-> Italiëonline
Nieuwsbrief Off The Beaten Track travel magazine: travelogues & travel stories Italy
Vakantie Italië boeken

Vakantie Italië

Reisverslagen van Italië-reizen

Er zijn 19 uitgebreide reisverslagen van reizen door Italië. Deze reiservaringen zijn geïllustreerd met 548 fraaie foto's. Alle reisverhalen zijn geschreven door reizigers (schrijf ook een verslag!) en hebben een aparte pagina met praktische reisinformatie en reistips over reizen in Italië.

Voor het boeken van een vakantie in Italië is er een overzicht van vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen, campings, 229 rondreizen en reisorganisaties.

Fietstocht naar Rome II

Reitsma's route naar Rome van de Reschenpas tot Rome

verslag Fietstocht naar Rome II met 51 foto's
Vanaf de Reschenpass langs bruisende rivieren en Alpenmeren van dal tot dal door Zuid-Tirol, waar overal fruit groeit. Vanaf Venetië over de waterrijke Povlakte en de Apennijnen in naar Toscane en Umbrië, waar het landschap weer ruiger wordt en oude stadjes als Assisi op de heuvels liggen. Richting Rome wordt het droger, drukker en rommeliger. Maar langs de Tiber loopt een fietspad tot vlak bij het einddoel na 2215 km: het St. Pietersplein. 51 foto's.
Fietstocht naar Rome II praktisch

Reisverslag & foto's: Herman Beyers

Fietstocht naar Rome

'De weg naar Rome is bezaaid met stenen en kuilen'

verslag Fietstocht naar Rome met 15 foto's
Via de Hoge Venen, de Our, de Moezel, de Elzas, de Vogezen en het Rijndal naar Zwitserland. Via de Splügenpas over de Alpen naar Italië en dan over de Po-vlakte naar de Apennijnen en door Toscane verder zuidswaarts. 'Dank vuur die bloemen', kan er in Rome niet af. Wel een: 'Verboden te fietsen!' 15 foto's.
Fietstocht naar Rome praktisch

Reisverslag & foto's: Laurens Nijenhuis

Fly-drive Zuid-Italië

Rondreis door Campania, Basilicata en Apulië

verslag Fly-drive Zuid-Italië met 43 foto's
Met de huurauto vanaf Napels afzakken naar de hak van de Italiaanse laars. Langs citroen- en olijfbomen, bergdorpen en vissersstadjes, kerken en havens, stadsmuren en amfitheaters, trulli-huisjes en grotwoningen. Hoogte­punten: Herculaneum, Campi Flegrei, Pompeï, Sorrento, de Amalfikust, Marina di Camerotta, Maratea, Matera, Martina Franca, Alberobello, Lecce, Gallipoli, Otranto en schiereiland Gargano. 43 foto's.
Fly-drive Zuid-Italië praktisch

Reisverslag & foto's: Marianne Bekkering

Zuid-Italië

Afwisselende natuur en cultuur

verslag Zuid-Italië met 26 foto's
Op de omgeving van Napels (Amalfi-kust, Vesuvius, Pompeij) na wordt de zuidpunt van Italië's vasteland weinig bezocht. Toch bieden de provincies Campina, Puglia, Basilicata en Calibria een breed scala aan fraaie landschappen. Aan cultuur ontbreekt het evenmin; van havenstadjes en oude kastelen tot rotswoningen en kabouterachtige Trulli-huisjes. 26 foto's.
Zuid-Italië praktisch

Reisverslag & foto's: Chantal Nederstigt

Stedentrip Milaan

Een bedrijvige stad met een mooi historisch centrum

verslag Stedentrip Milaan met 20 foto's
Milaan is een bedrijvige moderne stad, die behalve vanwege twee voetbalcubs (AC en Inter) die hetzelfde San Siro stadion delen o.a. bekend is als stad van mode, kunst en design. Maar het kost niet veel moeite om te zien dat Milaan ook in het verleden al een vooraanstaande stad was. Geen wonder, want aan de enorme dom werd maar liefst zes eeuwen gebouwd en voor al het marmer werd een speciale groeve geopend. 20 foto's.
Stedentrip Milaan praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Rondreis door Centraal-Italië

Golvende heuvels met op elke top een oud stadje

verslag Rondreis door Centraal-Italië met 36 foto's
In het golvende centrum van Italië, met akkers, wijngaarden, bossen en zonnebloemen, lijkt op elke heuveltop van Umbrië en Toscane een oud stadje te liggen, zoals MonteGridolfo, Urbino, Gubbio, Perugia, Assisi, Spoleto, Monteriggioni en Pienza. Langs de kust van Ligurië liggen vijf moeilijk bereikbare pastelkleurige dorpen tegen de steile rotsen: Cinque Terre. 36 foto's.
Rondreis door Centraal-Italië praktisch

Reisverslag & foto's: Marianne Bekkering

Stedenreis Rome & Florence

Overal zijn pleinen met kerken en fonteinen

verslag Stedenreis Rome & Florence met 36 foto's
Naast overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, domineert in Rome vooral de barok. Het vanuit Rome makkelijk per trein bereikbare Florence is met zijn vele paleizen juist de stad van de renaissance. Wat beide Italiaanse steden gemeen hebben is dat je er struikelt over de pleinen met kerken en prachtige fonteinen. In Rome staat daar vaak nog een obelisk bij. Ook terrassen zijn er in overvloed. 36 foto's.
Stedenreis Rome en Florence praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Rome & Roma extra muros

Pijnbomen en cypressen vormen een prachtig decor

verslag Rome & Roma extra muros met 28 foto's
Rome is niet alleen een interessante stad waar veel te zien is, het loont ook de moeite om eens buiten de muren op verkenning te gaan: ook daar liggen boeiende archeologische sites, vaak in een pastoraal landschap. In de heuvels van Tivoli en in Ostia antica komt de Romeinse tijd tot leven, net als op de Via Appia. In Cerveteri, met zijn Etruskische graven, ga je nog verder terug in de geschiedenis. 28 foto's.
Rome binnen en buiten de muren praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Stedentrip Rome

Een hoofdstad vol cultuur

verslag Stedentrip Rome met 25 foto's
Rome is een stad vol cultuur, zoals het monument Vittorio Emanuele, de markten van Trajanus en het joodse getto, de Spaanse trappen, Circus Maximus, het Colosseum, het Foro Romano en natuurlijk het Vaticaan. Rustpunten zijn een wandeling langs de Tiber en een bezoek aan het park Villa Borghese. 25 foto's.
Stedentrip Rome praktisch

Reisverslag & foto's: Johan Siegers

Stedentrip Rome

Een stad om te slenteren en te kijken

verslag Stedentrip Rome met 14 foto's
Piazza's, kerken, fonteinen, palazzo's, ruïnes: resten uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok staan in Rome op straat. Daartussen het moderne Rome: terrassen, leven, lawaai, mode, disco's, uiterlijk vertoon, rijkdom en armoede. 14 foto's.
Stedentrip Rome praktisch

Reisverslag: Els van der Vos. Foto's: Els van der Vos & Ineke Beekman

Fly-drive Zuid-Sardinië

Prachtige stranden en kronkelige bergwegen

verslag Fly-drive Zuid-Sardinië met 22 foto's
Fly-drive door het zuidoosten van Sardinië. Vanuit Cagliari, de sfeervolle hoofdstad, over de mooie oostelijke kustwegen omhoog tot San Vito en dan het Gennargentu-gebergte in via Jurzu, Ulassai, Osini, Seui en Sidali naar Orroli. Verspreid in het land liggen nuraghe, torens van gestapelde blokken basalt. Overal klateren rivieren en watervallen. Via Lago di Mulargia terug naar de zuidkust, waar op een kaap bij Pula de resten van de oudste nederzetting op Sardinië worden opgegraven. 22 foto's.
Fly-drive Sardinië praktisch

Reisverslag & foto's: Stefan van Dulst

Winterzon in West-Sicilië

In alle rust langs de bezienswaardigheden

verslag Winterzon in West-Sicilië met 26 foto's
West-Sicilië wordt gedurende het hele toeristenseizoen druk bezocht. Er is ook nogal wat te zien: de mooie (maar vieze) hoofdstad Palermo, de smalle straatjes met uitzicht op zee in Cefalù, de beroemde kathedraal van Monreale en natuurlijk het werelderfgoed in de Vallei van de Tempels bij Agrigento. Maar in de winter heb je zelfs de Valle dei Templi bijna voor jezelf. Wel kan het wat ongemakkelijk voelen om in je eentje rond te lopen tussen de 8000 doden in de Catacombe dei Cappuccini. 26 foto's.
Winterzon in West-Sicilië praktisch

Reisverslag & foto's: Ton Groothedde

Historisch Sicilië

Een reis door vele eeuwen geschiedenis

verslag Historisch Sicilië met 27 foto's
Reizen op Sicilië is reizen door de geschiedenis. Er zijn talrijke Griekse theaters en tempels te zien. In Agrigento is zelfs een vallei vol tempels. Op een reusachtig altaar in Syracusa werden jaarlijks honderden stieren aan Zeus geofferd. Op de Etna woonde Zeus' zoon Hephaistos, de god van het vuur. Vanaf dezelfde vulkaan gooiden de cyclopen rotsblokken naar Odysseus. Ook vele andere veroveraars lieten hun sporen na, zoals de prachtige Romeinse mozaïeken in Villa Casale en de Normandische Dom in Monreale. En dan zijn er nog de vele schilderachtige steden en dorpen van meer recente datum, langs de kust en hoog in de bergen. 27 foto's.
Historisch Sicilië praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Afwisselend Sicilië

Van luxe badplaats tot borrelende vulkaan

verslag Afwisselend Sicilië met 27 foto's
Sicilië is afwisselend: Taormina is een mondaine badplaats, Palermo een stad van uitersten; beeldschoon en pokdalig tegelijk. Het eilandje Levanzo biedt rust, Sciacca heeft pittoreske straatjes en de vallei met Griekse tempels bij Agrigento slaat niemand over. In Catania domineert de Barok en de in wolken gehulde Etna toont de grillige kant van de natuur. 27 foto's.
Afwisselend Sicilië praktisch

Reisverslag & foto's: Hilde Brouwer

Rondreis Sicilië & Zuid-Italië

Eeuwenoude cultuur en overrompelende natuur

verslag Rondreis Sicilië & Zuid-Italië met 40 foto's
Vanuit Rome via Napels, Pompeï, Capri, de Vesuvius en de Amalfikust in Campanië afzakken naar Calabrië voor de oversteek naar Sicilië. Het eiland rond via Palermo, bergdorpjes en vissersstadjes aan de noordkust, grotten en middeleeuwse stadjes in het westen, zoutrotsen en een vallei vol Griekse tempels aan de zuidkust en tenslotte Avola, Siracusa en de Etna aan de oostkust. 40 foto's.
Rondreis Sicilië & Zuid-Italië praktisch

Reisverslag & foto's: Lucas Hakvoort

Rondreis Toscane

Glooiende heuvels en een rijke cultuur

verslag Rondreis Toscane met 27 foto's
Toscane is bekend vanwege de glooiende heuvels met wijngaarden, olijfbomen en cipressen. En om de rijke cultuur. Vanuit Montecatini Terme, al in de Romeinse tijd een kuurplaats, wordt de regio verkend. Volterra, waar de Etrusken al albast verwerkten, heeft een Romeins amfitheater. Via de wijnstreek Chianti Classico wordt Sienna bereikt, met zijn indrukwekkende dom en het Piazza del Campo. Ook Lucca is ommuurd en heeft fraaie middeleeuwse kerken. Hoogtepunt is Pisa, met zijn plein vol wonderen der bouwkunst. 27 foto's.
Rondreis Toscane II praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Rondreis Toscane

Kathedralen en torenstadjes in een prachtig landschap

verslag Rondreis Toscane met 39 foto's
In Toscane volgt het ene hoogtepunt na het andere: het Piazza dei Miracoli van Pisa met scheve toren, dom en baptisterium; het ommuurde vestingstadje Lucca; het torenstadje San Gimignano; Siena met het Piazza del Campo; Volterra met zijn paleizen; Firenze met de enorme dom en de Ponte Vechio; Fiesole met Romeinse en Etruskische opgravingen. En dat alles omringd door het mooie golvende Toscaanse landschap. 39 foto's.
Rondreis Toscane praktisch

Reisverslag & foto's: Sandra van Berlo

Bergtochten in Valle d'Aosta

Beklimming Vincentpiramide, Balmenhorn en Gran Paradiso

verslag Bergtochten in Valle d'Aosta met 26 foto's
Beklimming van drie vierduizenders in Valle d'Aosta: over gletsjers en glibberige rotsen naar de Vincentpiramide en de nabijgelegen Balmenhorn. Op de terugweg is pas goed te zien hoe smal het pad over de rotsgraat is. De klim naar Gran Paradiso begint in een vriendelijk groen landschap, maar eindigt met een barre tocht door de wolken over gletsjers met diepe spleten. Het weer kan ook in augustus van een lichte beklimming een zware tocht in een arctisch decor maken. 26 foto's.
Bergtochten in Valle d'Aosta praktisch

Reisverslag & foto's: Jo De Smedt

Wandelreis Italië, Zuid-Tirol

Wandelen in de Dolomieten

verslag Wandelreis Italië, Zuid-Tirol met 20 foto's
De Dolomieten in Zuid-Tirol, aan de zonnige kant van de Alpen, bieden veel mogelijkheden om te wandelen. In dit vnl. Duitstalige deel van Italië zijn tien lange afstands routes uitgezet en talloze dagroutes. Genietend van de ruige bergen, kleurrijke almen en stille meertjes, loop je soms wel in de file, want de streek is erg populair. 20 foto's.
Wandelvakantie Dolomieten praktisch

Reisverslag & foto's: Geert Simoens


Nieuwsbrief reisverslagen
Voortdurend verschijnen er reisverslagen over interessante bestemmingen. Blijf op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.
Schrijf ook een reisverslag
Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle 506 reisverslagen zijn geschreven door reizigers. Schrijf ook een verslag over Italië of een ander land.
Bijzondere reizen
Op de reisbeurs vind je tientallen reisorganisaties met bijzondere reizen.

 

Reisgidsen en landkaarten Italië

Reisgidsen en landkaarten van Italië zijn online te bestellen bij reisboekwinkel.nl. Niet alleen de bekende binnen- en buitenlandse series maar bijvoorbeeld ook natuurgidsen en speciale gidsen voor fietsers en wandelaars.

Anders Reizen Italië - Vakantie buiten de gebaande paden (reisverslagen/reisverhalen)