Djoser
Reisverslagen Zambia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zambia boeken

'Kampeersafari Zambia'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Zambia,
Avenue Molière 469,
B-1060 Brussel.

Visum

Voor Zambia heb je een visum nodig. Visumkosten zijn inmiddels 50 dollars per persoon.

Algemeen

Zambia neemt binnen de landen van Zuidelijk Afrika een aparte plaats in. Namibië is leeg, onbewoond en ontroert door een landschap van buitenaardse schoonheid. Botswana is indrukwekkend door prachtige natuurgebieden als de Okavango Delta en de Kalahari-woestijn en biedt nauwelijks te evenaren mogelijkheden om wild te zien. Maar Zambia met haar ongerepte rivierdalen en eveneens beroemde wildparken biedt daarnaast de gelegenheid om contact te maken met de vriendelijke bewoners van dit grote land. Dat laatste was voor ons een belangrijke reden om bij onze vierde Afrikareis voor dit land te kiezen.

De route ging via het beroemde South Luangwa National Park naar het nog nauwelijks bezochte Luangwa North Park. Als we het schitterende dal van de Luangwa verlaten, reizen we verder door de hooglanden van Zambia en via Mutinondo Wilderness naar de uitgestrekte moerasgebieden van Bangweulu. Zoals alle voorgaande keren kampeerden we wild of in eenvoudige Bush Camps.

Zelf rijden is mogelijk, maar vereist een gedegen voorbereiding. Four wheel drive is een must en zorg voor GPS. Tank als je kunt, er is niet altijd brandstof bij de tankstations voorradig.

Road blocks zijn onvermijdelijk. Ook al gaat het langzaam, vriendelijk blijven door beleefdheden uit te wisselen, grapjes te maken enzovoorts bespaart uiteindelijk veel tijd en soms de nodige dollars.

Geldzaken

Pinnen kun je lang niet overal. Het beste kun je contante dollars (in kleine coupures) en travellercheques meenemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Zambia is malariagebied, dus malariatabletten zijn nodig. Ook andere entingenzijn belangrijk (informeren bij betreffende gezondheidsdienst).

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Drinkwater koop je bij voorkeur gebotteld. Het is mogelijk om water te gebruiken uit de plaatselijke waterpompen, mits het water gezuiverd wordt met bijvoorbeeld micropure. Mocht de smaak van het water vies zijn (soms een sterke ijzersmaak) kan het water in het volgende dorpje weer stukken lekkerder zijn.

Indien je langer dan een week in de bush bent kan meegenomen brood gaan schimmelen. Zelf brood bakken in de as van je kampvuur is wat meer werk (bakmeel en gist meenemen en een half uur kneden) maar je hebt dan wel elke dag ongelofelijk heerlijk vers brood.

Wees overigens voorzichtig met het kopen van 'vers ingevroren' vlees. Je weet niet hoe vaak de elektriciteit is uitgevallen en het vlees dus ontdooit is geweest.

Als je twijfelt aan de versheid van de eieren doe je even de 'zink en drijf'-proef: een vers ei zinkt, een bedorven ei drijft. Maak er een spelletje van en de verkoper en de wachtende klandizie vinden het prachtig.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Zambia boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zambia en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zambia samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zambia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zambia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Shoestring Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Zambia