Pier A. Handig als je bij voorbeeld over de Brooklyn Bridge wilt fietsen of als je het West Side Bike Path wilt rijden.
- New York's Waterfront Bicycle Shop, 391 West Street.
- Hudson Urban Bicycles, 139 Charles Street. Deze zaak adverteert met Nederlandse fietsen.
- Blazing Saddles Bike Rentals & Tours, 86 South Street, Pier 17. Aan de oostkant van het zuidelijke puntje van Manhattan.

Openbaar vervoer

Zorg dat je een kaart van het metronet bij je hebt; die zijn gratis verkrijgbaar op metrostations. Voor actuele informatie over reparaties en uitvallende diensten, zie: mta.info

Musea

Als dit je eerste bezoek aan New York is, ga dan in elk geval naar:

Metropolitan Museum of Art: 1000, Fifth Avenue.
Museum of Modern Art: 11 West 53rd Street.
Whitney Museum of American Art: 945 Madison Avenue.
Ellis Island, The Immigrant Experience. De veerboot naar het Vrijheidsbeeld gaat ook naar Ellis Island.
Tenement Museum: 103 Orchard Street. Dit museum bestaat uit een aantal in oorspronkelijke staat teruggebrachte woonkazernes waar praktisch alle immigranten aan het begin van de twintigste eeuw hebben gewoond. Het kan alleen worden bezocht met een gids.

Eten en drinken

Eten en drinken zijn duur in New York. Je kunt voordelig eten in diners; niet de meest verfijnde cuisine, maar vaak zo veel dat je rustig kunt vragen om het overgebleven eten in te pakken. Dat is vaak nog een complete maaltijd. Ook zeer aan te raden zijn de Chinese restaurants, veel beter en veel minder vet dan in Nederland en bovendien zeer ruim gesorteerd in vegetarische gerechten. Empire Szechuan op de Upper West Side is mijn favoriete Chinees.

Probeer in elk geval eens een New York Bagel: een kunstwerk van een doorgesneden bagel met roomkaas, gerookte zalm, ui, tomaat en kappertjes. Heerlijk. Een andere specialiteit die je echt moet proberen is de New York Cheesecake; ik ben niet zo'n taart-eter, maar deze is echt hemels.

Uiteraard is er overal in ruime mate fastfood. In plaats van een MacDonalds binnen te lopen, kun je beter iets kopen bij een van de honderden kleinere of grotere straattentjes: hotdogs, broodjes, (vieze) koffie en, heel lekker als goedkope lunch om bij voorbeeld op een bankje in een park op te eten, halal maaltijden met kip of lamsvlees, rijst en salade.

Shoppen

Vooral kleding en electronica zijn veel goedkoper in New York dan in Nederland. Er zijn ook winkels die afgeprijsde merkkleding verkopen; een heel grote is Century 21. Het aantal boekwinkels is enorm aan het afnemen, door de komst van het eBook. Erg jammer, want het was altijd heerlijk neuzen in de vier verdiepingen tellende Barnes & Noble bij Lincoln Plaza. Boeken zijn overigens ook iets goedkoper in New York dan in Nederland.

Onderdak

Via Vakantie à la Carte New York kun je online zo'n 300 hotels in New York boeken.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Verenigde Staten boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Verenigde Staten en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Verenigde Staten samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Verenigde Staten staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Verenigde Staten.

Vliegtickets New York JFK

Goedkope huurauto New York

Huurauto boeken New York All-inclusive autohuur New York

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

NRV Holiday [an error occurred while processing this directive]
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden