Reisverslagen Vietnam
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Vietnam boeken

'De Rode Rivierdelta'

Nuttige adressen

Verkeersbureau Vietnam, Spui 214e, 2511 BX Den Haag. Tel. 070 - 363 25 58

Geldzaken

In Vietnam wordt betaald met dong. Hoewel dong 'koper' betekent, kent Vietnam geen muntgeld. Het papiergeld loopt op van 100 tot 100.000 dong. Zowel het 100 als 100.000 dong briefje is niet gangbaar. 100 dong is niets waard (1 euro = ± 13.200 dong) en van 100.000 dong heeft bijna niemand terug. Gangbaar is het briefje van 50.000 dong.

Betalen met dollars kan, al is dat niet zo gangbaar als in bijvoorbeeld Cambodja. Betalen met dollars is onnodig en je moet maar afwachten welke koers wordt gehanteerd. Het eventuele wisselgeld zal in bijna alle gevallen dongs zijn.

In Vietnam is pinnen zo goed als onmogelijk. In heel Saigon (officieus aantal inwoners 8 miljoen) is slechts één pinautomaat te vinden, links van de Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC bank) nabij de Duc Ba kathedraal. Hier kun je maximaal 2.000.000 dong per transactie pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Het weer in Vietnam is net als in Nederland wisselvallig. Vietnamezen spreken over winter en zomer om het verschil tussen de natte en droge tijd aan te duiden. Die scheiding is overigens niet zo absoluut als reisbureaus je willen doen geloven. Het weer is per streek verschillend en in de droge tijd valt ook wel eens een fikse bui. In de natte tijd regent het in de loop van de middag, maar de ochtenden zijn overwegend droog.

Ook in Vietnam zijn de gevolgen van de global heating merkbaar. Hierdoor zijn de oorspronkelijke weerpatronen niet langer betrouwbaar. Algemeen gaat men er van uit dat april en mei de beste maanden zijn om te reizen. In januari kan het in Hanoi afkoelen tot 14 graden, terwijl de temperatuur in Saigon het hele jaar rond de 32 graden ligt. Stormen langs de kust vinden overwegend plaats in oktober en november.

Gebruiken

Vietnamezen zijn nieuwsgierig en gastvrij. Informeren naar leeftijd, beroep en huwelijkse staat is standaard. Dat is geen onbeschaamde nieuwsgierigheid, maar bedoeld om te bepalen hoe men je moet aanspreken. Als grote broer (anh) of als meneer (ong). Als grote zus (co) of als mevrouw (ba). Hierbij is niet alleen leeftijd van belang, maar ook de maatschappelijke status.

Niet veel Vietnamezen krijgen de kans om naar het buitenland te reizen. Toch bestaat er een grote belangstelling voor buitenlandse gewoonten en gebruiken. Reizende buitenlanders zijn een welkome bron van informatie. Het is daarom niet ongebruikelijk om te worden uitgenodigd voor een hapje of een drankje bij iemand thuis.

Als een Vietnamees u uitnodigt naar een restaurant of drinkgelegenheid dan zal hij er op staan om de rekening te betalen. Wees behoedzaam als u toch fifty-fifty de rekening wilt delen. Schaamte en onbegrip kan een lelijke domper zetten op wat eerst een leuke ontmoeting was.

Het is onbeleefd om rechtstreeks 'nee' te zeggen. Vietnamezen hechten veel waarde aan beleefdheid en respect. 'Maybe no…' is beleefd 'nee' zeggen.

Over het algemeen worden kleine cadeautjes bijzonder op prijs gesteld. En wat is er nou mooier dan iets dat uit een ver buitenland komt? In veel huizen doet het buffet dienst als 'prijzenkast' waarop dikwijls talloze snuisterijen staan uitgestald.

Fotografie

Vietnam is fotogeniek en het kost dan ook geen enkele moeite om mooie foto's te maken. Fotorolletjes zijn overal verkrijgbaar; de keuze is iets beperkter en de prijzen zijn hetzelfde als in Nederland. Het ontwikkelen en afdrukken is echter aanzienlijk goedkoper.

Oorlog

De Vietnam oorlog staat in Vietnam bekend als de Amerikaanse oorlog. Wie hiervoor belangstelling heeft, kan georganiseerde uitstapjes maken. Met name in de provincie Quang Tri is het landschap door de oorlog verwoest. Vooral ten zuiden van de demarcatielijn (17e breedtegraad) is hevig gevochten en het land ontbost en ondermijnd. Er vallen nog wekelijks slachtoffers door blindgangers en mijnen. Niet zozeer doordat men tijdens werkzaamheden toevallig op een granaat stuit of op een mijn stapt, maar doordat men probeert de aangetroffen munitie te demonteren om het metaal te kunnen verkopen.

Criminaliteit

Als toerist zul je niet snel te maken krijgen met diefstal of geweld. Vietnam is relatief veilig, ook voor individueel reizende vrouwen. Als er al iets wordt gestolen, zal dit hoofdzakelijk om gelegenheidsdiefstal gaan.

Het verdient aanbeveling om met name in Ho Chi Minh City (Saigon) extra op je hoede te zijn. Vooral in het uitgaansgebied rond Pham Ngu Lao straat (District 1). In HCMC wordt vaak geopereerd vanaf een rijdende scooter; de bijrijder graait iets van je weg en je hebt het nakijken. Ook bedreven zakkenrollers zijn in dit gebied actief.

Vervoer

De wegen in Vietnam worden ieder jaar beter. Enkele jaren geleden was het comfortabeler om te reizen met de trein, maar momenteel worden uitstekende busdiensten onderhouden tussen de steden met belangrijke toeristische attracties. Als dat mogelijk is, verdient het aanbeveling om een deel van het traject (tussen het Noorden en Zuiden) per trein af te leggen. In de trein raak je heel dicht aan het leven van de gewone Vietnamees.

Taxi: maak nooit onderhands prijsafspraken, want dat is over het algemeen duurder, terwijl de chauffeur je een voordeel voorspiegelt. Taxichauffeurs zijn verplicht de meter te laten lopen en daar kun je gerust op wijzen als hij deze 'vergeet' aan te zetten.

Honda om: scooter-taxi. Je moet de weg kennen en sterk in je schoenen staan om een scherpe prijsafspraak te maken. Hanteer de Nederlandse uitdrukking: graag of niet en biedt 10.000 tot 15.000 dong. Daarvoor kun je je kilometers verderop laten afzetten.

Xi clo: fiets-taxi. Nog meer dan bij de Honda om het geval is, moet je goed kunnen onderhandelen. Kortgeleden was de xi clo een algemeen vervoermiddel van de Vietnamees. Na de opkomst van gemotoriseerd verkeer krijgt de xi clo steeds meer de allure van een koets, een reliek uit het verleden. In de omgeving van toeristische locaties worden hoge prijzen gevraagd voor korte afstanden. Leuk om tenminste een keer gedaan te hebben.

Gezondheid

Reizigers naar Vietnam doen er goed aan zich enkele maanden van tevoren te laten voorlichten. Sommige vaccinaties bestaan uit verschillende stappen, met een tussenpose van enkele weken. Wie regelmatig naar de tropen reist, doet er goed aan een vaccinatieboekje bij te houden.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Vietnam boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Vietnam en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Vietnam samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Vietnam staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Vietnam.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden