Djoser
Reisverslagen Oezbekistan
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Oezbekistan boeken

'De legendarische steden van Oezbekistan'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Kanselarij Oezbekistan,
Avenue Franklin Roosevelt, 99, B-1050 Brussel.
Tel. +32-2-6728844

Geldzaken

Nooit heb ik eerder een land bezocht waar het illegaal geld wisselen zo'n hoge vlucht neemt. Het is de eerste keer dat ik er zelf gebruik van heb gemaakt. De officiële banken bieden zo'n lage koers voor je dollars, dat ze zichzelf uit de markt hebben geprezen ten gunste van illegale wisselaars, die aanzienlijk meer waar voor je geld geven (zo'n 10-15% meer). Het beste kun je contante dollars meenemen voor een verblijf in Oezbekistan. Met travellers cheques ben je aangewezen op de banken en volgens de reisgidsen worden travellers cheques sowieso niet overal geaccepteerd.

De lokale munt is de sum. De koers t.o.v. de dollar is aan sterke verandering onderhevig; op basis van de economische omstandigheden kan de inflatie zeer groot zijn.

Een grote portemonnee meenemen is geen overbodige luxe; wie 50 dollar wisselt krijgt al snel een stapeltje summen mee van twee vingers dik. Zeker naarmate meer klanten je voor zijn geweest. Enkele van mijn medereizigers kregen er zelfs een plastic tasje bij! Uiteraard is het verstandig om het merendeel van je geld onder je kleding op te bergen in bijv. een moneybelt.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Eten en drinken

De Oezbeken maken doorgaans één uitzondering op de islamitische regels en dat is voor de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjet-republieken rijkelijk vloeit. Soms wordt reeds bij de lunch menig glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden; zowel eigen 'brew' als import, waaronder de Nederlandse merken Heineken en Bavaria (grappig hoor, 'onze' reclames in het verre Tasjkent). Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.

En voor de rest drink je vooral liters water. Uit flessen, zeker niet uit de kraan. Overal verkrijgbaar, met en zonder koolzuur.

In de hotels kun je 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefyr (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).

Het middagmaal is warm, evenals het diner. En de menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjt) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.

Uitgebreid eten deden we 's avonds bij diverse soorten 'restaurants'; National Houses, waar je in een achterafstraatje eet bij een lokale familie, die aan huis een restaurant is begonnen, meestal lekker buiten op een door wijnranken overschaduwde binnenplaats, in een medressa (Buhara), de Ark (Buchara) of een airconditioned (Koreaans) restaurant (Ferghana).

Ook langs de kant van de weg kun je eten kopen. Meestal shasliks van schapenvlees van de barbecue. Niet aan te bevelen, want vaak niet gaar, of juist doorbakken en taai als een schoenzool. Altijd uitkijken met wat je koopt, trouwens. Vers, gaar en heet is o.k., lauw en ongaar kan foute boel zijn. Maar hoe check je dat? Verder uitkijken met ijs, salade en lokaal water. Bij lunch en diner krijg je - tenzij je om iets anders vraagt - standaard water en thee. Vers fruit en brood is op de lokale bazaars ruimschoots voorhanden.

Zelfstandig reizen

Ik heb deze reis in georganiseerd (groeps)verband gemaakt. En eerlijk gezegd ben ik geen enkele solo-reiziger (m/v) tegengekomen. Wie alleen of met z'n tweeën naar Oezbekistan afreist, kan volgens de reisgidsen (nog steeds) te maken krijgen met kilometers 'red tape' (verregaande ambtenarij) en corruptie.

Het gegeven dat maar weinig Oezbeken een andere taal spreken dan hun eigen (aan het Turks verwante) taal of Russisch, maakt alleen rondreizen ook lastig.

Klimaat en beste reistijd

Voor wie in juli/augustus Oezbekistan bezoekt, kan het klimaat een bezoeking zijn. In de halfwoestijn rond Buhara was de gemiddelde middagtemperatuur in juli ca. 40 graden. Weliswaar heerst een landklimaat met een zeer lage vochtigheidsgraad, maar het is wel schroeiend heet. In de winter is de temperatuur (in Buhara) ca. 5 graden. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen voor een bezoek aan dit land.

Omdat het in de stad Khiva in de zomer nog een graadje of vijf warmer is dan in Buchara, bezoeken veel reisorganisaties in dit seizoen Khiva niet. 's Winters staat Khiva wel op het programma. Volgens de reisgidsen is Khiva bijna een openluchtmuseum, met haar talloze monumenten, moskeeën en medressa's.

Kleding

Oezbekistan is een gematigd islamitisch land, hoewel er de laatste jaren ook sprake is van meer fundamentalistische tendenzen, met name buiten de steden en in de Ferghana-vallei, waar men over het algemeen conservatiever is. De reiziger/ster die rekening houdt met de gevoelens van de lokale bevolking hult zich dan ook niet in korte broek of rok en 'bloot' hemdje, of in al te strakke kledij. Minachtende blikken en zelfs vijandige reacties kunnen zijn/haar - maar vooral haar - deel zijn. Mannen kunnen wat dat betreft iets meer maken. Voor vrouwen zijn ruimvallende T-shirts met korte mouw, gecombineerd met een niet al te strakke (katoenen) lange broek of enkellange wikkelrok, geaccepteerd. Hoofddoekjes zijn - naar mijn ervaring - nergens nodig, ook niet bij het bezoeken van een moskee (m.u.v. Kokand, waar in veel moskeeën vrouwen sowieso geen toegang hebben).

Opvallend is trouwens dat de in Oezbekistan wonende (jonge) Russinnen zich van deze 'kledingcode' niets aantrekken. In het straatbeeld vallen zij juist op door hun diep uitgesneden truitjes, mini-rokken en strakke spijkerbroeken (en worden door jonge Oezbeekse mannen beschouwd als 'easy to get').

Gezondheid

Diarree is - zeker in de hete zomermaanden - bijna onvermijdelijk. Bijna iedereen van het gezelschap waarmee ik deze reis heb gemaakt, kreeg in de eerste week in Oezbekistan al last. Het is nooit weg om ORS (tegen uitdroging), Norit en een zwaardere 'stopper', zoals Diacure of Immodium in de bagage te stoppen. Tegenwoordig vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Oezbekistan boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Oezbekistan en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Oezbekistan samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Oezbekistan staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Oezbekistan.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden