Reisverslagen Vietnam
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Vietnam boeken

'Van Zuid-Vietnam naar Noord-Vietnam'

Nuttige adressen

Verkeersbureau Vietnam,
Spui 214e,
2511 BX Den Haag.
Tel. 070 - 363 25 58

Visum

Je hebt voor Vietnam een geldig visum nodig, verkrijgbaar bij de Vietnamese ambassade, Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag.

Je paspoort moet na terugkomst in Nederland nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

Vietnam is met een oppervlakte van 329.000 vierkante kilometer bijna vijf maal zo groot als de Benelux. Vietnam is een langgerekt, smal land. Het breedst in het noorden (600 kilometer) en het smalst in het midden (slechts 50 kilometer). De afstand van zuid naar noord bedraagt 1700 kilometer. In het noorden grenst Vietnam aan China, in het westen aan Laos en Cambodja. De kust grenst aan de Zuid-Chinese Zee.

Klimaat en beste reistijd

In het zuiden is het tropisch met een gemiddelde temperatuur van rond de dertig graden. De zuidwest moesson brengt van mei tot november veel regen in het zuiden. In het noorden is het subtropisch, maar kan het in de wintermaanden december tot half maart behoorlijk koud en mistig zijn. De regentijd is in het noorden in augustus en september met uitlopers naar oktober. Het beste reisseizoen in Vietnam is de periode tussen december en maart. In de maanden april tot en met november is het erg warm en maken de moessonregens het reizen vaak onmogelijk.

Geldzaken

De Vietnamese munt is de dong. De meeste biljetten zijn 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 dong. Je hebt ook muntjes van 2000 en 5000 dong. Een dollar is ongeveer 15.000 dong. Bij banken kun je traveller cheques inwisselen. Contante dollars is ook altijd handig om mee te nemen. Ook euro's kun je omwisselen, maar is lastiger dan dollars. In Vietnam kun je ook overal met dollars betalen. In bijna alle hotels kun je geld wisselen en de koers is gelijk aan die bij een bank. Als het personeel van een hotel de koers niet weet dan wordt er desnoods even gebeld met de bank of het postkantoor.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Kleding

Laagjes-kleding is het meest praktisch. Een afritsbare broek is erg handig. Ook regenkleding en een paraplu mogen in je bagage niet ontbreken. In het noorden in de bergen kan het erg koud zijn en is een windjack en fleece-trui lekker om bij je te hebben. Bergschoenen met een goed profiel zijn nodig bij wandeltochten. In de steden Saigon en Hanoi loopt men er erg westers bij en is hemdjes dragen geen probleem. In de dorpjes bij de minderheden is het niet gebruikelijk en uit respect voor de bevolking draag je niet te blote kleding.

De taal

Met het engels kan je je aardig redden. Op de oude generatie na spreekt iedereen in Vietnam wel een beetje Engels. Het vereist wel een goed gehoor om alles te kunnen verstaan, daar de Vietnamezen op een vrij monotone wijze spreken. Wil je toch een woordje Vietnamees spreken koop dan het Vietnamese phrasebook van de Lonely Planet. Ook dit boekje, weliswaar gekopieerd, word je in Vietnam aangeboden - voor ongeveer een dollar.

Gezondheid

Inentingen waren voor Vietnam ten tijde van ons bezoek niet verplicht, maar aangeraden werden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis-A en buiktyfus. Het malaria-risico was vrij gering en de kuststreek, deltagebieden en de steden malaria-vrij. We hoefden geen malariatabletten te slikken, maar goed smeren met Deet was soms nodig in heuvelachtig gebied. Je zult in Vietnam niet snel diarree krijgen, omdat het eten goed wordt verhit door het wokken. Eerder kun je verstopping krijgen door alle rijst en wit stokbrood. Een probaat middeltje is lijnzaad slikken.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Vietnam boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Vietnam en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Vietnam samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Vietnam staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Vietnam.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden