Algemene reislinks

Naar landenlinks | ruillinks

Alle links op deze pagina zijn door de redactie op hun waarde beoordeeld. De links worden geopend in een nieuw scherm.
Als een link niet meer up-to-date is, laat ons dat dan even weten: foute/verouderde link
Heb je zelf een tip voor een nuttige link: linksuggestie

CategorieŽn:
Algemeen
Ambassades
Internetcafťs
Reisgidsen online
Festivals en lokale feestdagen
Vervoer
Kaarten
Weer
Veiligheid
Gezondheid
Geldautomaten

Linksuggesties?
Nieuwe link opgeven


Algemeen

World Tourism Organisation

OfficiŽle site van de WTO. O.a. een lijst met links naar alle leden, de Nationale Bureau's voor Toerisme.

Tourist Offices Worldwide Directory

Nog een overzicht (dit keer op commerciŽle grondslag) van de officiŽle organisaties voor toerisme. Voor Nederland het Nationaal Bureau voor Toerisme, plus een lijst met de buitenlandse vestigingen.

World Heritage List

De lijst met het werelderfgoed, die door de UNESCO is samengesteld. Op de alfabetische lijst (per land gesorteerd) kun je doorklikken op een werelderfgoed. Dat levert een foto op met een beknopte beschrijving.

The World Factbook CIA

Landeninformatie van de CIA. Veel (beknopte) statistische gegevens, over thema's als landgebruik, bevolking, staatsinrichting, economie, internationale geschillen en (uiteraard) drugsproduktie en -distributie.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Ambassades

Ambassades Nederland

Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je zowel de adressen van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland (ambassades en consulaten) als de adressen van buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland. (Klik op de site door naar adressen/links.)

Ambassades BelgiŽ

Via de Diplobel Atlas vind je zowel de adressen van Belgische vertegenwoordigingen in het buitenland (ambassades en consulaten) als de adressen van buitenlandse vertegenwoordigingen in BelgiŽ.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Internetcafťs

Let op: de overzichten van internetcafťs zijn alles behalve compleet. Voor heel Griekenland worden bijvoorbeeld nog geen tien adressen vermeld, terwijl we er alleen in Paros-stad al acht telden.

The Cybercafe Search Engine

Wereldwijd zoeken naar internetcafťs. Tik de naam van een stad of land in (een staat of provincie mag ook) en je krijgt een overzicht van de internetcafťs aldaar. De lijst is behoorlijk compleet maar de zoekmachine verstaat alleen Engels: 'Lisboa' kent hij niet, 'Lisbon' wel.

Netcafeguide

Klik op 'text list of cybercafes' en je krijgt een landenoverzicht. Klik vervolgens op het land van bestemming en je krijgt een lijst met alle internetcafťs aldaar. Erg handig, maar toch een waarschuwing: de vormgeving doet zelfs de folders van de Kiloknaller verbleken. Zet dus voordat je deze site bezoekt een zonnebril op, anders krijg je schele koppijn van alle buttons en banners die over het scherm dansen.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Reisgidsen online

Hier wordt alleen de sites van uitgevers van reisgidsen besproken. Online reisgidsen bestellen kan uiteraard ook, o.a. alle Lonely Planets, Rough Guides, Nelles Guides en ANWB gidsen.

Om de reisgidsen te beoordelen hebben we een simpele test gedaan: opzoeken wat er te vinden is over Kreta, een populaire vakantiebestemming met desalniettemin legio mogelijkheden voor wie het massatoerisme wil mijden.

Dominicus

Klikkend op een kaartje van Griekenland en vervolgens op 'Kreta' krijgen we de inleiding van de Dominicusgids over Kreta op het scherm. Verder geen online informatie, wel lezerspost en een paar links. (Alle leverbare Dominicus reisgidsen zijn via dit overzicht zonder verzendkosten te bestellen.)

Lonely Planet

Op landkaarten moeten we doorklikken: destinations-europe-greece-crete. Het wachten tot de kaartjes geladen zijn levert uiteindelijk slechts een paar nietszeggende alinea's over Kreta op. (Alle leverbare Lonely Planets zijn via dit overzicht zonder verzendkosten te bestellen.)

Rough Guides

Op een alfabetische index kunnen we meteen doorklikken naar 'Crete'. Daar biedt de optie 'Browse Extracts' toegang tot: een uitgebreide introduktie (o.a. hoe de massa te ontwijken); verder lezen; Griekse uitdrukkingen; een pagina over Knossos; een pagina over de geologie van de LefkŠ ”ri; de ontdekking van de bronstijd op Kreta; Kreta in de mythen, etcetera. Kortom: een schat aan informatie die makkelijk te vinden is. (Alle leverbare Rough Guides zijn via dit overzicht zonder verzendkosten te bestellen.)

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Festivals en lokale feestdagen

The Worldwide Holiday & Festival Site

Het kan een onaangename verrassing zijn: geen onderdak te vinden omdat alles is volgeboekt wegens een fiŽsta, alle banken dicht vanwege een nationale feestdag of geen boodschappen kunnen doen omdat net vandaag de lokale heilige wordt vereerd. Anderzijds kan het een belevenis zijn om een kleurrijk lokaal feest mee te maken.

Hoe dan ook, deze site geeft een schat aan informatie waar je als reiziger niet zonder kunt. Per land is op te zoeken wanneer de nationale, regionale en lokale feest- en andere vrije dagen zijn. De database heeft ook een ingang per religie, waarbij tevens uitleg wordt gegeven over de achtergronden van de feest- en herdenkingsdagen. Voor deze maand is een wereldwijd overzicht op te vragen.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Vervoer

Deutsche Bahn

De tijden van de treinen in heel Europa. I.t.t. de NS geven de Duitse spoorwegen een volledige lijst met tussenstations plus de vertrektijden van daar naar andere bestemmingen, zodat je op deze site ook een rondreis kunt plannen.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Kaarten

Behalve het bekijken van digitale kaarten is online landkaarten bestellen uiteraard ook mogelijk, o.a. van ANWB / Kummerly & Frey, GeoCenter, Freytag & Berndt en Globetrotter.

Mapquest

Een populaire interaktieve atlas. De vraag is alleen: waarom? Op Kreta kun je bijvoorbeeld op Chania in- en uitzoomen tot je een ons weegt maar nooit wordt de kaart zo gedetailleerd dat je er wat aan hebt. Alleen de schaal verandert, meer dan wat doorgaande wegen krijg je niet te zien.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Weer

KNMI

Weersvooruitzichten voor Nederland en Europa op korte termijn. Via de 'weerverkenner' worden links toegankelijk naar het weer wereldwijd.

De Weercourant

Hier kun je weerraporten opvragen van alle vliegvelden, via de National Weather Service

Intellicast Weather

Sterk op de VS gericht. Voor de rest van de wereld is middels satellietbeelden per continent te zien waar zich wolken/buien bevinden. Fraai maar weinig bruikbaar. Voor wie in de VS gaat reizen is er echter wel uitgebreide informatie beschikbaar.

The Weather Underground

Ook Amerikaans maar met een Nederlandse versie. Tenminste, sommige teksten zijn deels Nederlandstalig. Op landen klikken om te kijken wat het weer is levert weinig problemen op. Een voorspelling opvragen voor Griekenland wel. 'Griekenland' is onbekend. 'Greece' dan? Weerbeeld en luchtvochtigheid verschijnen, maar om de luchtdruk en de temperatuur te begrijpen moet eerst op 'metrisch' geklikt worden. Toch lastig dat internationaliseren. Bovendien wordt wel vermeld wanneer de voorspelling is opgesteld, niet voor wanneer hij is. Even inzoomen en het weer opvragen voor Kreta (meteen maar 'Crete' ingetikt) geeft ons de keus uit Crete, Illinois, Crete, Nebraska en Crete, North Dakota. Maar we willen niet naar de States, we willen naar Griekenland!

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Veiligheid

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nuttige adressen: de ambassades en consulaten van Nederland. Daarnaast de bekende reisadviezen: aktuele informatie over de veiligheidssituatie in landen. Tot en met tips over vormen van oplichting en zakkenrollerij waar je ter plaatse rekening mee dient te houden.

Calamiteitenfonds Reizen

Minder actueel dan Buitenlandse Zaken maar de adviezen van het Calamiteitenfonds Reizen zijn wel bindend om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor vergoeding van de kosten van repatriëring of voor kostenloze annulering (indien de reis onder de voorwaarden valt).

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Gezondheid

Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering

Het LCR is het orgaan in Nederland dat zich bezig houdt met vaccinaties en malariaprofylaxe. Het LCR geeft de bijbehorende nationale standaarden uit, de landelijke gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Hoewel het LCR alleen advies geeft aan medici en de organisaties van reisbureaus en touroperators, kunnen ook reizigers op deze site een schat aan informatie vinden.

Naast algemene zaken om op gebied van gezondheid rekening mee te houden bevat de site een landenlijst waarop per land wordt vermeld wat de gezondheidsrisico's zijn. Via een keuze-menu kan gekeken worden naar gegevens over ziekten en het verspreidingsgebied ervan. De bescherming die daartegen mogelijk is kan via een volgend keuze-menu worden opgevraagd.

De adressen van gespecialiseerde Travel Clinics en GGD's ontbreken niet, want uiteindelijk is altijd een persoonlijk advies nodig omdat ook de individuele omstandigheden van de reiziger en van de reis bij een advies moeten worden betrokken. Dat verklaart meteen de gebruikelijke verwarring die ontstaat als twee mensen voor dezelfde bestemming een verschillend advies krijgen. Een erg complete site met (het spreekt voor zich) deskundige en up-to-date informatie.

Tropenzorg

Reclamefuik van gelijknamige BV. Met de belofte van 'op maat gesneden advies' op basis van 'vaccinatiedatabase' wordt bezoeker persoonlijke gegevens ontfutseld. Die krijgt echter een 'globaal gezondheidsadvies', bestaand uit de mededeling dat (voor Angola) 'een aantal vaccinaties wordt aanbevolen', zonder nadere specifikatie. Voor exacte info wordt verwezen naar huisarts/apotheek en vaccinerende instellingen. Vervolgens wordt aanbevolen een hele waslijst Tropenzorg-produkten aan te schaffen.

(Let op: Er is alvast aangekruist dat je info wilt ontvangen. Binnen enkele dagen ligt een foldertje in de bus + een brochure en folders van een of ander studenten-postorderbedrijfje.)

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

Geldautomaten

The MasterCard/Cirrus ATM Locator

Wereldwijd zoeken naar ATM's (geldautomaten) die MasterCard/Cirrus accepteren. Zoeken kan per werelddeel of meteen per land. Per land kun je vervolgens uit een menu de plaatsnaam kiezen. Dit levert een compleet overzicht van de geldautomaten waar je terecht kunt, met het adres en de naam van de bank erbij.

Visa ATM Global Locator

Wereldwijd zoeksysteem voor ATM's (geldautomaten) die Visa accepteren. Zoek eerst per regio (werelddeel), daarna pas per land. Vervolgens moet je zelf minimaal de plaatsnaam intikken (je kunt dit aanvullen met een adres of postcode). Let op dat je de plaatsnaam in de lokale taal opgeeft, niet in het Nederlands of Engels. Lisbon levert niets op, Lisboa wel: een lijst met geldautomaten waar je terecht kunt, met adres, openingsuren en de naam van de bank.

Terug naar categorieŽnNieuwe link opgeven

 

 

Nieuwe Landenlink opgeven

Wie een landenlink wil melden, nodigen we van harte uit om dat hier te doen:
Suggestie landenlink

Er is een apart formulier voor het aanmelden van een eigen website

N.B. De landenlinks zijn links naar sites met nuttige reisinformatie in het land van bestemming, bijvoorbeeld over de veerdiensten in Griekenland, het weer in AustraliŽ of de nationale parken in de VS. Links naar Nederlandse sites met informatie over een bepaald land nemen we dus niet op. We nemen bovendien alleen sites op die zelf informatie bevatten, dus geen sites die voornamelijk bestaan uit verwijzingen naar andere sites.

Landenlinks zijn tips van reizigers. De beschrijving van deze links is gebaseerd op de informatie die onze bezoekers aanleveren. Zij worden dan ook met naam en woonplaats bij de betreffende link vermeld.

Nieuwe agemene link opgeven

Wie een nieuwe algemene link wil melden, nodigen we van harte uit om dat hier te doen: Suggestie algemene link

Er is een apart formulier voor het aanmelden van een eigen website

Let op: we nemen alleen links op naar eerstehands informatie. Dus niet naar sites die vnl. uit verwijzingen naar informatie bestaan maar rechtstreeks naar de bron. Dit moeten bovendien professionele sites zijn, waarvan de informatie up-to-date wordt gehouden en toegankelijk is met alle gangbare browsers. (We nemen dus geen links op naar persoonlijke homepages, ook niet als ze schuil gaan achter een virtueel adres.)

We nemen geen links op naar aanbieders van reizen, accomodatie e.d.
Zij kunnen terecht op de reisbeurs

Terug naar categorieŽn