Reisverslagen Vietnam
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Vietnam boeken

'Vietnam van noord naar zuid'

Nuttige adressen

Verkeersbureau Vietnam, Spui 214e, 2511 BX Den Haag. Tel. 070 - 363 25 58

Visum

Om Vietnam binnen te komen heb je visum nodig. Bij het boeken van de vliegreis werd er tegelijk door het reisburo een visumaanvraag gedaan bij de Vietnamese ambassade in Brussel. Hiervoor moesten wij onze paspoorten, 2 foto's en een vragenformulier afgegeven.

Geldzaken

In de grote steden kan je overal met je creditcard geld pinnen. Zowel VISA als Mastercard worden geaccepteerd. Andere opties zijn travellers cheques en contant geld in de vorm van US dollars. Dat laatste deden wij en het is aan te raden om dan alleen grote coupures ($50 of $100) mee te nemen omdat dat een betere koers oplevert. Het is in bijna in ieder hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Uiteraard moet je wel opletten wat voor een koers ze je bieden ten opzichte van de bank. Vaak is de koers bij een hotel gelijkwaardig of beter dan bij de bank. Wat wel belangrijk is, is dat je nette, mooie en nieuwe bankbiljetten meeneemt. Oude biljetten worden gewoon geweigerd.

In de meeste hotels kun je met een creditcard (Visa of Mastercard) betalen. Als je een vliegticket of vervoer met een minibus bij een reisbureau boekt, kun je in de meeste gevallen ook met een creditcard betalen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Onderdak

Door heel Vietnam heen sliepen wij voor tussen de 10 en 15 US dollars per (tweepersoons)kamer. In alle gevallen hadden we dan een ruime kamer met twee (meestal) tweepersoonsbedden, airco en/of fan, wc en douche. Verrassend genoeg werd er praktisch iedere dag schoon gemaakt. Goedkoper kan maar dan krijg je minder luxe.

Vervoer naar Vietnam

Wij zijn vanuit Singapore naar Hanoi gevlogen. De grote luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks op Ho Chi Minh City (o.a. KLM in een samenwerkingsverband met Vietnam Airlines en Air France) danwel met een tussenstop in Bangkok of Singapore. Het is natuurlijk ook mogelijk om over land via Cambodja en Laos Vietnam in te komen.

Vervoer in Vietnam

Vietnam is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar je amper ‘backpackers' ziet in het openbaarvervoer. Alles en iedereen die op een toeristische manier door Vietnam reist doet dit per minibus. Een ‘open-tour' van Ho Chi Minh City naar Hanoi (of visa versa) kost US$ 43. Een open-tour houd eigenlijk in dat je 5 verschillende bustickets koopt: HCM City - Dalat, Dalat - Nha Trang, Nha Trang - Hoi An, Hoi An - Hue, Hue - Hanoi. In elk van die steden kan je uitstappen en blijven hangen. Het enige wat je moet doen is een dag van te voren melden dat je mee gaat naar de volgende bestemming. Onderweg stoppen ze ook nog eens bij de bekende en zeker niet te missen bezienswaardigheden. De ticket zijn overigens ook los verkrijgbaar. De open-tours zijn te boeken bij de welbekende toeristencafe's zoals Kim en Sinh Café. De laatste is trouwens ten onrechte naar mijn mening (en vele andere gezien de reactie aan de muur in het desbetreffende café) afgekraakt in de Lonely Planet. Onder perfecte omstandigheden hebben wij met Sinh Café gereist.

Een ander vervoermiddel is de trein. Hier is nodig om minimaal twee dagen van te voren te boeken. Het is aan te raden om softsleepers (slaapplaatsen in een coupé) te nemen voor de reis daar de ruimte en het zitcomfort in de hard- en softseater duidelijk te wensen overlaat. Dan heb ik het nog niet eens over de stank. Verwacht niet dat je in een sneltrein komt te zitten. Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 50 km/u ‘dender' je door het landschap.

Het boeken van een binnenlandse vlucht is goed en makkelijk te regelen; in ieder grote stad met een vliegveld zijn wel verschillende kantoren van Vietnam Airlines. Zeker voor een lange trip zoals Hanoi - Hue is het aan te raden om het vliegtuig te nemen en als andere luchtvaartmaatschappijen een voorbeeld zouden nemen aan de zitruimte die Vietnam Airlines je biedt zo het vliegen in zijn algemeen een stuk prettiger worden.

De taal

Met het engels kan je je aardig redden. Op de oude generatie na spreekt iedereen in Vietnam wel een beetje Engels. Het vereist wel een goed gehoor om alles te kunnen verstaan, daar de Vietnamezen op een vrij monotone wijze spreken. Wil je toch een woordje Vietnamees spreken koop dan het Vietnamese phrasebook van de Lonely Planet. Ook dit boekje, weliswaar gekopieerd, word je in Vietnam aangeboden - voor ongeveer een dollar.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Vietnam boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Vietnam en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Vietnam samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Vietnam staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Vietnam.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden