Koning Aap Kras
Reisverslagen Zimbabwe
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zimbabwe boeken

'Fietsvakantie Zimbabwe'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Zimbabwe,
Josephine Charlotte Square 11,
B-1200 Brussel.
Tel. 2-762.58.08

Visum

Voor Zimbabwe heb je een visum nodig. Deze is aan de grens te verkijgen. De kosten hiervoor zijn 35 US$. Ook dient je paspoort na vertrek uit Zimbabwe nog zes maanden geldig te zijn.

Algemeen

Zimbabwe, het vroegere Rhodesië, is ongeveer 11 maal groter dan Nederland en grenst aan Zuid-Afrika, Zambia, Mozambique en Botswana. Het land telt 12 miljoen inwoners. Driekwart hiervan woont op het platteland en een kwart in de steden. De hoofdstad is Harare.

Zimbabwe heeft een zeer goed wegennet, dat afwisselend bestaat uit asfaltwegen en onverharde wegen. In het regenseizoen is het daarom aan te bevelen te reizen met een truck met vierwielaandrijving. Ook heeft Zimbabwe een uitgebreid spoorwegnet.

De bevolking is vriendelijk en open. Het grootste deel van de bevolking (77 procent) behoort tot de Shona, 19 procent tot de Ndebele, 3,5 procent bestaat uit kleine Afrikaanse minderheden en slechts 1 procent van de bevolking van Zimbabwe is blank. De officiële taal is Engels. Naast Engels wordt er door de lokale bevolking Shona en bantoetalen gesproken.

Natuur

De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de Victoria Falls en dit is ook één van de meest toeristische plaatsen in Zimbabwe. In de omgeving van Harare liggen verschillende parken en kleine natuurreservaten.

Zimbabwe heeft veel bijzondere rotsformaties, granietrotsen (kopjes) ook wel aangeduid als "Balancing stones". De Zambezi en de Limpopo zijn de belangrijkste rivieren in Zimbabwe. Het land heeft geen directe toegang tot de zee. Er loopt een plateau, de Central Highlands, dwars door Zimbabwe van oost naar west. Zimbabwe kent voornamelijk natuurlijke grenzen.

Fietsen

De wegen in Zimbabwe zijn redelijk goed, op de wegen in en om de natuurparken na. De fietsen kunnen gemakkelijk mee met boot, bus en trein (hoewel dat in Zambia wel mis ging). De wegen zijn veelal kaarsrecht en enigszins vervelend, maar gelukkig nog zonder al teveel verkeer.

Kamperen

We kampeerden vooral in natuurparken maar er bleken meer campings te zijn dan onze reisgids en kaart aangaven. De campings in Mana Pools en Hwanga zijn niet bewaakt en dat betekent dat de dieren zich vrij over de camping kunnen bewegen. Voorzichtigheid is dus ten alle tijden geboden. Bedenk dat een ongeluk met een olifant hier net zo gewoon is als bij ons een auto-ongeluk.

Geldzaken

De munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwaanse dollar. Eén dollar is ongever 0,055 cent. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote coupures. In de grotere steden kun je betalen met Visa. Travellercheques kun je eventueel bij banken wisselen. Neem het aankoopbewijs van je reischeques mee, sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Zimbabwe ligt deels op een centrale hoogvlakte van 1500 meter hoogte en heeft daardoor een aangenaam klimaat. In noordelijk en zuidelijke richting gaan de hooglanden over in laagveld tussen de 100 en 900 meter, met als gevolg hogere temperaturen. De seizoenen zijn tegengesteld ten opzichte van Nederland. Wanneer het in Nederland winter is, is het in Zimbabwe zomer. Er is niet echt een beste reistijd aan te geven, eigenlijk kun je het hele jaar door reizen in Zimbabwe. Al heeft Zimbabwe wel een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.

Kleding

Op je reis heb je niet veel kleding nodig. Op de meeste campsites is het mogelijk kleding te wassen. Het kan erg warm zijn in Zimbabwe dus luchtige kleding is aan te bevelen. Reis je in de zomermaanden (wintermaanden in Nederland) dan is warme kleding niet nodig. Het hangt van het seizoen af waarin je reist, maar regenkleiding in de regentijd is handig. Een afritsbare broek is een erg handig kledingstuk. Ook kun je het beste 's avonds lange mouwen dragen in verband met malaria. Een lakenzak naast een slaapzak is handig, omdat in veel gevallen een slaapzak te warm zal zijn. Maar dit hangt weer van het seizoen af en van je persoonlijke voorkeur.

Gezondheid

Zimbabwe kent redelijk goede hygiënische omstandigheden. De meeste campsites zijn schoon en bijna alle toiletten zijn voorzien van toiletpapier. De meeste douches hebben warm water en je kunt zelfs water uit de kraan drinken. Al hebben wij dat niet geprobeerd en veiligheidshalve flessenwater gedronken. Het hangt er vanaf in welk gebied je bent, maar meestal is het nodig malariatabletten te slikken. Ook inentingen tegen typhus, geelzucht, cholera en DTP zijn nodig. Neem voor advies contact op met de GGD in je regio. En neem een kaartje mee van het gebied dat je bezoekt. De GGD kan zo aflezen of er in dat gebied malaria voorkomt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Zimbabwe boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zimbabwe en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zimbabwe samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zimbabwe staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zimbabwe.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden