Koning Aap Kras
Reisverslagen Zimbabwe
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zimbabwe boeken

'Rondreis Zimbabwe'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Zimbabwe,
Josephine Charlotte Square 11,
B-1200 Brussel.
Tel. 2-762.58.08

Visum

Voor Zimbabwe heb je een visum nodig. Deze is aan de grens te verkijgen. De kosten hiervoor zijn 35 US$. Ook dient je paspoort na vertrek uit Zimbabwe nog zes maanden geldig te zijn.

Algemeen

Zimbabwe, het vroegere Rhodesië, is ongeveer 11 maal groter dan Nederland en grenst aan Zuid-Afrika, Zambia, Mozambique en Botswana. Het land telt 12 miljoen inwoners. Driekwart hiervan woont op het platteland en een kwart in de steden. De hoofdstad is Harare.

Zimbabwe heeft een zeer goed wegennet, dat afwisselend bestaat uit asfaltwegen en onverharde wegen. In het regenseizoen is het daarom aan te bevelen te reizen met een truck met vierwielaandrijving. Ook heeft Zimbabwe een uitgebreid spoorwegnet.

De bevolking is vriendelijk en open. Het grootste deel van de bevolking (77 procent) behoort tot de Shona, 19 procent tot de Ndebele, 3,5 procent bestaat uit kleine Afrikaanse minderheden en slechts 1 procent van de bevolking van Zimbabwe is blank. De officiële taal is Engels. Naast Engels wordt er door de lokale bevolking Shona en bantoetalen gesproken.

Natuur

De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de Victoria Falls en dit is ook één van de meest toeristische plaatsen in Zimbabwe. Bij de Victoria Fall kun je veel activiteiten doen (bungy jump, raften etc). De prijzen zijn in US$ en in het algemeen kun je het beste met travellercheques betalen omdat je dan kortingen krijgt.

Geldzaken

De munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwaanse dollar. Door de economische situatie in Zimbabwe kun je je geld veel beter op straat dan bij de bank wisselen. Koersen verschillen enorm. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote coupures. In de grotere steden kun je betalen met Visa. Travellercheques kun je eventueel bij banken wisselen. Neem het aankoopbewijs van je reischeques mee, sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Juni/juli is een mooie reistijd, omdat het dan niet teveel regent en ook niet te warm is. Overdag loop je vaak in T-shirt met korte of lange broek. 's Avonds koelt het echter hard af en dan heb je een warme trui en winddicht jack nodig. 's Nachts kan het erg koud zijn. Wij waren erg blij met onze slaapzaken die tot -15 graden celsius gaan. Veel van onze reisgenoten hebben extra dekens gekocht.

Kamperen

Kamperen is een belevenis. Niet je tent uit mogen omdat er nijlpaarden en krokodillen op de camping kunnen lopen is een enorme ervaring. Als je gaat kamperen, moet je er wel rekening mee houden dat de ondergrond niet altijd even effen is. Inflateble matjes zijn ideaal, maar vergeet geen plakspul mee te nemen.

Gezondheid

Zimbabwe kent redelijk goede hygiënische omstandigheden. De meeste campsites zijn schoon en bijna alle toiletten zijn voorzien van toiletpapier. De meeste douches hebben warm water en je kunt zelfs water uit de kraan drinken. Al hebben wij dat niet geprobeerd en veiligheidshalve flessenwater gedronken. Het hangt er vanaf in welk gebied je bent, maar meestal is het nodig malariatabletten te slikken. Ook inentingen tegen typhus, geelzucht, cholera en DTP zijn nodig. Neem voor advies contact op met de GGD in je regio. En neem een kaartje mee van het gebied dat je bezoekt. De GGD kan zo aflezen of er in dat gebied malaria voorkomt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Zimbabwe boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Zimbabwe en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Zimbabwe samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Zimbabwe staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zimbabwe.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Zimbabwe