sawadee Shoestring
Reisverslagen Venezuela
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Venezuela boeken

'Met de rugzak door Venezuela'

Nuttige adressen

Ambassade van Venezuela
Nassaulaan 2
2514 JS Den Haag
tel.: 070-3651266

Voor België:
Kanselarij Venezuela,
F.D. Rooseveltlaan 10, 1050 Brussel.
Tel. 2-639 03 40 / 2-647.52.12

Geldzaken

Cash dollars wisselden we bij kantoor Italcambio in de luchthaven van Caracas tegen een goeie koers.

Reischeques van de merken Thomas Cook en American Express werden probleemloos ingewisseld.

We haalden ook geld af in de bank met kredietkaarten, een keer met Visa en de andere keer met Mastercard.

Dit laatste blijkt de goedkoopste formule, het minst interessante was het inwisselen van reischeques.

In alle steden was het mogelijk geld uit de muur te halen met Cirrus en Maestro, zelfs in Tucupita.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Klimaat en beste reistijd

Het regenseizoen is van april tot oktober. Het droge seizoen van november tot maart. Er zijn erg veel regionale verschillen.

Wij reisden in juli en augustus door Venezuela, in het regenseizoen dus. We hadden slechts 4 van de 23 dagen zonder regen. Als het regent, is het meestal 's avonds of 's nachts en beperkt tot een hevige tropische bui. In het Andesgebergte (Mérida) regende het het hardst (maar ook enkel 's avonds). Aan de kust en in Coro was het altijd mooi, warm weer, geen ondraaglijke hitte. Ook in de Gran Sabana hadden we prachtig weer. Volgens onze gidsen hadden we veel geluk aangezien het er vaak regent in die periode van het jaar.

De beste reistijd is eigenlijk het hele jaar door, maar de Angel Falls (grootste waterval ter wereld) is niet aan te raden in het droge seizoen.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Reistips

TIP 1: In de hotels is er een prijsverschil tussen Una habitación matrimonial = tweepersoonskamer met dubbel bed en Una habitación doble = tweepersoonskamer met twee enkele bedden. De matrimonial is altijd een stuk goedkoper.

TIP 2: Probeer bij het boeken van om het even welke uitstap in Venezuela aan te sluiten bij een reeds gevormde groep en zeker niet de eerste deelnemers te zijn. Het is namelijk zo dat de eerste deelnemers altijd de duurste plaatsen betalen, de laatsten kunnen heel wat van de prijs afdingen. Men wil namelijk zo veel mogelijk deelnemers mee hebben.

TIP 3: Minder aan te raden is het drinken van een glas wijn. Vooreerst omdat wijn in heel Venezuela eerder duur uitvalt, maar ook omdat de kwaliteit van de wijnen niet zo goed is.

TIP 4: In vele gidsen staat geschreven dat de Tasca's de betere restaurants zijn. Laat u hierdoor echter niet misleiden door te geloven dat alle Tasca's lekker eten serveren. Hierbij willen we er eveneens aan toevoegen dat er ook goeie restaurants bestaan zonder het 'label' Tasca.

TIP 5: Als je reist met een ejecutivo bus, kijk dan goed dat je niet plaats neemt vlakbij de centrale airco, tenzij je muts, sjaal en handschoenen in je handbagage zitten hebt. Een dikke pull alleen kan nog onvoldoende blijken te zijn.

Tip 6: In de Gran Sabana stikt het van de pouri pouri's, dit zijn kleine stekende vliegjes die vooral op de enkels en de onderbenen verlekkerd zijn. Zo'n beet veroorzaakt een bloedend wondje dat pas na enkele dagen verschrikkelijk begint te jeuken. Muggenmelk houdt deze vliegjes niet tegen, de enige remedie is het aanbrengen van een dikke film babyolie op de huid. Hierin verdrinken deze rotbeestjes, prachtig om zien (alsook de blinkende body building lijven)!

Tip 7: Qua ligging is Tucacas een ideale uitvalsbasis om het Parque Nacional van Morrocoy te bezoeken. Helaas heeft de stad zelf helemaal niets te bieden. Erger nog, de inwoners proberen alle toeristen af te zetten! Probeer de boottocht rechtstreeks in het haventje te regelen en informeer bij andere toeristen naar hun betaalde prijs.

Tip 8: Noch in Choroní noch in Puerto Colombia is er een bank of een geldautomaat te vinden. De enigste manier om aan geld te geraken is door traveller cheques te wisselen in de licorería San Sebastián. Wees hierop voorzien en breng eventueel geld mee vanuit Maracay.

Tip 9: Vlieg je met Iberia naar Venezuela, reken dan voor de zekerheid een extra dag vakantie, want de kans dat je een dag later thuis komt dan gepland is zeer reëel. Wij hadden het geluk nog een vliegtuig te vinden op dezelfde dag, maar dit is geen vanzelfsprekendheid. Verder zijn we wel tevreden over de service van deze maatschappij.

Kaarten

Kevin Healey's Travel Map of Venezuela (schaal 1 : 1.750.000), nummer 596 : overzichtelijk en handig, te verkrijgen in boekhandel

Vakantie Venezuela boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Venezuela en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Venezuela samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Venezuela staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Venezuela.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden