Reisverslagen Zuid-Afrika
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zuid-Afrika boeken

'Rondreis Zuid-Afrika'

Nuttige adressen

Ambassade Zuid-Afrika,
Wassenaarseweg 40,
2596 CJ Den Haag.
Tel. 070-3924501 / 070-3460669

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau,
Jozef Israelskade 48,
1072 SB Amsterdam.
Tel. 0900 2020433
www.southafrica.net

Voor België:
Kanselarij Zuid-Afrika,
Wetstraat 26,
1040 Brussel.
Tel. 2-285.44.00

Algemeen

De prijzen voor eten, drinken en benzine zijn laag in vergelijking met het prijspeil dat we in Nederland gewend zijn.

Geldzaken

Overal staan pinautomaten, te beginnen op de vliegvelden. Het is in principe dus niet nodig om in Nederland te wisselen. De meldingen bij het pinnen zijn iets anders dan in Nederland, zo wordt je b.v. gevraagd te "bevestigen"door middel van de groene knop. Wees goed op je hoede voor behulpzame mensen, die bij de automaat staan, probeer dan liever ergens anders te pinnen of scherm met meer mensen je pinactiviteiten goed af.

In de steden is er vaak een (bewaakte) binnenruimte bij de bank, dit is de veiligste manier.

Als je een auto huurt houd er dan rekening mee, dat benzine overal cash moet worden afgerekend. Ook bij de meeste Bed en Breakfasts is dit het geval. In hotels kun je vaak met de creditcard afrekenen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Wij reisden in november, de begroeiing wordt dan al wat dichter, maar in de wildparken is de bush nog niet zo dichtgegroeid dat je er niet doorheen kan kijken. We zagen vooral veel jonge impala's van een paar dagen oud. Het is wel regentijd, water komt vaak in korte, maar zeer hevige onweersbuien naar beneden. In ons geval was dat gelukkig meestal 's nachts. Ook in het zuiden hebben we wat regen gehad en een aantal dagen was het behoorlijk bewolkt maar de zon liet zich voldoende zien. In het noorden was het al behoorlijk warm (zo'n 30 graden of soms hoger), in het zuiden was het iets koeler, maar lekker weer. 's Avonds was soms een niet te dikke trui nodig.

Gezondheid

Overal kan het water uit de kraan gedronken worden, hoewel het door toevoeging van chemicaliën niet altijd lekker is. Het is dus een persoonlijke kwestie of je flesjes bronwater koopt of water uit de kraan drinkt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Wij hebben ons bijna nergens onveilig gevoeld, hoewel wij de waarschuwingen van de politie in Durban ter harte hebben genomen en daar niet na donker de stad in zijn gegaan. Blijf wel oplettend, ook al doe je zo gewoon mogelijk, je blijft er altijd uitzien als een toerist.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Huurauto

Wij reden in een Toyota Condor. Deze wagen wordt in Zuid Afrika veel verhuurd. Voor 4 personen is het een ruime reiswagen, nadeel is dat er geen hoedenplank in zit, dus dat is lastig met parkeren in plaatsen waar je wilt rondkijken als je op doorreis bent. Wij hebben dat opgelost door de autobewakers, die overal aanwezig zijn, met een fooi te vragen extra op onze auto te letten. De bagage is dan ook goed overgekomen, wel zijn er van de auto 2 wieldoppen gestolen en is er opzettelijk een kras toegebracht, maar dat kan je overal gebeuren.

Links rijden en schakelen went, alleen als je snel moet reageren ga je nog heel lang automatisch naar rechts. De (veelal) 2-baanswegen zijn goed en ook de onverharde wegen zijn goed te berijden met droog weer. Ga alleen niet de Sani Pas op met een gewone auto, hier is echt een 4 x 4 wheel drive voor nodig.

Bijna overal in de gebieden buiten de grote steden loopt vee op de weg, men gebruikt de berm vaak om zijn koeien en geiten te laten grazen. Ook wordt er veel langs de weg gelopen, b.v. door schoolkinderen. Het blijft overal oppassen hiervoor.

Wildparken

Aanvankelijk zijn we het Krugerpark ingegaan met geboekte safari's. Je leert snel hoe wild te spotten en later zijn we met onze eigen huurauto op stap gegaan. De maximale snelheid op de asfaltwegen is 50 km, maar hou er rekening mee dat je niet opschiet. Je stopt om de haverklap om te kijken en foto's te maken. Hoogtepunten waren de overnachtingen in de restcamps van de wildparken zelf, hier kan weinig tegenop. Wij hadden geluk, we konden ze onderweg nog telefonisch boeken, maar deze overnachtingsmogelijkheden zijn razend populair en vaak volgeboekt.

Koelbox

Wij hebben veel plezier gehad van een klein, bij aankomst aangeschaft koelboxje. De koelelementen kun je overal in de hotels 's nachts in de diepvries laten leggen en in de Bed en Breakfasts en de huisjes heb je vaak de beschikking over een koelkast met vriesvakje. Vooral als je in de wildparken de auto niet uit mag is een koel drankje onder handbereik erg lekker.

Stekkers

Geen enkele reissteker paste, koop op het vliegveld een adapter. Alleen in de duurste hotels was er een elektrische aansluiting in de badkamer, in de B & B's en huisjes niet. Neem dus een spiegeltje mee voor scheren of föhnen of een verlengsnoertje van een paar meter om die te kunnen gebruiken bij de stopcontacten in de slaapkamers, die soms op de gekste plaatsen te vinden zijn.

Reserveren

Afgezien van een locatie bij het Krugerpark (via internet) hadden wij niets gereserveerd. Overal konden wij terecht, hoewel het in Johannesburg en Pretoria iets moeilijker ging i.v.m. de vele conferenties, die daar worden gehouden. Wij waren erg gecharmeerd van de Bed en Breakfasts die je overal tegenkomt.

Wij hadden van het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau in Amsterdam een boekje gekregen waarin allerhande accommodaties, met prijsindicaties. Hiervan hadden we veel gemak maar het aantal werkelijke accommodaties is nog veel groter dan wat in het boekje is opgenomen. In de schoolvakanties schijnt het wel moeilijker te liggen. Maar via internet kan van alles geboekt worden.

Vakantie Zuid-Afrika boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zuid-Afrika en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zuid-Afrika samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zuid-Afrika staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zuid-Afrika.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden