Reisverslagen Zuid-Afrika
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zuid-Afrika boeken

'Krugerpark en Kaap de Goede Hoop'

Nuttige adressen

Ambassade Zuid-Afrika,
Wassenaarseweg 40,
2596 CJ Den Haag.
Tel. 070-3924501 / 070-3460669

Voor België:
Kanselarij Zuid-Afrika,
Wetstraat 26,
1040 Brussel.
Tel. 2-285.44.00

Visum

Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Zuid-Afrika.

Algemeen

Zuid-Afrika staat bekend om zijn nationale parken en wildreservaten. Er zijn er meer dan vijfhonderd. Voor liefhebbers van natuur is Zuid-Afrika dan ook een zeer aantrekkelijke reisbestemming. Het is een makkelijk bereisbaar land. Het land heeft een goede infrastructuur en in de wildparken zijn voldoende accomodaties aanwezig. Zuid-Afrika is een enorm uitgestrekt land. Als je dit land bezoekt en je hebt maar een paar weken de tijd dan zul je keuzes moeten maken.

Natuur, wildparken en reservaten

Het landschap in Zuid-Afrika is zeer afwisselend. Je hebt struiksavannes, woestijnen, grasvlakten, hoogvlakten, bossen, stranden, zandduinen en bergen. Bijna alle bekende Afrikaanse soorten groot wild komen in de parken en reservaten voor. Het Kruger Nationaal Park is het bekendste park van Zuid-Afrika. Dit park heeft een totale oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland. In de parken geldt een snelheidslimiet van 40 kilometer per uur. Het duurt dus wel even voordat je het park doorgetrokken bent. Hoewel de wegen redelijk zijn in dit gebied is het toch verstandig per truck te reizen. Vooral in de regentijd. Het openbaar vervoer is hier nog in ontwikkeling en het is niet echt handig hier gebruik van te maken.

Klimaat en beste reistijd

De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Als het in Nederland winter is, dan is het in Zuid-Afrika zomer. In het binnenland is het klimaat gematigd en het Kaapse Schiereiland heeft een mediterraan klimaat. Het Krugerpark, de Noord-Provincie en de kuststreken van KwaZulu-Natal zijn subtropisch. De beste reisperioden zijn de herfst (maart-april) en de lente (september-oktober). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt voor een vakantie. In de zomer kan het alleen erg heet zijn. Als het regent zijn het in de regel korte maar hevige buien. In de zomer is de begroeiing dichter, dit kan het zicht op de wilde dieren beperken. Dat kan een nadeel zijn. Een voordeel is weer dat er in deze periode veel jongen zijn, die in de lente zijn geboren.

Kleding

Op je reis heb je niet veel kleding nodig. Op de meeste campsites is het mogelijk kleding te wassen. Het kan erg warm zijn in Zuid-Afrika, dus luchtige kleding is aan te bevelen. Het hangt van het seizoen af wanneer je reist, maar regenkleiding in de regentijd is handig. In de woestijnen kan in de maanden mei t/m augustus nachtvorst optreden. Het is dan wel nodig om warme kleding mee te nemen. Reis je in de zomermaanden (wintermaanden in Nederland) dan is warme kleding niet nodig. Een afritsbare broek is een erg handig kledingstuk. Ook kun je het beste 's avonds lange mouwen dragen in verband met malaria. Een lakenzak naast een slaapzak is handig, omdat in veel gevallen een slaapzak te warm zal zijn. Maar dit hangt weer van het seizoen af en van je persoonlijke voorkeur.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Zuid-Afrika kent redelijk goede hygiënische omstandigheden. De meeste campsites zijn schoon en bijna alle toiletten zijn voorzien van toiletpapier. De meeste douches hebben warm water en je kunt zelfs water uit de kraan drinken. Al hebben wij dat niet geprobeerd en veiligheidshalve flessenwater gedronken. Het hangt er vanaf in welk gebied je bent, maar meestal is het nodig malariatabletten te slikken. Ook inentingen tegen typhus, geelzucht, cholera en DTP zijn nodig. Neem voor advies contact op met de GGD in je regio. En neem een kaartje mee van het gebied welke je bezoekt. De GGD kan zo aflezen of er in dat gebied malaria voorkomt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Zuid-Afrika boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zuid-Afrika en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zuid-Afrika samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zuid-Afrika staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zuid-Afrika.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden