Reisverslagen Jemen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Jemen boeken

'Jemen is één groot openlucht-museum'

Nuttige adressen

Ambassade van Jemen
Surinamestraat 9, 2585 GG Den Haag
Tel.: 070-3653936

Voor België:
Kanselarij Jemen
F.D. Rooseveltlaan 114, 1050 Brussel
Tel.: 2-646.52.90

Voor Jemen is een visum nodig. Dat kan worden aangevraagd bij de ambassade en is drie maanden geldig vanaf de dag van afgifte. Binnen deze termijn moet je Jemen binnen komen. Je mag na binnenkomst een maand in Jemen verblijven.

Algemene informatie

Hoewel Jemen de reiziger ontzettend veel te bieden heeft, staat het toerisme nog steeds in de kinderschoenen. Enkele malen is er een beperkte opleving van het toerisme geweest, doch deze nam na negatieve berichtgeving (zie ook onder 'veiligheid') weer snel af tot bijna nihil.

Indien je juist nu een bezoek brengt aan Jemen, zul je een Arabisch land aantreffen in de meest oorspronkelijke vorm met een uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking die nog nauwelijks door het toerisme is 'aangetast'.

Houd er rekening mee dat je in sommige gebieden voor de plaatselijke bevolking een even grote bezienswaardigheid bent als zij voor jou zijn. Je wordt echter met respect behandeld. Van handtastelijkheden is geen sprake (dat is in sommige andere Arabische landen wel anders).

Individueel reizen

Individueel reizen is alleen aan te bevelen voor de doorgewinterde reiziger. Aangezien slechts weinig Jemenieten goed engels spreken, zal de reiziger zich in het arabisch (of met gebarentaal) verstaanbaar moeten maken. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Gezien de aard van de bestemming zou ik persoonlijk een georganiseerde groepsreis prefereren.

Vervoer

In Jemen rijdt men aan de rechterzijde van de weg. De doorgaande wegen tussen de grotere plaatsen zijn verhard en meestal van goede kwaliteit. In deze weg bevinden zich veel verkeersdrempels. Overige wegen zijn onverhard, ook binnen de steden.

Auto's worden wel verhuurd, doch het is gebruikelijk dat dit uitsluitend inclusief de chauffeur gebeurt. Er wordt niet zuinig met auto's omgesprongen, getuige het feit dat iedere auto in Jemen van voor tot achter onder de deuken zit.

Er is openbaar vervoer en er zijn veel taxi's. Deze laatste zijn wit met een donkere streep overlangs op de auto. De taxi's verkeren dikwijls in een erbarmelijke toestand.

Georganiseerde rondreizen via een touroperator geschiedt gewoonlijk via 4WD Toyota LandCruisers met een Jemenitische chauffeur die - in meerdere of mindere mate - één of meer vreemde talen machtig is.

Taal

In Jemen spreekt men arabisch. De meeste aanduidingen zijn in arabische tekens. De waarde van bankbiljetten is aan de voorzijde in arabische tekens en aan de achterzijde in voor ons leesbare tekens weergegeven.

Slechts weinig Jemenieten beheersen de engelse taal in voldoende mate. De kennis is vaak niet groter dan: 'hello', 'welcome' en 'how are you'. Met gebarentaal kom je echter meestal een heel eind.

Een taalgidsje is ook handig, bijvoorbeeld: Wat & Hoe Arabisch Midden-Oosten

Eten en drinken

Het eten in de lokale restaurants is goed en goedkoop. Na verloop van tijd kan het echter wel wat eentonig worden. Het eten bestaat uit rijst, ei, diverse groenten, granen en vlees (kip, geit en kameel). In de kustgebieden is er ook veel vis voorhanden. Al het eten wordt opgediend met vers gebakken platte broden. Alles is lekker maar niet te overdadig gekruid.

Westers voedsel is slechts in sommige hotels in grotere steden verkrijgbaar. Je zult vergeefs zoeken naar een McDonalds of een Burger King. Er zijn in heel Jemen slechts enkele Pizza Huts. Al het westerse voedsel - voor zover verkrijgbaar - is aanzienlijk duurder dan het lokale voedsel.

Mineraalwater, diverse frisdranken en alcoholvrij bier zijn overal te koop. Er wordt bovendien veel thee gedronken. Deze is erg zoet en voorzien van extra kruiden (kruidnagel en/of mint).

Alcoholische dranken zijn taboe. Slechts enkele restaurants in grote steden hebben een permit om aan buitenlanders alcohol te schenken. Dit is echter tegen hoge prijzen. Daarnaast is in sommige gebieden illegaal alcoholische smokkelwaar te koop, eveneens tegen hoge prijzen.

Het belangrijkste landbouwgewas van Jemen is qat. Deze groenblijvende struik levert de bladeren en jonge scheuten die door het merendeel van de mannelijke bevolking elke middag en avond in grote hoeveelheden worden gekauwd als softdrug. Qat wordt daarom ook wel de Jemenitische whisky genoemd. Het hele openbare leven draait door het op grote schaal kauwen van qat vanaf de middag een stuk langzamer.

Geldzaken

De Jemenitische munteenheid is de rial. Deze zijn niet buiten Jemen verkrijgbaar. Het beste kun je Amerikaanse dollars in cash of in travellers cheques meenemen.

Cash dollars zijn zeer eenvoudig en veilig in te wisselen bij money changers op straat. Travellers cheques zijn uitsluitend inwisselbaar bij banken. Dit kan tijdrovend zijn en er worden soms forse bedragen aan commissie gevraagd. Aangezien diefstal en beroving in Jemen eigenlijk een onbekend verschijnsel zijn, zijn cash dollars daarom het meest aan te bevelen.

Er kan nergens gepind worden. Met credit cards kun je uitsluitend betalen in de grotere internationaal georiënteerde hotels in de grotere plaatsen.

Klimaat

Jemen kent verschillende gebieden qua hoogte, temperatuur en luchtvochtigheid. In de bergachtige gebieden van het voormalige Noord-Jemen heerst een lenteachtig klimaat, waarbij op de hoogste plaatsen de nachten fris kunnen zijn. In de lagere kustgebieden kunnen de temperaturen (zeer) hoog oplopen, gecombineerd met hoge relatieve luchtvochtigheid. Een goede reden om een verblijf hier kort te houden. In de woestijngebieden van het voormalige Zuid-Jemen kunnen de temperaturen eveneens (zeer) hoog oplopen, doch is er een aangenamere lagere relatieve luchtvochtigheid.

Kleding

Houd met je kleding niet alleen rekening met het klimaat maar ook met het feit dat Jemen een islamitisch land is. Zowel voor dames als voor heren geldt dat de benen en schouders/bovenarmen bedekt dienen te zijn. Gebruik geen erg strak zittende kleding.

Een hoed voor bescherming tegen de zon kan zeer wenselijk zijn. Met een Arabische doek (ter plaatse te koop) om het hoofd geknoopt bereik je uiteraard hetzelfde.

Als je wandelingen door de bergen wilt maken, zijn goede wandelschoenen noodzakelijk. Als je wilt snorkelen in de Rode Zee of de Golf van Aden, neem dan snorkelspullen van thuis mee.

De Jemenieten zelf zijn meestal nog traditioneel gekleed. Jemenitische mannen zien het dragen van wapens als een vast onderdeel van de kleding. Zonder wapen voelen ze zich naakt. Zo dragen de meeste Jemenitische mannen voor hun buik de traditionele Jambya (een soort kromme dolk). Buiten de stedelijke gebieden is het bovendien gebruikelijk dat automatische vuurwapens worden gedragen.

De Jemenitische vrouwen zijn zwaar gesluierd. Van een westerse vrouw wordt dit echter geenszins verwacht. Wellicht dat een westerse vrouw zich op sommige plaatsen met een hoofddoek iets meer op haar gemak voelt, doch een noodzaak is het beslist niet.

Fotograferen

Door de mensen, de landschappen en de architectuur is Jemen een buitengewoon fotogeniek land. Het is daarom aan te bevelen twee maal zo veel fotorolletjes mee te nemen als je normaal gesproken gewend bent. Hoewel batterijen en rolletjes tegenwoordig op diverse plaatsen te koop zijn, is het beter voldoende rolletjes en extra batterijen van huis mee te nemen.

Vrouwen willen over het algemeen niet worden gefotografeerd. Het fotograferen van mannen en kinderen is over het algemeen geen probleem. Met name kinderen zullen hier ook vaak om vragen ('soera'). Mocht iemand echter duidelijk maken liever niet op de foto te willen, dan dient dit uiteraard te worden gerespecteerd.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Diarree kan voorkomen indien men zich niet aan de voorzorgsmaatregelen houdt. Het eten in de restaurants is over het algemeen goed doorbakken, zodat dit over het algemeen niet snel voor problemen zal zorgen.

Voorzorgsmaatregelen: geen water uit de kraan drinken (mineraalwater in flessen is overal te koop), geen vruchtensappen gemengd met kraanwater drinken, alleen gepeld fruit eten, uitkijken met salades, geen ijs en geen twijfelachtige etenswaar (dat al te lang ligt) bij kraampjes op straat kopen. Maar dit alles biedt uiteraard nooit 100% garantie.

Vergeet niet zonnebrandolie mee te nemen!

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Jemen is de afgelopen jaren enkele malen op een negatieve wijze in het nieuws geweest in verband met ontvoeringen van buitenlanders. Het is daarom op zijn plaats hier wat langer bij stil te staan.

Het centrale gezag is in sommige gebieden bijzonder zwak. Lokale stammen, aangevoerd door sjeiks, maken in die gebieden de dienst nog uit. Dit is met name in het gebied ten noorden van de hoofdstad Sana'a en het woestijngebied ('het lege kwartier') onder Saoedi-Arabië. Deze stammen spreken zelf recht, veelal door middel van bloedwraak. Als ze iets van het centrale gezag gedaan willen hebben (bijvoorbeeld toezeggingen voor betere infrastructuur), nemen ze daarvoor buitenlanders in gijzeling (bij voorkeur werknemers van een buitenlandse firma, maar soms ook toeristen). Dan wordt er tenminste naar ze geluisterd. Zodra de zaak geregeld is, worden de gijzelaars vrij gelaten.

De gijzelingsacties van de laatste jaren liepen allemaal goed af. Op één na. Eind 1998 is een gijzeling uitgelopen op een tragedie toen het leger ingreep. De overheid kijkt sindsdien wel uit. Steeds weer vertellen ex-gijzelaars hoe goed ze wel werden behandeld: er was enige bewegingsvrijheid in het dorp waar ze werden vastgehouden, ze kregen prima te eten, ze sloten vriendschap met de gijzelnemers en ze kregen presentjes bij de vrijlating.

Ter voorkoming van gijzelingen en ter bescherming van toeristen, wil de centrale regering dat op bepaalde trajecten militaire of politie-escorte met de toeristen mee reist. Bij een rondreis door heel Jemen zal dit op ongeveer 75% van de af te leggen trajecten het geval zijn. Omtrent het nut van deze escorte kun je van mening verschillen. In de probleemgebieden zit men immers niet op het meenemen van officiële gezagsdragers te wachten.

Bovendien zit de meereizende militair soms ingepakt tussen de bagage achterin de auto, waardoor van accuraat handelen in een noodgeval geen sprake zal zijn. De meereizende escorte verlangt een vergoeding voor de bewezen "diensten". Indien je georganiseerd reist, zal de reisorganisatie hier gewoonlijk voor zorg dragen.

Onderweg passeer je regelmatig een militair checkpoint. Er is echter nooit sprake van doorzoekingen van de auto of de bagage. Indien je georganiseerd reist dan zorgt de reisorganisatie vooraf voor de benodigde permits, zodat zo'n checkpoint niet meer is dan een meestal korte onderbreking van de autorit.

De automatische vuurwapens die door veel Jemenitische mannen worden gedragen, vergt in het begin enige gewenning. Het went echter erg snel indien keer op keer blijkt dat de mensen die de wapens dragen erg vriendelijk en gastvrij zijn.

Alhoewel het bovenstaande misschien anders doet vermoeden, kan gezegd worden dat Jemen een veilig land is om te bereizen indien men vertrouwt op het eigen gezond verstand en de aanwijzingen en adviezen van reisorganisaties en plaatselijke autoriteiten opvolgt.

Diefstal en beroving is in Jemen een vrijwel onbekend verschijnsel. Als er al een land op de wereld is waar je niet continu op je spullen moet passen, dan moet dat wel Jemen zijn.

Vakantie Jemen boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Jemen en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Jemen samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Jemen staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Jemen.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden