-> Spanjeonline
Nieuwsbrief Off The Beaten Track travel magazine: travelogues & travel stories Spain
Vakantie Spanje boeken

Vakantie Spanje

Reisverslagen van Spanje-reizen

Er zijn 31 uitgebreide reisverslagen van reizen door Spanje. Deze reiservaringen zijn geïllustreerd met 782 fraaie foto's. Alle reisverhalen zijn geschreven door reizigers (schrijf ook een verslag!) en hebben een aparte pagina met praktische reisinformatie en reistips over reizen in Spanje.

Voor het boeken van een vakantie in Spanje is er een overzicht van vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen, campings, 114 rondreizen en reisorganisaties.

Fly-drive Andalusië

Kerkbeelden en mensen met puntmutsen trekken door de straten

verslag Fly-drive Andalusië met 29 foto's
Vanaf Malaga per huurauto naar Ronda, dat tussen de Pueblos Blancos aan een imposante kloof ligt. Langs de havensteden Algeciras en Cadiz, dat een mooi oud centrum heeft. Sevilla, de hoofdstad van Andalusië, is alleen al vanwege het paleis Real Alcazar en de Plaza de España de moeite waard. Aracena heeft interessante grotten en Carmona ligt aan een mooie vallei. Cordoba heeft de Mezquita en het Alcazar. Granada is beroemd vanwege het Alhambra en de moorse wijk Albaicín. Via de talloze olijfgaarden rond Úbeda en Nerja terug naar Malaga. In het voorjaar trekken in veel plaatsen kerkbeelden en mensen met puntmutsen in processie door de straten. 29 foto's.
Fly-drive Andalusië praktisch

Reisverslag & foto's: Geja Rijsman

Cultuur en natuur in Andalusië

Witte dorpen liggen in een fraai berglandschap en een ongerepte natuur

verslag Cultuur en natuur in Andalusië met 20 foto's
Andalusië heeft meer dan genoeg te bieden voor een rondreis van een maand. Het is dan ook een grote uitdaging om in een week de hoogtepunten te bekijken en een evenwicht vinden tussen cultuur en natuur. Vanuit twee uitvalsbases wordt het zuidwesten van de provincie verkend: Antequera (boven Malaga) en Montellano (onder Sevilla). Behalve Granada en Sevilla worden Ronda, El Torcal en een hele serie witte dorpen bezocht. 20 foto's.
Cultuur en natuur in Andalusië praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Rondreis Andalusië

Ontelbare olijfbomen en goudgele graanvelden

verslag Rondreis Andalusië met 26 foto's
Reis langs Granada (Alhambra en Generalife), de renaissance-steden Baeza en Ubeda, Córdoba (Mezquita en Judería), Sevilla (kathedraal, La Giralda en Santa Cruz), sherrystad Jerez de la Frontera, Cadiz, een aantal witte dorpen en de rots van Gibraltar. 26 foto's.
Rondreis Andalusië praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Noordwest Andalusië

Trotse patio-eigenaars wenken ons naar binnen

verslag Noordwest Andalusië met 20 foto's
Vanuit Granada door eindeloze heuvels met olijfbomen naar Córdoba, met de Mezquita en de even beroemde patio's. Via Sevilla, met talloze prachtige gebouwen, en de omringende bergen naar nationaal park Doñana met vogelrijke moerassen en duinen. Tenslotte door de bergen langs witte dorpen als Zahara en Ronda met de diepe kloof. 20 foto's.
Noordwest Andalusië praktisch

Reisverslag: Els van der Vos. Foto's: Els van der Vos & Ineke Beekman

Zuidoost Andalusië

Sneeuw op de S. Nevada in steeds ander licht

verslag Zuidoost Andalusië met 20 foto's
Van Malaga naar de Alpujarras, tegen de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada. Via een woestijn waar spaghetti westerns werden opgenomen naar Cabo de Gata, met zoutvlakten en klippen. Langs de barokstadjes Ubeda en Baeza naar de imposante Sierra de Cazorla. Tot slot naar naar Granada, met het Alhambra, Generalife en Albaicín. 20 foto's.
Zuidoost Andalusië praktisch

Reisverslag: Els van der Vos. Foto's: Els van der Vos & Ineke Beekman

Het moorse erfgoed van Andalusië

Fietsen door de bergen van al-Andalus

verslag Het moorse erfgoed van Andalusië met 20 foto's
Behalve uit de Mezquita in Córdoba en het Alhambra in Granada bestaat het moorse erfgoed van Andalusië ook uit talloze witte dorpjes met moorse wijken en vestingen, die verspreid liggen tussen eindeloze olijfgaarden en ruige gebergten met spectaculaire kloven. Hier rondfietsend stuit je eveneens op de nodige barok, en op processies. 20 foto's.
Fietsvakantie Andalusië praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Fietsvakantie Andalusië en Catalonië

Witte en bruine dorpen

verslag Fietsvakantie Andalusië en Catalonië met 41 foto's
Fietsen in twee totaal verschillende delen van Spanje. In het voorjaar in Andalusië, waar 8 eeuwen Moorse overheersing duidelijk terug is te zien in schitterende witte dorpen als Ronda, Setenil de las Bodegas, Olvera, Zahara de la Sierra en Grazalema. Hoogtepunt zijn de oogverblindende Moorse paleizen van het Alhambra in Granada. Tegen de herfst een fietstocht door Catalonië, waar de Moren nog geen eeuw bleven. In het achterland van Girona liggen op de heuveltoppen steenkleurige middeleeuwse dorpen met Romaanse poorten. Ook sfeervol maar ook heel anders. 41 foto's.
Fietsvakantie Andalusië en Catalonië praktisch

Reisverslag & foto's: Marianne Bekkering

Stedentrip Granada II

Stad met historie aan de voet van de Sierra Nevada

verslag Stedentrip Granada II met 19 foto's
Aan de voet van de Sierra Nevada ligt Granada, een stad met terrasjes, pleintjes, trapstraatjes en mooie vergezichten. Op een heuvel ligt de oude Moorse wijk Albaicín, op een andere heuvel Alhambra en Generalife, met daarachter de bijna altijd witte bergtoppen. Een van die toppen is de Pico Veleta (3396 m), die per fiets bereikbaar is: na 50 km onafgebroken klimmen over de hoogst­gelegen weg van Europa. 19 foto's.
Stedenreis Granada praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Stedentrip Granada

Alhambra, Generalife en Albaicín

verslag Stedentrip Granada met 14 foto's
De moorse paleizen van het Alhambra en de Generalife op zich rechtvaardigen al een meerdaags bezoek aan Granada. Maar de stad heeft meer te bieden, zoals de grootste moorse wijk van Spanje. Het is bovendien een gezellige studentenstad met tal van pleinen met terrassen. 14 foto's.
Stedentrip Granada praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Stedentrip Málaga

Picasso's geboorteplaats noemt zich stad van musea en kunst

verslag Stedentrip Málaga met 26 foto's
De geboorteplaats van Picasso afficheert zichzelf als stad van de kunst. Binnen een decennium werden het Centro de Arte Contemporáneo, Museum Carmen Thyssen en een dependance van Centre Pompidou geopend. Soho wordt omgevormd tot een kunstenaarswijk vol straatkunst. Het nieuwe havengebied Muelle Uno werd ontwikkeld en er verrees een modern treinstation en shopping centers. Málaga maakt zich op voor de toekomst. 26 foto's.
Stedentrip Málaga praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Sevilla III

De Moorse invloeden zijn nog overal tastbaar

verslag Stedentrip Sevilla III met 36 foto's
Sevilla werd in 1248 heroverd op de Moren maar vele eeuwen later zijn de Moorse invloeden nog overal in de Andalusische hoofdstad tastbaar: van de klokkentoren van de kathedraal tot het versterkte koninklijk paleis en de talrijke stadspaleizen, pleinen en parken. Niet alleen tijdens de reconquista bleef men gebruik maken van Moorse bouwmeesters, ook bij de bouw van het Plaza de España liet men zich nog steeds inspireren door dit verleden. 36 foto's.
Stedentrip Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Stedenreis Sevilla II

Een warmbloedige stad vol historie en cultuur

verslag Stedenreis Sevilla II met 23 foto's
In Sevilla, de stad van de flamenco, is de historie overal zichtbaar. Vaak met een nieuwe functie: de klokkentoren van de kathedraal begon zijn leven als minaret, het koninklijk paleis als Moors fort, de toren aan de Guadalquivir waar de buit uit de Nieuwe Wereld werd opgeslagen als Moorse wachttoren en het kunstmuseum als klooster. Soms krijgt een functie een nieuwe verschijningsvorm, zoals de markt die nu wordt overdekt door zes enorme houten parasols. 23 foto's.
Stedenreis Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Sevilla

Een stad om te zien, te horen en te ruiken

verslag Stedentrip Sevilla met 19 foto's
In Sevilla komen alle zintuigen aan bod. Er is veel te zien, zoals de oude kathedraal, het Alcázar, Barrio de Santa Cruz en Plaza de España. Maar de stad is tevens een kakofonie van luid tetterende inwoners, toeterende auto's en ontelbare galmende kerkklokken. En ja, er is ook veel te proeven en te ruiken. 19 foto's.
Stedentrip Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Chris van Hoecke

Sierra de Guara, Aragon

Arenden en gieren zweven hoog door de lucht

verslag Sierra de Guara, Aragon met 34 foto's
De Sierra de Guara is een voorgebergte aan de zuidkant van de Pyreneeën. De smalle, diepe kloven kloven die in het kalksteen zijn uitgesleten maken het een bestemming voor canyoning. Liefhebbers van natuur komen ook aan hun trekken in nationaal park Sierra y Cañones de Guara in Aragon. Er cirkelen roofvogels door de lucht en op de hellingen leven gemzen en marmotten en bloeit edelweiss. 34 foto's.
Sierra de Guara, Aragon praktisch

Reisverslag & foto's: Cor Claassens

Stedentrip Bilbao

Een mix van historische bouwwerken en moderne architectuur

verslag Stedentrip Bilbao met 24 foto's
Bilbao ontwikkelde zich in enkele decennia van een vervallen industrie­stad aan een vervuilde rivier tot een diensten­stad, met naast de historische bouwwerken moderne architectuur, een metro en als grote trekpleister het Museo Guggenheim Bilbao. Door de Nervión-rivier stroomt weer schoon water, langs het Guggenheim én de Mercado de la Ribera, de grote overdekte markt waar als vanouds handel wordt gedreven. En in de pintxosbar worden de hapjes nog steeds staand aan de bar gegeten. 24 foto's.
Stedenreis Bilbao praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Winderig Fuerteventura

Zand, rotsen en glooiende bruine bergen

verslag Winderig Fuerteventura met 26 foto's
Fuerteventura is een kaal, winderig en door erosie geteisterd Canarisch eiland. Toch is het niet alleen populair bij surfers. Onder water is het een en al kleur, dankzij de vele soorten vissen. Langs de kust vind je niet alleen zandstranden maar ook kliffen, rotspartijen en grotten. Zelfs de kale bruine bergen in het binnenland hebben iets bijzonders. Soms lijkt het alsof de slingerende wegen door een maanlandschap gaan. 26 foto's.
Winderig Fuerteventura praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

La Gomera, het magische eiland

Meer dan 50 ravijnen doorklieven het groene eiland

verslag La Gomera, het magische eiland met 21 foto's
La Gomera is een oase van stilte met een prachtige natuur. Hier geen massatoerisme, geen hoogbouw. Wel kleine dorpjes met een gemoedelijke bevolking, pottenbakkers, vissers en bananenkwekers. Er zijn prachtige uitzichten op de oceaan, de terrassen langs de hellingen, het gebergte en de ravijnen die het doorklieven. In het centrum ligt een oud mistig regenwoud. La Gomera is een wandeleiland vol magie. 21 foto's.
Canarische eilanden, La Gomera praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Wandelvakantie La Palma

Kassen en waterbassins in een vulkanisch landschap

verslag Wandelvakantie La Palma met 31 foto's
Wandelend over de vele paden op La Palma zie je meteen hoe belangrijk zoet water hier is: in het vulkanische landschap lopen overal leidingen en liggen talrijke bassins. Santa Cruz de la Palma met zijn mooie patio's en Los Llanos de Aridane worden bezocht, maar er wordt vooral gewandeld rond Tijarafe in het rustige westen. Langs kloven, plastic kassen en talrijke uitzichtspunten. In het groene landschap groeien en bloeien cactussen, palmen, papegaaibloemen en amandelbomen. 31 foto's.
Wandelvakantie La Palma praktisch

Reisverslag & foto's: Kees van Tol

Lanzarote

Het meest vulkanische Canarische eiland

verslag Lanzarote met 48 foto's
Op Lanzarote hoef je de vulkanische oorsprong niet te zoeken, want die ligt aan het oppervlak. Het eiland is bedekt met kraters en lavastromen. De zee beukt op de zwarte lavarotsen, al zijn er ook rustige goudgele stranden. Tussen de vele tinten bruin, van geelbruin tot roodbruin, zie je af en toe een groenig waas, want veel groeit er niet. De huizen zijn er wit en laag, vanwege de strenge bouwvoorschriften die het eiland beschermen. 48 foto's.
Lanzarote praktisch

Reisverslag & foto's: Marianne Bekkering

Vakantie Lanzarote

Een spectaculair vulkanisch landschap

verslag Vakantie Lanzarote met 18 foto's
Lanzarote, een vulkanisch eiland, heeft spectaculaire landschappen met grotten, kraters en vulkaankegels. Hoewel tamelijk toeristisch is er veel te zien en zijn er voor de doorzetter nog stille baaien te vinden om te watersporten. 18 foto's.
Canarische eilanden, Lanzarote praktisch

Reisverslag: Anje M. Oosterhuis. Foto's: Arjan Bolks & Anje M.Oosterhuis

Tenerife, La Gomera en La Palma

Islandhoppen op de Canarische Eilanden

verslag Tenerife, La Gomera en La Palma met 14 foto's
De westelijk gelegen Canarische Eilanden Tenerife, La Gomera en La Palma zijn makkelijk per boot te bereiken. Ze zijn erg geschikt voor een gevarieerde vakantie. Wandelaars kunnen volop genieten van de overweldigende natuur op de nattere delen van deze vulkaan-eilanden. De bulk van de toeristen ligt op het strand in de droogste delen. 14 foto's.
Tenerife, La Gomera en La Palma praktisch

Reisverslag & foto's: Evelyn Kanters

Stedentrip Barcelona IV

De schoorstenen zijn bedekt met keramiek

verslag Stedentrip Barcelona IV met 22 foto's
Buiten het hoogseizoen is er de ruimte om de bezienswaardigheden van Barcelona te bekijken zonder onder de voet gelopen te worden. Met een beetje geluk heb je het dakterras van Casa Battló helemaal voor jezelf en ook in Parc Guëll heerst de rust. Maar op de Ramblas en in het winkelcentrum Maremagnum bruist Barcelona net als de rest van het jaar. 22 foto's.
Stedentrip Barcelona IV praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona III

Op Mercat La Boqueria zijn varkensoren in de aanbieding

verslag Stedentrip Barcelona III met 21 foto's
In Barcelona zie je elke keer weer iets dat je de vorige keer niet hebt gezien: de verse varkenskoppen op Mercat La Boqueria, een draak met een paraplu op de Ramblas, het uitzicht vanaf El Colon, sprookjeshuizen Casa Batllo en Casa Mila, de vorderingen van de bouw van La Sagrada Familia, een koperen vis van dertig meter in Port Olimpic en talrijke verrassende hoekjes in Parc Guëll. 21 foto's.
Stedentrip Barcelona III praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona II

Gaudi is een aparte kunstenaar maar Dalí overtreft alles

verslag Stedentrip Barcelona II met 22 foto's
Stedentrip naar Barcelona, de stad waarop Antoni Gaudi een stempel drukte met Parc Guell, diverse sprookjeshuizen en natuurlijk de Sagrada Familia. Sinds de Olympische Spelen van 1992 is Barcelona niet alleen een immens stadion rijker, een oude industriewijk is omgetoverd in Port Olimpic, met vele restaurantjes, disco's, winkels en een boulevard. En Barceloneta is geen louche havenbuurt meer. Vanuit Barcelona zijn uitstapjes te maken naar het in de kalkrotsen uitgehouwen klooster van Montserrat en het Salvador Dalí-museum in Figueres. 22 foto's.
Stedentrip Barcelona II praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona

Overal zijn leuke terrassen tussen de kronkelstraatjes

verslag Stedentrip Barcelona met 13 foto's
Naast de beroemde en bizarre bouwsels van Gaudi (o.a. Sagrada Familia, Parc Guell, Casa Amatller, Casa Batllo en Casa Mila) heeft Barcelona nog veel meer te bieden, zoals een mooie havenbuurt (met een enorm monument voor Columbus), de Barrio Gotico met zijn eettentjes en terrassen, de levendige avenue la Rambla, Mont Juic met zijn parken en paleizen, de oude visserswijk Barceloneta en Camp Nou, het enorme stadion van FC Barcelona. 13 foto's.
Stedentrip Barcelona praktisch

Reisverslag & foto's: Cees Geuzebroek

Stedenreis Madrid II

Op de markt koop je een puntzak met ham of inktvis

verslag Stedenreis Madrid II met 35 foto's
Fraaie pleinen, paleizen, een groot stadspark en gerenommeerde musea, Madrid heeft het allemaal. Maar de hoofdstad van Spanje is vooral ook een stad die leeft en moet worden geproefd. Van churros met chocolade tot een puntzak met ham of gefrituurde inktvis van de Mercado de San Miguel. En van de talloze broodjes uit een Museo del Jamon of een montaditos tot likeur van de aardbeienboom en geroosterd speenvarken in Casa Botín, het oudste restaurant ter wereld. 35 foto's.
Stedenreis Madrid praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Madrid

De straten, bars en terrassen stromen 's avonds vol

verslag Stedentrip Madrid met 22 foto's
Madrid is een boeiende stad, met statige boulevards, prachtige pleinen, mooie en imposante gebouwen, volkswijken met kronkelige straatjes vol traditionele tavernes en typische winkeltjes, overdekte markten en natuurlijk het Prado. Maar pas als de hitte 's avonds laat verdwijnt komt Madrid echt tot leven en stromen de straten, terrassen en bars helemaal vol. 22 foto's.
Stedentrip Madrid praktisch

Reisverslag & foto's: Mariet Arts

Fietsvakantie Transpirinaika

Dwars door de Pyreneeën van kust naar kust

verslag Fietsvakantie Transpirinaika met 17 foto's
Dwars door de Franse en Spaanse Pyreneeën van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan: 900 km, 14.500 hoogtemeters en 30 cols. In de bakkende zon en door onweer en hagel over vaak erbarmelijke wegen langs kloven, machtige massieven, bruisende rivieren en ruisende stroompjes, bossen, bergweiden en mooie stadjes. Zelfs in juli kom je soms de hele dag niemand tegen. 17 foto's.
Fietsvakantie Pyreneëen praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Stedentrip Valencia III

Juli is een feestmaand in de sinaasappelstad

verslag Stedentrip Valencia III met 34 foto's
De oude bedding van de Turia-rivier is nu een stadspark, met daarin de futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias. Sinds een halve eeuw loopt hij langs de rand van de stad, maar het indammen van de Turia begon al in de tijd van de Moren. Dankzij hun irrigatiewerken kon Valencia uitgroeien tot de sinaasappelstad. Het watertribunaal dat de verdeling regelt komt nog wekelijks bijeen. Heden en verleden zijn ook zichtbaar in de feesten. De Feria de Julio eindigt in een bloemen­gevecht. 34 foto's.
Stedentrip Valencia III praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Valencia II

Van oude stadspoorten en kerken tot futuristische musea

verslag Stedentrip Valencia II met 41 foto's
Valencia is een stad vol monumenten: van de kerken, torens en stadspoorten tot de arena, de overdekte markt en de botanische tuin. En al duizend jaar komt het wekelijkse watertribunaal bijeen. Maar Valencia is ook een levende stad met stadsstranden, een bruisend nachtleven en futuristische musea in de Stad van de Kunst en Wetenschappen. 41 foto's.
Stedentrip Valencia praktisch

Reisverslag & foto's: Mariet Arts

Stedentrip Valencia

De stad is 's avonds op zijn mooist met al dat licht

verslag Stedentrip Valencia met 26 foto's
Valencia is 's avonds op zijn mooist, als de monumenten, pleinen en fonteinen sfeervol worden verlicht. En monumenten heeft Valencia volop: de kathedraal met zijn klokkentoren, het Santo Domingo-klooster, de Santa Catalina-toren, de Mercado Central, de Porta de la Mar en de oude stadspoorten Torres des Serranos en Torres des Quarts. Voor wat rust is er een stadspark in de oude bedding van de Turia. 26 foto's.
Stedentrip Valencia praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg


Nieuwsbrief reisverslagen
Voortdurend verschijnen er reisverslagen over interessante bestemmingen. Blijf op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.
Schrijf ook een reisverslag
Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle 506 reisverslagen zijn geschreven door reizigers. Schrijf ook een verslag over Spanje of een ander land.
Bijzondere reizen
Op de reisbeurs vind je tientallen reisorganisaties met bijzondere reizen.

 

Reisgidsen en landkaarten Spanje

Reisgidsen en landkaarten van Spanje zijn online te bestellen bij reisboekwinkel.nl. Niet alleen de bekende binnen- en buitenlandse series maar bijvoorbeeld ook natuurgidsen en speciale gidsen voor fietsers en wandelaars.

Anders Reizen Spanje - Vakantie buiten de gebaande paden (reisverslagen/reisverhalen)