Reisverslagen Zuid-Afrika
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zuid-Afrika boeken

'Safari Nationale Parken Zuid-Afrika'

Nuttige adressen

Ambassade Zuid-Afrika,
Wassenaarseweg 40,
2596 CJ Den Haag.
Tel. 070-3924501 / 070-3460669

Voor België:
Kanselarij Zuid-Afrika,
Wetstraat 26,
1040 Brussel.
Tel. 2-285.44.00

Algemeen

Zuid-Afrika, en dan vooral het oostelijke deel, is een fantastisch land als je er van houdt om dieren te observeren. Er is meer dan voldoende accommodatie en zeker in de maanden augustus-september (de periode die vaak wordt aanbevolen voor het bekijken van dieren) lijkt het niet noodzakelijk om ver van te voren te reserveren.

Wij hebben dat voor de beschreven reis wel gedaan, maar ik vraag me af of ik dat een volgende keer weer zou doen. De prijzen voor accommodatie zijn vaak nogal aan de hoge kant en wellicht dat het goedkoper is om pas een paar dagen van te voren naar beschikbaarheid te informeren en accommodatie te reserveren.

De prijzen voor eten, drinken en benzine zijn laag in vergelijking met het prijspeil dat we in Nederland gewend zijn.

Geldzaken

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand. Het levert weinig problemen op om aan contant geld te komen. In vrijwel elk stadje zijn wel enkele geldautomaten te vinden waar je met je giropasje geld kunt opnemen. Ook is het vrij makkelijk om Traveller Cheques (in US$) te verzilveren bij een bank, maar bereid je wel voor op een lange rij wachtenden voor dat ene loket waar het mogelijk is om cheques in te wisselen. Om de een of andere oorzaak moet iedereen zaken doen aan hetzelfde loket.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

De temperatuur zoals wij die hebben meegemaakt in de maand augustus was bijzonder aangenaam: overdag werd het tussen de 20 en 25 graden maar dat is ook een beetje afhankelijk van waar je precies zit. 's Nachts en 's avonds koelde het erg sterk af en het is dan ook aan te raden om een dikke trui en/of jas mee te nemen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Criminaliteit is een onderwerp dat altijd aan bod komt als je met blanke mensen uit Zuid- Afrika praat. Vooral van mensen die uit de grote steden komen (Johannesburg en Pretoria) hoor je heel veel verhalen over overvallen, inbraken etc. en je wordt altijd op het hart gedrukt om heel voorzichtig te zijn, altijd je autodeuren op slot te houden tijdens het rijden, nooit na donker te rijden en vooral niet te stoppen en iets te kopen bij de kraampjes die je onderweg overal tegenkomt.

Wij hebben daar niets van gemerkt. Weliswaar zijn we ook nauwelijks in de grote steden geweest, maar wij zijn wel gestopt in dorpjes onderweg waar we over de lokale marktjes hebben gelopen en overduidelijk de enige toeristen waren in de wijde omtrek. We hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Het rijden in Zuid-Afrika valt mee, maar je hebt wel even tijd nodig om te wennen dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden. Zeker in de afgelegen gebieden moet je constant op je hoede zijn voor vee dat op de weg loopt of voor grote gaten die plotseling in het wegdek zitten. Ik heb een beetje het idee gekregen dat als er verkeersborden langs de weg staan om je te waarschuwen voor gaten in de weg (potholes) dat je je dan geen zorgen hoeft te maken. De weg is dan meestal prima in orde! Als je een tijd geen waarschuwing hebt gezien, wees dan extra op je hoede, want je komt gegarandeerd flinke gaten tegen.

Vakantie Zuid-Afrika boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zuid-Afrika en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zuid-Afrika samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zuid-Afrika staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zuid-Afrika.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden