Off The Beaten Track travel magazine: travelogues & travel stories bicycle vacations

Fietsvakantie

Reisverslagen fietsvakanties

Er zijn 63 uitgebreide reisverslagen van fietsvakanties in onderstaande landen, met 1594 foto's en aparte pagina's met praktische informatie over fietsreizen.

Argentinië (1) Belize (1) Cambodja (1) Chili (1)
China (2) Costa Rica (2) Cuba (2) Cyprus (1)
Denemarken (1) Duitsland (2) Finland (1) Ghana (2)
Griekenland (5) IJsland (2) Ierland (3) India (3)
Indonesië (1) Iran (1) Italië (2) Kirgizië (1)
Laos (1) Litouwen (1) Malawi (1) Maleisië (1)
Marokko (1) Myanmar (1) Nieuw-Zeeland (1) Panama (1)
Peru (1) Polen (2) Portugal (1) Senegal (1)
Slovenië (2) Spanje (3) Sri Lanka (1) Thailand (2)
Tibet (1) Tsjechië (1) Vietnam (2) Zimbabwe (1)
Zweden (1) Zwitserland (1)   

Argentinië

Fietsvakantie Argentinië

Over de pampa's en door de uitlopers van de Andes

verslag Fietsvakantie Argentinië met 44 foto's
Van Buenos Aires door een glooiend landschap de Rio Paraná volgen naar Rosario, tot waar de zeeschepen komen. Over de pampa's, waar die heerlijke Argentijnse biefstuk vandaan komt, naar Córdoba en dan een rondje door de Sierras de Córdoba, met zijn vele oude estancias; jezuïten-kerken met boerderij. In het noorden vanaf Salta over de flanken van de Andes door afwisselende landschappen langs o.a. Quebrada de Cafayate en Amaicha del Valle. 44 foto's.
Fietsvakantie Argentinië praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Belize

La Ruta Maya op de fiets

De grenzen van Belize, Guatemala en Mexico

verslag La Ruta Maya op de fiets met 17 foto's
Fietsen langs de ruïnes van Maya tempels in het grensgebied van Belize, Guatemala en Mexico is vaak afzien vanwege de slechte wegen. En veilig is het ook niet altijd. Maar er is wel veel te zien: paalwoningen, in het verleden levende Mennonieten, kleurrijke markten en een overweldigende natuur. 17 foto's.
Fietsvakantie La Ruta Maya praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Spil & Antoinette Geerts

Cambodja

Fietsvakantie Cambodja

Fietsvakantie Bangkok - Saigon I

verslag Fietsvakantie Cambodja met 17 foto's
Fietsen over stoffige wegen met kuilen zo groot dat je er in kunt kamperen, langs rijstvelden en dorpen waar de hutjes geen stromend water hebben en een accu voor de stroom zorgt. In Cambodja is veel meer te zien dan hoogtepunten als de tempels en paleizen van Angkor bij Siem Reap en die van Phnom Penh: koeien en buffels op het land, kippen (in bosjes van 20) en varkens achter op de brommer. De zwaarste belasting: het zwaaien en het beantwoorden van de hello's die je links en rechts om de oren klinken. 17 foto's.
Fietsvakantie Cambodja praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Chili

Fietsvakantie Chili

Tussen besneeuwde Andestoppen en de Stille Oceaan

verslag Fietsvakantie Chili met 31 foto's
Per fiets en bus in vier weken door Midden-Chili: tussen de besneeuwde Anderstoppen en de Stille Oceaan langs vulkanen, lavavelden, wijngaarden en diepblauwe meren van Santiago de Chile via Santa Cruz, Curico, Chillán, Buchupureo, Los Angeles, Rio Bio Bio, Cunco en Puerto Fuy naar Valdivia. Een drankje is soms moeilijk te krijgen en het onderdak is vaak gammel maar de mensen zijn uiterst vriendelijk. 31 foto's.
Fietsvakantie Chili praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

China

Fietsvakantie Sichuan II

Door de oostelijke uitlopers van de Himalaya

verslag Fietsvakantie Sichuan II met 62 foto's
Fietsvakantie door de oostelijke uitlopers van de Himalaya van de Autonome Tibetaanse Prefectuur Ganzi in de Chinese provincie Sichuan. Over passen met gebedsvlaggen en door de Rongpatsavallei vol kloosters, mooie dorpen en wilde rivieren via het gletsjermeer Yilhun Lhatso naar het achter de 5.000 m hoge Tro La-pas gelegen Dege. Via even onherbergzame landschappen via Bamei, Tagong en Kangding naar Chengdu. 62 foto's.
Fietsvakantie Sichuan II praktisch

Reisverslag & foto's: Ed Buijs

Fietsvakantie Sichuan I

Over de oostelijke Tibetaanse hoogvlakte

verslag Fietsvakantie Sichuan I met 36 foto's
Fietsvakantie over de oostelijke Tibetaanse hoogvlakte van de Autonome Tibetaanse Prefectuur Ganzi in de Chinese provincie Sichuan. Van de groene graslanden rond de eerste bocht in de Gele Rivier langs kloosters en pagodes naar bergdorpen als Baiwan waar de Qiang ooit heer en meester waren. Larung Gar, op 4 km hoogte, is een geïmproviseerde campus met 8.000 boeddhistische studenten. 36 foto's.
Fietsvakantie Sichuan I praktisch

Reisverslag & foto's: Ed Buijs

Costa Rica

Fietsvakantie Costa Rica

Van oceaan naar oceaan door een kamerplantenland

verslag Fietsvakantie Costa Rica met 30 foto's
Fietsen door Costa Rica, van de Caribische naar de Pacifische kust via landschappen met honderden soorten planten en dieren; over vulkaanhellingen, door regenwouden vol enorme kamerplanten, langs mangrovebossen en palmenstranden. Door dorpen en stadjes met een vriendelijke bevolking, restaurantjes en hotelletjes in alle soorten. Elke dag een ander klimaat: warm maar niet te droog. 30 foto's.
Fietsen van oceaan naar oceaan praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Fietsvakantie Costa Rica

De toppen van de vulkanen gaan schuil achter de wolken

verslag Fietsvakantie Costa Rica met 26 foto's
Fietsen door een tunnel van groen in het tropisch regenwoud, waar rivieren en watervallen klateren, orchideeën bloeien en apen brullend door de bomen slingeren. Aan de kant van de Stille Oceaan is het droog, maar ook van hieraf blijven de toppen van de vulkanen in wolken gehuld. De Panamerican Highway blijkt niet al te druk en beter te befietsen dan veel binnenwegen vol keien, kuilen en hobbels. Op schiereiland Nicoya wordt rietsuiker geoogst en kun je zwemmen tussen pelikanen, terwijl de bevolking zich vermaakt met een stierenrodeo. Aan de Caribische kust is het weer nat. Hier is Chiquita zichtbaar heer en meester. 26 foto's.
Fietsvakantie Costa Rica praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Cuba

Fietsreis Cuba

We hebben de wegen bijna voor onszelf

verslag Fietsreis Cuba met 56 foto's
1750 km fietsen tussen paard-en-wagens en oldtimers. Vanaf Holguin eerst een rondje door het oosten: via Mayari, Baracoa, Playa Yacabo en Guantánamo naar Santiago de Cuba. Daarna vanaf Sancti Spiritus een ronde door het westen: via Trinidad, Cienfigo, Playa Girón, Juagey Grande, Matanzas, Guanabo, Soroa en San Diego naar Viñales en Pinar del Rio. Tot slot via Playa Baracoa naar Havana. 56 foto's.
Fietsreis Cuba praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Fietsvakantie Cuba

De tabaksroute en de salsaroute

verslag Fietsvakantie Cuba met 29 foto's
Twee fietsroutes tonen je een groot deel van Cuba. De bergachtige tabaksroute (427 km) voert je vanuit Havanna rond de Sierra del Rosario in de westelijke provincie Piñar del Rio, via Playa el Salado, Las Terrazas, Soroa, Pinar del Rio, Viñales en Canabas. De salsaroute (830 km) gaat vanuit Havanna door het vlakkere centrale deel van Cuba langs Matanzas, Cienfuegos en Varadero. 29 foto's.
Fietsvakantie Cuba praktisch

Reisverslag & foto's: Lyda Riedstra

Cyprus

Fietsvakantie Cyprus

Fietsen door bergen en langs opgravingen

verslag Fietsvakantie Cyprus met 27 foto's
Cyprus heeft veel mooie landschappen. Bergen met bossen, diepe valleien en enge kloven. Iets lager is er wijnbouw, vaak op terrassen. Qua cultuur zijn er veel kloosters, kerken en opgravingen. Een ideaal eiland om per fiets of auto rond te reizen. Maar leuke stadjes of een aardig vissersdorpje vind je amper. En de kust is grotendeels verpest. 27 foto's.
Fietsen door bergen en langs opgravingen praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Denemarken

Fietstocht door Denemarken

Een rondje Denemarken in de herfst

verslag Fietstocht door Denemarken met 10 foto's
Wie rust zoekt, kan in september naar Denemarken: het vakantieseizoen is voorbij, een aantal campings al gesloten (lees: gratis). Per (lig)fiets kan je in twee weken het hele land doorkruisen, dan heb je precies 1144 redelijk vlakke kilometers afgelegd. En de nodige buien op je dak gehad. 10 foto's.
Fietsvakantie Denemarken praktisch

Reisverslag: Harry Weggemans. Foto's: Rens van Moolenbroek

Duitsland

Fietstocht naar Rome I

Reitsma's route naar Rome tot de Reschenpass

verslag Fietstocht naar Rome I met 30 foto's
Via de Eifel naar de Rijn fietsen en dan langs oevers met burchten naar Rüdesheim. Verder zuidwaarts via dorpen met vakwerkhuizen en natuurgebieden in Baden-Württemberg. Via de Schwäbische Alb en de Bodensee naar Voralberg in Oostenrijk, waar het in de Alpen echt serieus klimmen wordt: eerst over de Arlbergpass (1800m) en dan de Reschenpass (1520m) op naar de grens met Italië. Het grootste deel gaat over fietspaden. 30 foto's.
Fietstocht naar Rome I praktisch

Reisverslag & foto's: Herman Beyers

De Erft-Radweg

Fietsvakantie in Noord-Rijnland-Westfalen

verslag De Erft-Radweg met 27 foto's
De Erft-Radweg is een lichte fietsroute door de heuvels van het Eifelgebergte, van de Erft-bron bij het sfeervolle kuuroord Bad Münstereifel tot de monding in de Rijn bij Neuss, een van de oudste steden van Duitsland. Of andersom. Rond de benedenloop liggen kloosters en waterburchten, waarvan de slotgrachten zijn gevuld met water uit de Erft. Museum Insel Hombroich biedt onderweg kunst in de binnen- en buitenlucht. 27 foto's.
De Erft-Radweg praktisch

Reisverslag & foto's: Kees van Tol

Finland

Naaldwouden, meren en elanden

Fietstocht van Helsinki naar de poolcirkel

verslag Naaldwouden, meren en elanden met 18 foto's
Van Helsinki naar de poolcirkel passeer je golvende naaldwouden en de talloze meren waarom Finland bekend staat. Elanden steken de weg over. De zomertemperatuur daalt gaandeweg van 28 naar 11 graden en de zon gaat niet meer onder. De route van camping naar camping is makkelijk na te reizen. 18 foto's.
Fietsvakantie Finland praktisch

Reisverslag & foto's: Harry Weggemans

Ghana

Fietsreis rond het Voltameer

Ghana is groen, warm, luidruchtig en in de Heer

verslag Fietsreis rond het Voltameer met 46 foto's
Fietsvakantie van 2000 km rond het Voltameer. Van het groene, relatief welvarende zuiden van Ghana naar de armoe in het noorden en langs de westkant van het meer terug naar de kust. De bevolking is overal even vriendelijk en toont je graag hoe ze leven en werken. Ghana is een warm land, letterlijk en figuurlijk. Werken doen vooral de vrouwen, met zware lasten op hun hoofd, terwijl de mannen op een bankje zitten. 46 foto's.
Fietsvakantie Ghana praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Gastvrij Ghana

Fietstocht door zuidelijk Ghana

verslag Gastvrij Ghana met 28 foto's
Fietsen door Ghana, waar de temperatuur stijgt tot 40 graden, is af en toe afzien maar de gastvrijheid van de bevolking maakt veel goed. In miljoenenstad Accra heeft iedereen wel een handeltje. Langs de kust liggen bountystranden en vissersstadjes als Winneba. In Cape Coast herrinnert een fort aan de tijd van de slavenhandel en in Kakum National Park ligt het laatste stukje regenwoud van Ghana. 28 foto's.
Fietsvakantie Ghana praktisch

Reisverslag & foto's: Ron van Mildert

Griekenland

Mikonos, Naxos en Paros

Eiland hoppen op de Cycladen

verslag Mikonos, Naxos en Paros met 21 foto's
De Cycladen met hun witte huizen hebben een enorme aantrekkingskracht. In het hoogseizoen zijn de eilanden overvol. In mei is Naxos, met zijn prachtige hoofdstad en spectaculaire landschappen, nog redelijk rustig. Op Paros en Mikonos is het al kermis. Alleen in de vroege morgen of als iedereen op het strand ligt tonen ze nog hun charme. 21 foto's.
Fietsvakantie Mikonos, Naxos en Paros praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Een rondje Corfu in de herfst

'Leuke plekjes genoeg'

verslag Een rondje Corfu in de herfst met 19 foto's
In september, als het weer in Nederland druilerig is, lopen de temperaturen op Corfu nog op tot boven de dertig graden. Het hoogseizoen is voorbij en het is, als je er genoeg moeite voor doet en af en toe een oogje dichtknijpt, mogelijk de toeristenkermis min of meer te ontlopen. Leuke plekjes zijn er genoeg: aardige bergdorpjes, rustige weggetjes, redelijk stille baaien waar het zeewater een aangename temperatuur heeft. En niet te vergeten de hoofdstad, waar met name de Venetiaanse wijk haar charme heeft behouden. Al met al genoeg om je een week te vermaken. 19 foto's.
Fietsvakantie Corfu praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

'Kríti very nice. Jámas!'

In de lente leer je het echte Kreta kennen

verslag 'Kríti very nice. Jámas!' met 16 foto's
Als de sneeuw langzaam van de bergtoppen smelt, staat Kreta in bloei en overheerst de rust. Hèt moment om het echte Kreta te verkennen, voor de natuur verdort en het massatoerisme het eiland in bezit neemt. Een kennismaking met de gastvrijheid van de Kretenzer tijdens een fietstocht van 750 km. 16 foto's.
Fietsvakantie Kreta praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Lesbos, Chios en Samos

Fietsen in het oosten van de Egeïsche Zee

verslag Lesbos, Chios en Samos met 26 foto's
Lesbos, Chios en Samos verschillen genoeg om er een afwisselende reis te maken. Op Lesbos zijn de bergen vaak ruig en kaal, de dalen juist groen. En Molivos is een aardig oud stadje. Op Chios hebben de mastiekdorpen hun middeleeuwse karakter bewaard. Samos is een erg groen eiland, en ook erg druk bezocht. 26 foto's.
Fietsvakantie Lesbos, Chios en Samos praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Toerisme onderontwikkeld, platheid gemeden

Fietsen langs de schatten van de Pelopónnesos

verslag Toerisme onderontwikkeld, platheid gemeden met 13 foto's
Fietsen op de Pelopónnesos is kennismaken met een heel scala aan berglandschappen, het ene nog mooier dan het andere. Maar het is ook een ontmoeting met oude culturen: Venetiaanse en Turkse huizen en vestingen, typisch Maniotische woontorens, Byzantijnse steden en -kerken. En dan zijn er de overblijfselen van het klassieke Griekenland: het beroemde theater van Epidauros, de cyclopenburcht in Tyrins en de citadel van Agamemnon in Micene, waar de doden in koepelgraven met goud werden overladen. 13 foto's.
Fietsvakantie Pelopónnesos praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

IJsland

Fietsvakantie Zuidwest-IJsland

Vulkaanlandschappen met altijd wind tegen

verslag Fietsvakantie Zuidwest-IJsland met 19 foto's
Bloemen bloeien tussen de zwarte stenen van het vulkanische landschap van IJsland. Maar naast zon kun je in juli ook rekenen op buien en harde wind. En die wind is altijd tegen. Een fietsvakantie op IJsland is de ontberingen waard, vanwege de ruige landschappen met besneeuwde vulkanen, spuitende geisers, wild kolkende rivieren, gletsjers, meren en rotskusten. Fietstocht vanaf Reykjavik langs Grindavik, de Blue Lagoon, Strandakirkja, Þorlákshöfn, Selfoss, Geysir, Þingvelir, Borgarnes, Olafsvík en Snaefellsjökull. 19 foto's.
Fietsvakantie Zuidwest-IJsland praktisch

Reisverslag & foto's: Tiny Hannink

Fietstocht door IJsland

Met de wind op kop door het lege landschap

verslag Fietstocht door IJsland met 18 foto's
Voor het mooie weer hoef je niet te gaan, in de zomer is het hooguit 15 graden. Maar wie houdt van desolate, kale landschappen met rotsen, watervallen, gletsjers en geisers, kan in IJsland zijn hart ophalen. Elementaire zaken als eten, warmte en onderdak krijgen tijdens een fietstocht door dit land een nieuwe betekenis. 18 foto's.
Fietsvakantie IJsland praktisch

Reisverslag & foto's: Eddy Huybs

Ierland

Fietsvakantie naar Ierland

Per fiets, veerboot en trein naar Ierland

verslag Fietsvakantie naar Ierland met 15 foto's
De ferry naar Newcastle en dan op de fiets dwars door Engeland naar de Ierse Zee. Op Isle of Man fietsen over het racecircuit en langs burchten en vestingen. Na de oversteek naar Ierland fietsen van Dublin naar Kilkenny, met een kasteel en veel mooie kerken. Na een rondje door de indrukwekkende natuur van de Wicklow Mountains terug naar Dublin en per ferry, trein en ferry terug naar IJmuiden. 15 foto's.
Fietsvakantie Ierland praktisch

Reisverslag & foto's: Tiny Hannink

Fietsvakantie Zuid-Ierland

Bergen, heidevelden, bossen en bloeiende bremstruiken

verslag Fietsvakantie Zuid-Ierland met 28 foto's
Fietstocht van zo'n 1200 km over de pittige hellingen van Ierland met zijn talloze passen. Langs kastelen, ruïnes en leuke stadjes met sfeervolle pubs door een landschap vol bergen, valleien, bossen en heidevelden. Van Dublin zuidwaarts door de Wicklow Mountains naar Cork en dan via Bantry naar Kenmare voor een rondrit op schiereiland Ivenagh en de beroemde Ring of Kerry. Naar Killarney en dan met de trein terug naar Dublin. 28 foto's.
Fietsvakantie Zuid-Ierland praktisch

Reisverslag & foto's: Dick Hagen

Fietsvakantie Ierland

Fietstocht door de Burren en Galway

verslag Fietsvakantie Ierland met 13 foto's
In Ierland kan het je zomaar gebeuren dat je je tent op mag zetten binnen de muren van een kasteelruïne op een heuveltop, aan de rand van een meer met uitzicht op een pijnbomen-eiland of gewoon op het land van een boer. De gastvrije bevolking leeft temidden van een ruige natuur met kliffen, valleien en veenlandschappen. Verspreid in het landschap liggen herinneringen aan een rijker verleden: oude, vaak vervallen kastelen, kerken en abdijen. Door de Burren en Galway fietsend passeer je ook boerderijen uit de steentijd of een hoog Keltisch kruis. 13 foto's.
Fietsvakantie Burren en Galway praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Spil & Antoinette Geerts

India

Kerala en Karnataka

Fietsvakantie Zuid-India II

verslag Kerala en Karnataka met 29 foto's
Langs de Arabische Zee van het zuidelijkste punt van India langs de kust met zijn backwaters, waar van oudsher specerijen werden verhandeld in steden als Allepey, Cochin en Calicut. Via Wayanad National Park naar Mysore (paleis van de maharadja's) en Bangalore, het ICT-centrum van de wereld. Een internationale oriëntatie heeft dit dichtbevolkte deel van India nog steeds. 29 foto's.
Fietsvakantie Kerala en Karnataka, Zuid-India praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Tamil Nadu

Fietsvakantie Zuid-India I

verslag Tamil Nadu met 29 foto's
Langs de Golf van Bengalen van Chennai (Madras) naar de zuidelijkste punt van India, waar je de zon in Kanyakumari uit de zee ziet opkomen en hem ook weer in zee ziet ondergaan. Onderweg veel hindoetempels, rijstvelden, ploegende waterbuffels, oude forten en pelgrims op blote voeten. Om te weg te vragen moet je de beambten in de politiepost wel even wakker maken. 29 foto's.
Fietsvakantie Tamil Nadu, Zuid-India praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Fietsen in Zuid-India

In zee koel je ook niet af; het zal boven de 30 graden zijn

verslag Fietsen in Zuid-India met 19 foto's
Fietsen in Zuid-India valt niet mee: de hitte (tot 45 graden), het drukke en chaotische verkeer, de bergen... bussen, treinen en tuk-tuks moeten bijspringen om de reis af te maken. Maar fascinerend is de omgeving wel: de weelderige natuur, de lokale marktjes, de tropische stranden, de enorme tegenstellingen tussen arm en rijk. 19 foto's.
Fietsvakantie Zuid-India praktisch

Reisverslag & foto's: Anton van Dusseldorp

Indonesië

Fietsvakantie Zuid-Sulawesi

Traditie en gastvrijheid tussen vele tinten groen

verslag Fietsvakantie Zuid-Sulawesi met 34 foto's
Tussen groene bergen met regenwoud en terrassen met rijst leven op Sulawesi, het vroegere Celebes, oude traditiesvoort. In Tanaberu worden nog met de hand schepen gebouwd. Ook het maken van bakstenen is handwerk. Op het Tempemeer drijven vis­sers­dorpen. Tel daarbij Buginese paal­woningen, Toraja­dorpen en een dagen durende begrafenis­ceremonie in Rantepao. Fietsen is hier zwaaien, 'hello' zeggen en bekeken worden. En verplicht met iedereen op de foto. 34 foto's.
Fietsvakantie Zuid-Sulawesi praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Iran

Fietsvakantie Iran

Huizen van leem en stro tussen bergen en woestijnen

verslag Fietsvakantie Iran met 52 foto's
In een landschap van bergen en woestijnen liggen overal oude wijken met huizen van leem en stro. Karavanserais, ondergrondse tunnels voor de watervoorziening, moskeeën en vuurtempels herinneren aan een cultuur die teruggaat tot voor de jaartelling. Maar wat het meest bij blijft zijn de vele ontmoetingen met de vriendelijke en gastvrije bevolking, al word je van de hedendaagse cultuur niet meteen vrolijk. 52 foto's.
Fietsvakantie Iran praktisch

Reisverslag & foto's: Aart Dijkzeul

Italië

Fietstocht naar Rome II

Reitsma's route naar Rome van de Reschenpas tot Rome

verslag Fietstocht naar Rome II met 51 foto's
Vanaf de Reschenpass langs bruisende rivieren en Alpenmeren van dal tot dal door Zuid-Tirol, waar overal fruit groeit. Vanaf Venetië over de waterrijke Povlakte en de Apennijnen in naar Toscane en Umbrië, waar het landschap weer ruiger wordt en oude stadjes als Assisi op de heuvels liggen. Richting Rome wordt het droger, drukker en rommeliger. Maar langs de Tiber loopt een fietspad tot vlak bij het einddoel na 2215 km: het St. Pietersplein. 51 foto's.
Fietstocht naar Rome II praktisch

Reisverslag & foto's: Herman Beyers

Fietstocht naar Rome

'De weg naar Rome is bezaaid met stenen en kuilen'

verslag Fietstocht naar Rome met 15 foto's
Via de Hoge Venen, de Our, de Moezel, de Elzas, de Vogezen en het Rijndal naar Zwitserland. Via de Splügenpas over de Alpen naar Italië en dan over de Po-vlakte naar de Apennijnen en door Toscane verder zuidswaarts. 'Dank vuur die bloemen', kan er in Rome niet af. Wel een: 'Verboden te fietsen!' 15 foto's.
Fietstocht naar Rome praktisch

Reisverslag & foto's: Laurens Nijenhuis

Kirgizië

Fietsvakantie Kirgizië

Hemelse Bergen, zilveren rivierenen groene weiden

verslag Fietsvakantie Kirgizië met 22 foto's
Fietsexpeditie naar Tien Shan ofwel de Hemelse Bergen in Kirgizië. Over de slechtste wegen ter wereld door de mooiste landschappen. Klimmen en dalen met uitzicht op witte toppen van 6.000 en 7.000 meter, groene dalen bespikkeld met yurts en kuddes paarden en doorsneden door glinsterende zilveren rivieren. Slapen in tentjes, je wassen en de was doen in de rivier en je behoeften in een gat in de grond. Noem het gerust een avontuurlijke fietsreis. 22 foto's.
Fietsvakantie Kirgizië praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Laos

Fietsvakantie Laos

Beboste hellingen met klaterende beekjes en watervallen

verslag Fietsvakantie Laos met 34 foto's
Fietstocht van Pak Beng, een zandpad met guesthouses, langs rivierdalen en rijstvelden naar Muang Houn, met twee straten een wat grotere plaats. Luang Prabang, met ruim 60 tempels, is een mengeling van Laotiaanse sfeer en Franse grandeur. Via het karstgebergte en de grotten van Vang Vieng naar Vientiane, de bescheiden hoofdstad aan de Mekong. Tot slot een stukje Thailand. 34 foto's.
Fietsvakantie Laos praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Litouwen

Fietsvakantie Litouwen en Letland

Onverharde weggetjes en interessante steden

verslag Fietsvakantie Litouwen en Letland met 28 foto's
De onverharde weggetjes langs de dorpen bieden de fietser afwisseling qua landschap en uitzicht, cultureel zijn vooral de hoofdsteden interessant. Af en toe couchsurfen leert je de bevolking beter kennen. Van Klaipėda via Telšiai, Šiauliai en Jelgava naar Riga, dat een mooi oud centrum heeft. Dan via Bauska, Panevėžys en Ukmergė zuidwaarts naar Vilnius, ook al een boeiende stad. Terug in Klaipėda is net het drukbezochte Sea Festival gaande, met vooral veel folkloristische muziek. 28 foto's.
Fietsvakantie Litouwen en Letland praktisch

Reisverslag & foto's: Sabine Hendriks

Malawi

Fietsvakantie Malawi

Het warme hart van Afrika

verslag Fietsvakantie Malawi met 15 foto's
Fietsvakantie in Malawi is ploeteren in het zand en met trucks meeliften, gastvij onthaald worden, douchen onder een bak water, maïspap eten en maïsbier drinken, kamperen bij een tabaksboer met 4 vrouwen, 's nacht oppassen dat de Nijlpaarden je tent niet pletten en genieten van een prachtige natuur. 15 foto's.
Fietsvakantie Malawi praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Spil & Antoinette Geerts

Maleisië

Fietsvakantie Maleisië

Op de fiets van Bangkok naar Singapore (II)

verslag Fietsvakantie Maleisië met 14 foto's
Fietsen langs eindeloze rijstvelden en door tropisch regenwoud, waar borden waarschuwen: 'overstekende olifanten'. In islamitische dorpen geven borden aan hoe de sluier gedragen moet worden. De ene dag glibberen en glijden langs boomwortels, de andere wandelen tussen de toppen van woudreuzen. 14 foto's.
Fietsvakantie Maleisië praktisch

Reisverslag & foto's: Aart Dijkzeul

Marokko

Fietsen rond het Atlas-gebergte

Door de woestijn en over passen met sneeuw

verslag Fietsen rond het Atlas-gebergte met 16 foto's
Een fietstocht vanaf Ouarzazate, op de zuidelijke hellingen van de Hoge Atlas, tegen de klok in langs woestijnstadjes door de uitlopers van de Sahara langs de Algerijnse grens, en zandstormen trotserend over winderige bergtoppen dwars door de Hoge- en Midden Atlas naar Casablanca. 16 foto's.
Fietsvakantie Marokko praktisch

Reisverslag & foto's: Anton van Dusseldorp

Myanmar

Fietsvakantie Myanmar

Mooie landschappen en vriendelijke mensen

verslag Fietsvakantie Myanmar met 39 foto's
Fietstocht door het land met meer stoepas en boeddhabeelden dan inwoners. Het bladgoud schittert overal. Over slechte wegen door fraaie landschappen rond Mandalay, langs Bagan (waar duizenden oude stoepas staan) en Nyaung Shwe aan het Inlemeer. Via Yangon, met de imposante Shwedagon Paya, naar Ngwe Saung aan de Golf van Bengalen en Pathein aan de Ayeyarwady-rivier. 39 foto's.
Fietsvakantie Myanmar praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland en Hawaï

Fietsen in het voetspoor van Captain Cook

verslag Nieuw-Zeeland en Hawaï met 18 foto's
Een fietstocht door de bergachtige natuurparken van Nieuw-Zeeland, waar Maori's Cook voor een buitenaards wezen aanzagen. Ook nu nog is de bevolking gastvrij. Aan de andere kant van de Stille Zuidzee wordt op Hawa´ een vulkaan beklommen. Hier ontmoette Cook tot zijn verwondering ook Polynesiërs. 18 foto's.
Nieuw-Zeeland en Hawaï praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Spil & Antoinette Geerts

Panama

Fietsvakantie Panama

Tropenrooster: om half zeven zitten we op de fiets

verslag Fietsvakantie Panama met 20 foto's
Hier en daar ligt een dorpje in de heuvels. De Caribische kuststreek in West-Panama is groen en ongerept, voor de kust liggen eilandjes. Aan de zuidkant van de centrale bergketen is het warm en droog. De stad David blijkt groter dan verwacht. Parque National Volcan Baru is niet ver, evenals de stranden van de Pacific. Via kustplaatsjes naar San José in Costa Rica. 20 foto's.
Fietsvakantie Panama praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Peru

MTB-expeditie naar Machu Picchu

Hangend in een bakje de bovenloop van de Amazone over

verslag MTB-expeditie naar Machu Picchu met 15 foto's
Naast de bekende Inca Trail is er ook een MTB-route van Ollantaytambo naar Machu Picchu. Toch? Klimmen over eindeloze haarspelden tot 4300 m, vlak onder de witte top Nevado Verónica, 80 km dalen naar een oude Inca-seinpost en door dalen naar Santa Teresa. Via gammele hangbruggen en hangend in een bakje over rivieren en dan is het nog maar een stukje over een oud treinspoor... tot de politie vraagt waar we heen denken te gaan. 15 foto's.
Fietsvakantie Peru praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Polen

Fietsvakantie Oost-Polen

Door natuurgebieden van Gdansk naar Krakau

verslag Fietsvakantie Oost-Polen met 28 foto's
Fietstocht van Gdansk naar Frombork aan de kust. Terug naar Elblag voor een boottocht over het Elblagkanaal naar Buczyniec. Fietsen via de Mazurische meren en de moerassen en bossen van Biebrzanski Nationaal Park naar Bialowieza Nationaal Park, met het oerbos en de wisenten. Tot slot via de historische stad Lublin afzakken naar Krakau, de oude hoofdstad van Polen. 28 foto's.
Fietsvakantie Oost-Polen praktisch

Reisverslag & foto's: Dick Hagen

Podlasië en Mazurië

Een fietstocht door noordoost Polen

verslag Podlasië en Mazurië met 20 foto's
Fietsen door de veenmoerassen van het Biebrza-gebied in Podlasië en het bosrijke heuvelland van Mazurië in het uiterste noordoosten van Polen. Naast de nieuwbouw staan nog de oude houten huisjes. Op de terugweg een bezoek aan Gda˝sk, dat slechts een deel van haar oude glorie heeft behouden. 20 foto's.
Fietsvakantie Polen praktisch

Reisverslag & foto's: Albert Taco Molenaar

Portugal

Middeleeuwen in de Alentejo

Vestingstadjes langs de grens met Spanje

verslag Middeleeuwen in de Alentejo met 26 foto's
In de Alentejo ligt op bijna iedere heuveltop langs de Spaanse grens een versterkt stadje, waar de tijd sinds de middeleeuwen heeft stilgestaan. Ook de grotere plaatsen, zoals Evora, Elvas, Estremoz en Castelo de Vide, hebben allemaal hun eigen charme. 26 foto's.
Fietsvakantie Alentejo praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Senegal

Fietstocht Tour de Senegal

Lemen hutjes in met rietmatten afgezette cirkels

verslag Fietstocht Tour de Senegal met 36 foto's
Spectaculair is de natuur van Senegal niet maar het vrij vlakke land leent zich tijdens onze winter goed voor een rondreis langs dorpen met traditionele lemen hutjes en baobab's tussen het verdorde gras. Langs de kust wordt gevist in bont beschilderde piroques, op het land doen de vrouwen het werk terwijl de mannen in de schaduw van een boom de maatschappelijke problemen bespreken. 36 foto's.
Fietsvakantie Senegal praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Slovenië

Ronde van Slovenië

Bergketens, klaterende rivieren en groene hellingen

verslag Ronde van Slovenië met 31 foto's
Eerst kanoën op de Soca en dan op de fiets een rondje van ruim duizend kilometer door bergachtig Slovenië. Vanaf Piran aan de Adriatische Zee langs de grens met Kroatië oostwaarts tot Ptuj en via de Karawanken, de uitlopers van de Alpen die de grens met Oostenrijk vormen, terug westwaarts naar het Triglav-gebergte. De Triglav, met 2864 m de hoogste top van Slovenië, wordt te voet beklommen. 31 foto's.
Fietsvakantie Slovenië praktisch

Reisverslag: Piet Kuijten. Foto's: Miro Vogric, Danila Lazar, Koen & Piet Kuijten

Van de Alpen naar het Balatonmeer

800 kilometer door talloze rivierdalen

verslag Van de Alpen naar het Balatonmeer met 14 foto's
Van de woeste natuur in de Alpen naar de drukke oevers van het Balatonmeer, is een fietstocht van een kleine 800 kilometer door talloze rivierdalen. De overgang van Slovenië naar Hongarije is groot: het landschap grootschaliger, de dorpen minder aangeharkt en de mensen warmbloediger. 14 foto's.
Fietsvakantie Slovenië praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Spanje

Het moorse erfgoed van Andalusië

Fietsen door de bergen van al-Andalus

verslag Het moorse erfgoed van Andalusië met 20 foto's
Behalve uit de Mezquita in Córdoba en het Alhambra in Granada bestaat het moorse erfgoed van Andalusië ook uit talloze witte dorpjes met moorse wijken en vestingen, die verspreid liggen tussen eindeloze olijfgaarden en ruige gebergten met spectaculaire kloven. Hier rondfietsend stuit je eveneens op de nodige barok, en op processies. 20 foto's.
Fietsvakantie Andalusië praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Fietsvakantie Andalusië en Catalonië

Witte en bruine dorpen

verslag Fietsvakantie Andalusië en Catalonië met 41 foto's
Fietsen in twee totaal verschillende delen van Spanje. In het voorjaar in Andalusië, waar 8 eeuwen Moorse overheersing duidelijk terug is te zien in schitterende witte dorpen als Ronda, Setenil de las Bodegas, Olvera, Zahara de la Sierra en Grazalema. Hoogtepunt zijn de oogverblindende Moorse paleizen van het Alhambra in Granada. Tegen de herfst een fietstocht door Catalonië, waar de Moren nog geen eeuw bleven. In het achterland van Girona liggen op de heuveltoppen steenkleurige middeleeuwse dorpen met Romaanse poorten. Ook sfeervol maar ook heel anders. 41 foto's.
Fietsvakantie Andalusië en Catalonië praktisch

Reisverslag & foto's: Marianne Bekkering

Fietsvakantie Transpirinaika

Dwars door de Pyreneeën van kust naar kust

verslag Fietsvakantie Transpirinaika met 17 foto's
Dwars door de Franse en Spaanse Pyreneeën van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan: 900 km, 14.500 hoogtemeters en 30 cols. In de bakkende zon en door onweer en hagel over vaak erbarmelijke wegen langs kloven, machtige massieven, bruisende rivieren en ruisende stroompjes, bossen, bergweiden en mooie stadjes. Zelfs in juli kom je soms de hele dag niemand tegen. 17 foto's.
Fietsvakantie Pyreneëen praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Sri Lanka

Fietsvakantie Sri Lanka

Het regenseizoen is behalve nat ook uitbundig groen

verslag Fietsvakantie Sri Lanka met 35 foto's
Fietsvakantie in het uitbundig groene Sri Lanka, waar niet alleen de planten iedere dag water krijgen: de meren zijn vol, rivieren bruisen, watervallen klateren en reservoirs stromen over. Behalve natuur is er ook cultuur te zien: houten vissersboten, netten die met de hand uit zee worden getrokken, ruïnes van tempels en paleizen van voor onze jaartelling en forten die herinneren aan het Nederlandse en Portugese kolonialisme. 35 foto's.
Fietsvakantie Sri Lanka praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Thailand

Fietsvakantie Thailand

Op de fiets van Bangkok naar Singapore (I)

verslag Fietsvakantie Thailand met 12 foto's
Fietsen door het drukke Bangkok, langs werven waar ze met de hand houten boten maken, door plantages met rubber-, palm- en bananenbomen en langs toeristische badplaatsen. Stadjes met veel drukte en kabaal waar je geen westerling ziet en afgelegen stranden waar een emmer de douche vormt. 12 foto's.
Fietsvakantie Thailand praktisch

Reisverslag & foto's: Aart Dijkzeul

Fietsvakantie Noord-Thailand

Toppunt van genieten is het fietsen langs de Mekong

verslag Fietsvakantie Noord-Thailand met 18 foto's
Fietstocht door Noord-Thailand: van Chiang Mai, waar de ene tempel nog mooier glimt van de goudverf dan de andere, door een groen heuvelachtig landschap via Doi Mae Salong in de bergachtige Gouden Driehoek naar Mae Sai, het meest noordelijke puntje van Thailand. Vervolgens langs de Mekong naar Chiang Saen voor de overtocht naar Laos. 18 foto's.
Fietsvakantie Noord-Thailand praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Tibet

Fietsen over de Friendship Highway

Over passen van 5000 meter van Lhasa naar Kathmandu

verslag Fietsen over de Friendship Highway met 21 foto's
De Friendship Highway is ten zuiden van Lhasa nog geasfalteerd, maar dat verandert snel als hij over 5000 meter hoge passen door de Himalaya kronkelt. Gedurende de 1100 km naar Kathmandu in Nepal is hij regelmatig niet eens herkenbaar als weg. Hoog tussen de bergen kun je schelpen zoeken op een oude zeebodem. Fietsen door Tibet is in meerdere opzichten extreem. 21 foto's.
Fietsvakantie Tibet praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Tsjechië

Een paradijs voor rustzoekers

Boerderijtjes op het Boheemse platteland

verslag Een paradijs voor rustzoekers met 11 foto's
In Bohemen wisselen beboste heuvels en golvende akkers elkaar af. Af en toe doemt een kasteel op. Honderden vijvers liggen verspreid in het landschap en om de paar kilometer passeer je een pittoresk dorpje. Wie hier een boerderijtje huurt kan bezoek van reeën verwachten. 11 foto's.
Een paradijs voor rustzoekers praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Vietnam

Fietsvakantie Vietnam

Fietsvakantie Bangkok - Saigon II

verslag Fietsvakantie Vietnam met 14 foto's
De Mekongdelta is een groen gebied vol riviertakken, kanalen en zijkanalen. Er is veel bedrijvigheid op het water. Het vervoer vindt veelal over water plaats en er zijn zelfs complete drijvende markten. Saigon is een heuse wereldstad van 7 miljoen inwoners, met interessante musea (uiteraard over de Vietnamoorlog). 14 foto's.
Fietsvakantie Vietnam praktisch

Reisverslag & foto's: Aart & Gerrie Dijkzeul

Fietsvakantie Noord-Vietnam

Langs dorpen van de bergstammen

verslag Fietsvakantie Noord-Vietnam met 31 foto's
Fietstocht door het bergachtige noorden van Vietnam, langs dorpen van de bergstammen met hun kleurrijke kleding, huizen op palen en marktjes. De vrouwen doen het meeste zware werk op het land, aan de wegen en in de huizenbouw. Bij de Chinese grens zie je wat je allemaal op een fiets kunt meenemen, zelfs een stel gillende varkens gaat onder de snelbinders. De tocht gaat o.a. langs Yen Chau, Son-La, Tuan Giao, Sa Pa, Dien Bien Phu, Lao Cai, Bac Can, Hanoi en Cat Ba Island. 31 foto's.
Fietsvakantie Noord-Vietnam praktisch

Reisverslag & foto's: Anton van Dusseldorp

Zimbabwe

Fietsvakantie Zimbabwe

Rond de tent rommelen leeuwen met onze blikjes

verslag Fietsvakantie Zimbabwe met 15 foto's
Fietsen en kamperen in de natuurparken van Zimbabwe levert ervaringen op die je niet snel vergeet. Leeuwen, olifanten en bavianen komen op bezoek. Nijlpaarden duiken vlak achter je op. Vervolgens met de vrachtboot over het Karibameer en de Victoria-watervallen bekijken plus een paar dagen Zambia. 15 foto's.
Fietsvakantie Zimbabwe praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Spil & Antoinette Geerts

Zweden

Fietsvakantie Gotland

Overal langs de Oostzee staan grillige rotsformaties

verslag Fietsvakantie Gotland met 20 foto's
Gotland, een Zweeds eiland in de Baltische zee, staat bekend om de ruïnes, burchten, middeleeuwse kerkjes en vissersdorpjes. Het is een ideaal fietseiland met een gevarieerde natuur: naaldbossen, zandstranden en grillige rotsformaties van kalksteen. De bermen staan vol bloemen. Door het milde klimaat groeien er perziken en druiven. Soms bloeien er zelfs in december rozen. 20 foto's.
Fietsvakantie Gotland praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Dam & Angelique Koeleman

Zwitserland

Fietsen door hartje Zwitserland

Genieten van de natuur en veel klimmen en dalen

verslag Fietsen door hartje Zwitserland met 12 foto's
In Zwitserland fietsen is genieten van de natuur en veel klimmen en dalen. In het najaar staan er geen busladingen toeristen meer op de Gotthardpas. Het weer is wel onberekenbaar. Je kunt van alles verwachten. Harry en Rens hadden geluk: in september een week met een temperatuur van zo'n 25 graden. 12 foto's.
Fietsvakantie Zwitserland praktisch

Reisverslag & foto's: Harry Weggemans


Nieuwsbrief reisverslagen
Voortdurend verschijnen er reisverslagen over interessante bestemmingen. Blijf op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.
Schrijf ook een reisverslag
Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle 506 reisverslagen zijn geschreven door reizigers. Schrijf ook een verslag over een fietsvakantie.
Bijzondere reizen
Op de reisbeurs vind je tientallen reisorganisaties met bijzondere reizen.

 

Reisgidsen en landkaarten fietsvakanties

Reisgidsen en landkaarten voor fietsvakanties zijn online te bestellen bij reisboekwinkel.nl. Niet alleen de bekende binnen- en buitenlandse series maar bijvoorbeeld ook natuurgidsen en speciale gidsen voor fietsers en wandelaars.

Anders Reizen fietsvakantie - Vakantie buiten de gebaande paden (reisverslagen/reisverhalen)