sawadee Shoestring
Reisverslagen Venezuela
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Venezuela boeken

'Rondreis door Venezuela'

Nuttige adressen

Ambassade van Venezuela
Nassaulaan 2
2514 JS Den Haag
tel.: 070-3651266

Voor België:
Kanselarij Venezuela,
F.D. Rooseveltlaan 10, 1050 Brussel.
Tel. 2-639 03 40 / 2-647.52.12

Geldzaken

Zorg dat je verschillende soorten betaalmiddelen hebt; cash USD, traveller cheques en je pinpas. In de grote steden langs de kust kun je goed pinnen. Elders is dat wat moeilijker.

Traveller cheques zijn niet in alle plaatsen in te wisselen (wij hebben problemen gehad in Tucupita waar geen enkele bank ze wilde accepteren) en gidsen van excusies accepteren ze ook niet altijd. Zorg dus altijd voor een reserve in contant geld (Bolivares en/of US-dollars).

Aan een creditcard heb je met name in het binnenland niet zoveel, dus neem altijd ook andere betaalmiddelen mee. Sommige excursies kun je ook in US dollars betalen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd is van oktober t/m april, dat is de droge tijd. De andere maanden is het regentijd. In de kuststreek valt het minste regen. Wil je grote watervallen zien, dan is de regentijd weer wel het beste, want in de droge tijd zijn de waterstralen soms aanzienlijk kleiner.

De temperatuur is gedurende het hele jaar ongeveer hetzelfde: rond de 25 graden. Wel zijn er regionale verschillen. Zo is het gebied rond Mérida (Andes) iets koeler. Het zuiden is tropisch warm, en heeft dus een hoge luchtvochtigheid.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Onderdak

Er is genoeg accommodatie te vinden, reserveren van te voren is dan ook niet noodzakelijk. Caracas en de toeristische gebieden langs de kust hebben over het algemeen duurdere accommodatie dan de rest van het land.

Openbaar vervoer

Reizen per openbaar vervoer is in Venezuela zeer goed te doen. Je kunt bijna overal per bus komen of anders per 'por puesto' (klein taxibusje). De bussen rijden regelmatig en zien er over het algemeen goed tot zeer luxe uit. Voor de langere afstanden zijn er zelfs slaapbussen (met bedden, overigens wel prijzig).

De meeste lange-afstandsbussen hebben airco en dat merk je dan ook goed: deze staat op de hoogste stand, waardoor het in de bus ontzettend koud is. Tip: zoveel mogelijk warme kleding mee de bus in nemen. Zelfs met een fleecetrui en een badlaken als deken had ik het nog koud.

Excursies

De prijs van excursies is afhankelijk van de groepsgrootte. Als een reisbureau zelf nog niet veel mensen heeft, loont het de moeite om zelf mensen te zoeken. In het laagseizoen, wanneer er niet veel toeristen zijn, kan dat soms moeilijk zijn en betaal je daarom soms de dubbele prijs. Dit overkwam ons in de Gran Sabana.

Internet

De mogelijkheden om te internetten vielen ons een beetje tegen. In de Lonely Planet staan adresjes van internetcafé's die al niet meer bestaan, terwijl de gids heel recent was (dit gold trouwens ook voor reisbureautjes en banken, die waarschijnlijk wegens de recessie niet zo lang bestaan).

Alleen in de grote steden zijn er mogelijkheden (Caracas, Puerto la Cruz, Mérida), maar houd er rekening mee dat ze vaak niet 's avonds laat open zijn. Wij hebben ervaren dat ze om 19.00 of 20.00 uur sluiten. 's Morgens vroeg zijn ze vaak ook niet open.

Vakantie Venezuela boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Venezuela en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Venezuela samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Venezuela staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Venezuela.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden