Off The Beaten Track travel magazine: travelogues & travel stories city breaks

Stedentrips

Reisverslagen stedenreizen

Er zijn 63 uitgebreide reisverslagen van stedenreizen in onderstaande landen, met 1591 fraaie foto's en aparte pagina's met praktische reisinformatie over stedentrips.

Australië (1) Canada (1) China (3) Duitsland (5)
Frankrijk (3) Hong Kong (1) IJsland (1) Italië (5)
Kroatië (1) Laos (1) Letland (1) Litouwen (1)
Malta (1) Marokko (1) Noorwegen (1) Oostenrijk (1)
Polen (3) Portugal (6) Roemenië (1) Spanje (16)
Turkije (2) Verenigd Koninkrijk (2) Verenigde Arabische Emiraten (2) Verenigde Staten (3)

Australië

Stedentrip Sydney

Het Opera House met daarachter de Harbour Bridge

verslag Stedentrip Sydney met 8 foto's
Het bekendst is Sydney vanwege dat ene uitzicht: de skyline met wolkenkrabbers, het Opera House en de Harbour Bridge. Die brug kun je zelfs beklimmen. Verder biedt de stad o.a.: stranden en baaien, restaurantjes van talloze nationaliteiten en enorme shopping centers. 8 foto's.
Stedentrip Sydney praktisch

Reisverslag & foto's: Cees Geuzebroek

Canada

Stedentrip Toronto

Een van de meest multiculturele steden

verslag Stedentrip Toronto met 21 foto's
Toronto is een van de meest multiculturele steden ter wereld: bijna de helft van de bevolking is van buitenlandse afkomst. Vanaf Lake Ontario heb je een mooi uitzicht op de skyline met de 553 m hoge CN-tower. Vanaf die toren is het uitzicht op de stad al even fraai. Niet ver liggen de spectaculaire Niagara-watervallen op de grens met de VS. In de omgeving liggen de Niagara Wineries en het pittoreske stadje Niagara-on-the-Lake. 21 foto's.
Stedentrip Toronto praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

China

Stedentrip Beijing II

Traditionele hutongs maken plaats voor flats

verslag Stedentrip Beijing II met 20 foto's
Beijing heeft genoeg te bieden voor een week, zoals de Verboden Stad, de Drumtoren en de Klokkentoren, de Lamatempel en de Confuciustempel, het Keizerlijk College, het Tiantan-park en het Zomerpaleis. Dan zijn er nog de kleurrijke hutongs, de bijna verdwenen steegjes. En het dal met de Ming-graven en de Chinese muur zijn in een dag te bereizen. 20 foto's.
Stedentrip Beijing praktisch

Reisverslag & foto's: Geja Rijsman

Stedentrip Beijing

De hoofdstad van de tegenstellingen

verslag Stedentrip Beijing met 13 foto's
China's hoofdstad herbergt niet alleen het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad, het Zomerpaleis en het Sun Yat Senpark maar ook een doolhof van steegjes vol winkeltjes, langs razende riksja's en brutale verkopers. Ook 's avonds leeft de stad. De Muur is per bus te bereiken. 13 foto's.
Stedentrip Beijing praktisch

Reisverslag & foto's: Ralph van Wolffelaar

De Zijderoute (III)

Kashgar, marktstadje in Xingjiang

verslag De Zijderoute (III) met 13 foto's
Op de zondagsmarkt van Kashgar waan je je een eeuw terug in de tijd. Tussen de ezelkarren snuif je de geur op van vrachten knoflookknollen en van versgezaagd populierenhout. Maar naast ezels, geiten, schapen, kippen, paarden en kamelen worden ook TV's verkocht en ghettoblasters. 13 foto's.
Kashgar, marktstadje in Xingjiang praktisch

Reisverslag & foto's: Chris van Es

Duitsland

Rondreis Beieren & stedentrip München

Kerken, pleinen en natuurlijk bierhuizen en biertuinen

verslag Rondreis Beieren & stedentrip München met 35 foto's
Via de Loreley en het Mittelrheintal naar Hallertau, het grootste hopgebied ter wereld, uiteraard in Beieren. Beieren telt fraaie oude stadjes als Kelheim aan de Donau en Ansbach. München heeft een mooie Altstadt met kerken en pleinen. De Engelse tuin en slot Nymphenburg, met baroktuin, zijn groot. Maar echt bizar groot zijn de bierhuizen, zoals het Hofbräuhaus dat eerder een bierstad is. 35 foto's.
Rondreis Beieren & stedentrip München praktisch

Reisverslag & foto's: Mariet Arts

Stedentrip Berlijn en Brandenburg

De toren van de Gedächtniskirche bleef behouden

verslag Stedentrip Berlijn en Brandenburg met 19 foto's
Naast bekende plekken als de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis­kirche rond de beschadigde toren, Alexanderplatz met de 365m hoge tv-toren en het handelscentrum Potsdamer Platz worden in Berlijn musea bezocht: het Jüdisches Museum dat in een spectaculair gebouw zit, het Dali-museum en het Käthe-Kollwitzmuseum. Buiten Berlijn liggen het versterkste plaatsje Jüterbog en het Zinnaklooster in Brandenburg en Park Sanssouci in Potsdam. 19 foto's.
Stedentrip Berlijn en Brandenburg praktisch

Reisverslag & foto's: Guy Claes

Stedentrip Berlijn en Potsdam

Van de Brandenburger Tor naar de Brandenburger Tor

verslag Stedentrip Berlijn en Potsdam met 42 foto's
Berlijn is weer het centrum van Duitsland: wat oud is is opgeknapt of herbouwd en er verschenen nieuwe stations, een nieuwe Bondskanselarij, winkel- en kantorencentra en monumenten. Ook slot Charlottenburg is volledig herbouwd. In Potsdam, dat de oudste Brandenburger Tor heeft, is ook veel te zien: paleis Sanssouci (het Versailles van Pruisen), het Neues Palais, een Hollandse en Russische wijk en oude stadpoorten. 42 foto's.
Stedentrip Berlijn en Potsdam praktisch

Reisverslag & foto's: Guy Claes

Stedentrip Berlijn

Sinds de hereniging een grote bouwput

verslag Stedentrip Berlijn met 9 foto's
Sinds de hereniging is Berlijn een grote bouwput, mede omdat de stad weer het bestuurscentrum van Duitsland is. Toch poetst dat het verleden niet weg. Behalve Koude Oorlog en Tweede Wereldoorlog is ook het verdere verleden tastbaar aanwezig in deze boeiende stad. 9 foto's.
Stedentrip Berlijn praktisch

Reisverslag: Klaas M. Bisschop. Foto's: Manja Ressler

Stedentrip Dresden & voormalige DDR

Barok in Saksen & oude stadjes in Mecklenburg-Vorpommern

verslag Stedentrip Dresden & voormalige DDR met 33 foto's
Dresden, de barokstad aan de Elbe, is na het bombardement in WOII gerestaureerd en heeft veel te bieden, zoals Zwinger-paleis, Semperoper, Hofkirche, Residenzschloß en Frauenkirche. In de omgeving liggen porseleinstad Meißen, de Basteirotsen en Festung Königstein. Langs de oostgrens gaat de reis (via Potsdam en Berlijn) naar Rostock en omgeving: Bad Doberan, Warnemünde, Waren en Güstrow. 33 foto's.
Stedentrip Dresden & rondreis voormalige DDR praktisch

Reisverslag & foto's: Guy Claes

Frankrijk

Stedentrip Nice en Monaco

Statige gebouwen in pastelkleuren aan de Côte d'Azur

verslag Stedentrip Nice en Monaco met 21 foto's
Het mondaine Nice en de Côte d'Azur trekken met hun aangename klimaat al twee eeuwen toeristen. De stad, en vooral de Promenade des Anglais, staat vol statige gebouwen in pastelkleuren. Maar in de oude stad Vieille Ville vind je ook smalle steegjes en pleintjes, zoals de Cours Saleya met de beroemde bloemenmarkt. Nice is ook de carnavalsstad van Frankrijk. En dan ligt Monaco ook nog eens op een steenworp. 21 foto's.
Stedentrip Nice praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Lille

De oude textielstad vindt zichzelf opnieuw uit

verslag Stedentrip Lille met 26 foto's
Lille was een oude textielstad in Nord-Pas-de-Calais, een uithoek van Frankrijk. Door de komst van TGV's ligt het stadje ineens centraal tussen Londen, Brussel en Parijs. Rond het nieuwe station verscheen een moderne wijk met winkels, hotels en kantoren. Maar Lille heeft ook veel historie te bieden rond het Place du Théatre en de oude stad Vieux Lille. Daarnaast telt Lille opmerkelijk veel winkels en restaurants, plus de grootste rommelmarkt van Europa. 26 foto's.
Stedentrip Lille praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Parijs

In de stad leven vooral alleenstaanden van 25 - 40 jaar

verslag Stedentrip Parijs met 27 foto's
Reis langs een serie Parijse hoogtepunten: Tuilerieën, Dôme des Invalides, La Défense, Montmartre, Sacré Cœur, Place du Tertre, Place des Abbesses, Montparnasse, Notre Dame, Eiffeltoren, Quartier Latin. En het trio triomfbogen die als Matrjoschka's in elkaar passen: Arc de Triomphe du Carrousel, Arc de Triomphe, La Grande Arche. 27 foto's.
Stedentrip Parijs praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Hong Kong

Stopover Hong Kong

Chinese traditie en de westerse overvloed

verslag Stopover Hong Kong met 18 foto's
Hong Kong, sinds 1997 een deel van China, telt 236 eilanden. Hong Kong is enerzijds een kosmopolitische stad met shopping malls en wolkenkrabbers en anderzijds traditioneel Chinees: typische markten, vissershavens met jonken en talloze tempels. Vanaf Victoria Peak heb je een fraai uitzicht, maar ook tijdens een boottocht door Aberdeen Haven of een trip met de Star Ferry heb je een mooi zicht op de skyline. 18 foto's.
Stedentrip Hong Kong praktisch

Reisverslag: Ankie Kaskens. Foto's: Peter Kaskens

IJsland

Stedentrip Reykjavik

Stad van ijs, sneeuw, water en stoom

verslag Stedentrip Reykjavik met 25 foto's
De hoofdstad van IJsland (120.000 inw.) doet wat eenvoudig en dorps aan. De baarden doen denken de Vikingen waarvan de bevolking afstamt. Ook in de winter is er in en rond Reykjavik genoeg te zien, dat allemaal met water te maken heeft: van geisers tot walvissen, thermale baden en watervallen. En de energie wordt vooral opgewekt door heet water en stoom. Veel groener dan het sneeuw­land­schap van IJsland wordt het niet. 25 foto's.
Stedentrip Reykjavik praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Italië

Stedentrip Milaan

Een bedrijvige stad met een mooi historisch centrum

verslag Stedentrip Milaan met 20 foto's
Milaan is een bedrijvige moderne stad, die behalve vanwege twee voetbalcubs (AC en Inter) die hetzelfde San Siro stadion delen o.a. bekend is als stad van mode, kunst en design. Maar het kost niet veel moeite om te zien dat Milaan ook in het verleden al een vooraanstaande stad was. Geen wonder, want aan de enorme dom werd maar liefst zes eeuwen gebouwd en voor al het marmer werd een speciale groeve geopend. 20 foto's.
Stedentrip Milaan praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedenreis Rome & Florence

Overal zijn pleinen met kerken en fonteinen

verslag Stedenreis Rome & Florence met 36 foto's
Naast overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, domineert in Rome vooral de barok. Het vanuit Rome makkelijk per trein bereikbare Florence is met zijn vele paleizen juist de stad van de renaissance. Wat beide Italiaanse steden gemeen hebben is dat je er struikelt over de pleinen met kerken en prachtige fonteinen. In Rome staat daar vaak nog een obelisk bij. Ook terrassen zijn er in overvloed. 36 foto's.
Stedenreis Rome en Florence praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Rome & Roma extra muros

Pijnbomen en cypressen vormen een prachtig decor

verslag Rome & Roma extra muros met 28 foto's
Rome is niet alleen een interessante stad waar veel te zien is, het loont ook de moeite om eens buiten de muren op verkenning te gaan: ook daar liggen boeiende archeologische sites, vaak in een pastoraal landschap. In de heuvels van Tivoli en in Ostia antica komt de Romeinse tijd tot leven, net als op de Via Appia. In Cerveteri, met zijn Etruskische graven, ga je nog verder terug in de geschiedenis. 28 foto's.
Rome binnen en buiten de muren praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Stedentrip Rome

Een hoofdstad vol cultuur

verslag Stedentrip Rome met 25 foto's
Rome is een stad vol cultuur, zoals het monument Vittorio Emanuele, de markten van Trajanus en het joodse getto, de Spaanse trappen, Circus Maximus, het Colosseum, het Foro Romano en natuurlijk het Vaticaan. Rustpunten zijn een wandeling langs de Tiber en een bezoek aan het park Villa Borghese. 25 foto's.
Stedentrip Rome praktisch

Reisverslag & foto's: Johan Siegers

Stedentrip Rome

Een stad om te slenteren en te kijken

verslag Stedentrip Rome met 14 foto's
Piazza's, kerken, fonteinen, palazzo's, ruïnes: resten uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok staan in Rome op straat. Daartussen het moderne Rome: terrassen, leven, lawaai, mode, disco's, uiterlijk vertoon, rijkdom en armoede. 14 foto's.
Stedentrip Rome praktisch

Reisverslag: Els van der Vos. Foto's: Els van der Vos & Ineke Beekman

Kroatië

Stedentrip Dubrovnik

De parel van de Adriatische Zee

verslag Stedentrip Dubrovnik met 34 foto's
Dubrovnik, het door 800 jaar oude stadsmuren omringde vestingstadje aan de Dalmatische kust, is zo idyllisch dat niet alleen toeristen het als decor gebruiken: de makers van Star Wars, Robin Hood, James Bond en Game of Thrones weten het ook te vinden. De stevige muren en de forten Bokar, Minčeta, Lovrijenac wisten de stad niet altijd voor onheil te behoeden. Maar telkens kroop Dubrovnik er weer bovenop. Ook na de oorlogsmisdaden van de Serven. 34 foto's.
Stedentrip Dubrovnik praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Laos

Stedentrip Luang Phabang

Boeddhistisch nieuwjaar in de oude koningsstad

verslag Stedentrip Luang Phabang met 23 foto's
In Laos begint het jaar op 13 april. De festiviteiten rond het boeddhistisch nieuwjaar duren maar liefst vier dagen. De beste plaats om dit te vieren is de oude koningsstad Luang Phabang, dat met z'n talloze tempels is uitgeroepen tot werelderfgoed. Langs de oever van de Mekong worden zandkastelen gebouwd en mensen ondergesmeerd met bloem, houtskool en lippenstift. Er wordt gezuiverd, er zijn optochten en in grotten staan duizenden Boeddhabeelden. 23 foto's.
Stedentrip Luang Phabang praktisch

Reisverslag & foto's: Willem Kuijpers

Letland

Stedentrip Riga

Langs de Dvina ligt de mooie oude binnenstad

verslag Stedentrip Riga met 23 foto's
Riga, gelegen de aan de oevers van de Dvina, heeft een oude binnenstad die als werelderfgoed wordt beschermd. Door Duitse, Poolse, Zweedse en Russische overheersing zijn er veel verschillende stijlen te zien zijn: van romaans, gotisch en barok tot neo-Byzantijns en Jugendstil. Niet ver van de hoofdstad van Letland strekt Jurmala zich uit aan de Golf van Riga. In deze badplaats is nog goed te zien dat veel rijke Russen hier vakanie vierden: het ene kasteeltje volgt op de andere luxe villa. 23 foto's.
Stedentrip Riga praktisch

Reisverslag & foto's: Stefan van Dulst

Litouwen

Stedentrip Vilnius

Op elke straathoek staat wel een of andere kerk

verslag Stedentrip Vilnius met 44 foto's
In de oude binnenstad van Vilnius staat op iedere straathoek wel een kerk, maar van de 105 synagogen bleef na WO II maar een over. Ook heeft de stad een oude universiteit en nog een stadspoort en wat andere herinneringen aan de oude ommuring. Op een heuvel ligt het kasteel waarvan een toren over de stad uitkijkt. In de wijk Užupis is de verbeelding aan de macht. Boven alles uit steekt de 150 m hoge toren van het nieuwe zakencentrum. 44 foto's.
Stedentrip Vilnius praktisch

Reisverslag & foto's: Guy Claes

Malta

Stedentrip Malta

Overal tonen forten, kerken en paleizen de historie

verslag Stedentrip Malta met 39 foto's
Overal op het met forten versterkte eiland is de geschiedenis zichtbaar van het strategisch gelegen Malta. De meeste sporen lieten de Johannieters na, de Maltezer Orde die hier slag leverde tegen de Ottomanen terwijl andere ridderorden al ontbonden waren. Nergens bleef de Roomse Inquisitie ook zo lang actief als op Malta. Napoleon maakte pas een eind aan allebei. 39 foto's.
Stedentrip Malta praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Marokko

Stedentrip Casablanca

De witte stad doet zijn naam eer aan

verslag Stedentrip Casablanca met 27 foto's
Casablanca, de grootste stad in Marokko, is nog steeds zo wit als zijn naam aangeeft. Achter de witte gevels van de havenstad, die soms façades zijn, kan historie schuil gaan maar ook moderniteit. Behalve de wirwar van straatjes vol winkels in de traditionele medina en panden uit de koloniale periode zijn er ook moderne villa's, grote shopping malls en de immense Hassan II-moskee die oude pracht en praal combineert met een enorm schuifdak. Oud en nieuw leeft door elkaar in deze zakenstad met een jonge bevolking. 27 foto's.
Stedentrip Casablanca praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Noorwegen

Stedentrip Oslo

De beeldige hoofdstad van Noorwegen

verslag Stedentrip Oslo met 38 foto's
Een grote bronzen tijger sluipt door de Noorse hoofdstad, waar in het Vigelandspark een stapel van honderd in elkaar verstrengelde stenen mensenfiguren omhoog lijkt te klimmen. Musea tonen de geschiedenis van de Noormannen en de poolexpedities. Zelfs een complete 12e eeuwse kerk werd naar het Norsk Folkemuseum gesleept. Vanaf Slot Akershus zie je in de haven een glazen stapel ijsschotsen drijven. Oslo is een stad van beelden. 38 foto's.
Stedentrip Oslo praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Oostenrijk

Stedentrip Salzburg

Barokgebouwen en een hooggelegen middeleeuwse burcht

verslag Stedentrip Salzburg met 20 foto's
Salzburg heeft een fraaie binnenstad die wordt gedomineerd door barokgebouwen en de hoog boven de stad gelegen middeleeuwse burcht Hohensalzburg. De binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De aan de oevers van de Salzach gelegen geboortestad van Mozart is (met 150.000 inwoners) niet groot maar heeft genoeg te bieden voor een bezoek van enkele dagen. 20 foto's.
Stedentrip Salzburg praktisch

Reisverslag & foto's: Luk Carion

Polen

Stedentrip Krakau

Een bezoek aan de oude stad is een feest

verslag Stedentrip Krakau met 25 foto's
Talloze gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance domineren de oude stad Krakau, binnen de vroegere wallen. Rond het marktplein met de lakenhal liggen kerken en kroegen. De Wawelburcht, met koninklijk kasteel en kathedraal, is het historische hart van Polen. In Kazimierz liggen synagogen en de oude universiteit. 25 foto's.
Stedentrip Krakau praktisch

Reisverslag: Sandra van Berlo. Foto's: Michel van Berlo & Sandra van Berlo

Stedentrip Gdansk

Stedenreis naar de Driestad Gdansk, Sopot en Gdynia

verslag Stedentrip Gdansk met 22 foto's
Gdansk, gelegen aan de Oostzee, is een oude Hanzestad. Er werden veel zaken gedaan met Amsterdam, wat nog te zien is aan gebouwen, poorten en fonteinen van architecten uit Nederland. Zelfs de baksteen kwam uit Nederland, als ballast voor de graanschepen. Veel koopmanshuizen met trapgevels zouden zo aan de grachten kunnen staan. Gdansk vormt een Troimiasto of Driestad met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia. 22 foto's.
Stedentrip Gdansk praktisch

Reisverslag & foto's: Stefan van Dulst

Stedentrip Warschau

Fietsen in het voetspoor van Captain Cook

verslag Stedentrip Warschau met 8 foto's
De verwoeste binnenstad van Warschau is na de oorlog nauwkeurig hersteld. Ook veel paleizen zijn weer opgebouwd, maar meer dan voorheen domineren ruime parken en pleinen. En pal achter de gereconstrueerde gevels beginnen de communistische bouwblokken al. 8 foto's.
Stedentrip Warschau praktisch

Reisverslag & foto's: Albert Taco Molenaar

Portugal

Stedentrip Évora en de steentijd

Er liggen alleen al meer dan 130 dolmens rond de stad

verslag Stedentrip Évora en de steentijd met 36 foto's
Évora zelf is de moeite waard: een Romeinse tempel, een aquaduct, sfeervolle straatjes met witgepleisterde huisjes en tal van monumenten. De omgeving telt bovendien veel resten uit de steentijd. Er liggen alleen al meer dan 130 dolmens rond Évora. Rond Telheiro en Monsaraz staan menhirs, bij Almendres een menhir en een cromlech. Ook bij Zambujeiro en Sao-Brissos liggen dolmen. 36 foto's.
Stedentrip Évora praktisch

Reisverslag & foto's: Kees van Tol

Stedentrip Lissabon III

Een kleinschalige wereldstad aan de oevers van de Taag

verslag Stedentrip Lissabon III met 29 foto's
Belém, Lissabon's entree aan de Taag, herinnert met zijn toren en klooster nog steeds aan de tijd van de zeevaarders. De benedenstad Baixa toont architectuur van na de verwoestende aardbeving in 1755. En in het Parque das Nações zie je de modernste architectuur. In Bairro Alto en Alfama tref je nog de wirwar van middeleeuwse straatjes. Overal bovenuit torenen witte kerken en kloosters. En het beeldbepalende Castelo de São Jorge. 29 foto's.
Stedentrip Lissabon III praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Stedenreis Lissabon II

Sfeervolle Portugese hoofdstad aan de Taag

verslag Stedenreis Lissabon II met 26 foto's
Lissabon is een sfeervolle stad aan de Taag, waar vandaan ontdekkingsreizigers het zeegat kozen en continenten ontdekten. Dat voel je zowel op het Praça do Comércio in het centrum als in Belém aan de monding van de rivier. Behalve oude wijken en monumenten heeft de stad ook glimmende shopping malls en spectaculaire bruggen. Toch staat ook het moderne Parque das Naçoes weer in het teken van de oceanen. 26 foto's.
Stedenreis Lissabon II praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Lissabon

Lissabon is een stad om op neer te kijken

verslag Stedentrip Lissabon met 19 foto's
In Lissabon is men zich zeer bewust van de schoonheid van de stad. Op ieder hooggelegen punt vind je wel een miradouro met een mooi uitzicht over de stad. En te zien valt er veel. Lissabon is ook nog een gezellige uitgaansstad vol restaurantjes, cafés en bijzondere oude koffiehuizen. 19 foto's.
Stedentrip Lissabon praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Stedentrip Porto II

Zes bruggen overspannen de Douro nabij de monding

verslag Stedentrip Porto II met 26 foto's
Waar de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan overspannen zes bruggen de rivier, tussen de stad die de portwijn haar naam gaf en de stad waar de grote porthuizen hun kelders hebben. Rond het historische centrum van Porto is veel te zien: van oude kerken en stations met azulejos via een nostalgisch winkeltje en een bakker van pasteitjes tot Rem Koolhaas' moderne archicectuur van het Casa da Música en het museum voor moderne kunst Fundaçao de Serralves. 26 foto's.
Stedentrip Porto praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Porto

Azulejos en porthuizen aan de oevers van de Douro

verslag Stedentrip Porto met 32 foto's
Overal in Porto zie je prachtige azulejos: in kerk, kathedraal en treinstation. Ribeira, de oude stad aan de oever van de Douro, is werelderfgoed. Over de dubbele brug Ponte Dom Luis I kom je in Vila Nova de Gaia aan de zuidoever, waar de wijn van de porthuizen ligt te rijpen. De barcos rabelos waarin de vaten vanuit de wijnregio Alto Douro naar Porto werden gevaren dienen alleen nog als attractie. 32 foto's.
Stedentrip Porto praktisch

Reisverslag & foto's: Guy Claes

Roemenië

Stedentrip Boekarest

Hernieuwde grandeur in het Parijs van het oosten

verslag Stedentrip Boekarest met 41 foto's
Boekarest is geteisterd door aardbevingen, branden en oorlogen. Daar kwamen de donkere jaren van het Oostblok nog overheen: het oude centrum werd gesloopt om een communistische modelstad te bouwen rond een megalomaan paleis. Alleen in de 19e eeuw kende het een echte bloeitijd als Parijs van het Oosten. Die tijd lijkt terug te komen: Boekarest hervindt haar grandeur en heeft een levendig uitgaansleven. 41 foto's.
Stedentrip Boekarest praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Spanje

Stedentrip Granada II

Stad met historie aan de voet van de Sierra Nevada

verslag Stedentrip Granada II met 19 foto's
Aan de voet van de Sierra Nevada ligt Granada, een stad met terrasjes, pleintjes, trapstraatjes en mooie vergezichten. Op een heuvel ligt de oude Moorse wijk Albaicín, op een andere heuvel Alhambra en Generalife, met daarachter de bijna altijd witte bergtoppen. Een van die toppen is de Pico Veleta (3396 m), die per fiets bereikbaar is: na 50 km onafgebroken klimmen over de hoogst­gelegen weg van Europa. 19 foto's.
Stedenreis Granada praktisch

Reisverslag & foto's: Pieter Parmentier

Stedentrip Granada

Alhambra, Generalife en Albaicín

verslag Stedentrip Granada met 14 foto's
De moorse paleizen van het Alhambra en de Generalife op zich rechtvaardigen al een meerdaags bezoek aan Granada. Maar de stad heeft meer te bieden, zoals de grootste moorse wijk van Spanje. Het is bovendien een gezellige studentenstad met tal van pleinen met terrassen. 14 foto's.
Stedentrip Granada praktisch

Reisverslag & foto's: Piet de Geus

Stedentrip Málaga

Picasso's geboorteplaats noemt zich stad van musea en kunst

verslag Stedentrip Málaga met 26 foto's
De geboorteplaats van Picasso afficheert zichzelf als stad van de kunst. Binnen een decennium werden het Centro de Arte Contemporáneo, Museum Carmen Thyssen en een dependance van Centre Pompidou geopend. Soho wordt omgevormd tot een kunstenaarswijk vol straatkunst. Het nieuwe havengebied Muelle Uno werd ontwikkeld en er verrees een modern treinstation en shopping centers. Málaga maakt zich op voor de toekomst. 26 foto's.
Stedentrip Málaga praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Sevilla III

De Moorse invloeden zijn nog overal tastbaar

verslag Stedentrip Sevilla III met 36 foto's
Sevilla werd in 1248 heroverd op de Moren maar vele eeuwen later zijn de Moorse invloeden nog overal in de Andalusische hoofdstad tastbaar: van de klokkentoren van de kathedraal tot het versterkte koninklijk paleis en de talrijke stadspaleizen, pleinen en parken. Niet alleen tijdens de reconquista bleef men gebruik maken van Moorse bouwmeesters, ook bij de bouw van het Plaza de España liet men zich nog steeds inspireren door dit verleden. 36 foto's.
Stedentrip Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Royan van Velse

Stedenreis Sevilla II

Een warmbloedige stad vol historie en cultuur

verslag Stedenreis Sevilla II met 23 foto's
In Sevilla, de stad van de flamenco, is de historie overal zichtbaar. Vaak met een nieuwe functie: de klokkentoren van de kathedraal begon zijn leven als minaret, het koninklijk paleis als Moors fort, de toren aan de Guadalquivir waar de buit uit de Nieuwe Wereld werd opgeslagen als Moorse wachttoren en het kunstmuseum als klooster. Soms krijgt een functie een nieuwe verschijningsvorm, zoals de markt die nu wordt overdekt door zes enorme houten parasols. 23 foto's.
Stedenreis Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Sevilla

Een stad om te zien, te horen en te ruiken

verslag Stedentrip Sevilla met 19 foto's
In Sevilla komen alle zintuigen aan bod. Er is veel te zien, zoals de oude kathedraal, het Alcázar, Barrio de Santa Cruz en Plaza de España. Maar de stad is tevens een kakofonie van luid tetterende inwoners, toeterende auto's en ontelbare galmende kerkklokken. En ja, er is ook veel te proeven en te ruiken. 19 foto's.
Stedentrip Sevilla praktisch

Reisverslag & foto's: Chris van Hoecke

Stedentrip Bilbao

Een mix van historische bouwwerken en moderne architectuur

verslag Stedentrip Bilbao met 24 foto's
Bilbao ontwikkelde zich in enkele decennia van een vervallen industrie­stad aan een vervuilde rivier tot een diensten­stad, met naast de historische bouwwerken moderne architectuur, een metro en als grote trekpleister het Museo Guggenheim Bilbao. Door de Nervión-rivier stroomt weer schoon water, langs het Guggenheim én de Mercado de la Ribera, de grote overdekte markt waar als vanouds handel wordt gedreven. En in de pintxosbar worden de hapjes nog steeds staand aan de bar gegeten. 24 foto's.
Stedenreis Bilbao praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona IV

De schoorstenen zijn bedekt met keramiek

verslag Stedentrip Barcelona IV met 22 foto's
Buiten het hoogseizoen is er de ruimte om de bezienswaardigheden van Barcelona te bekijken zonder onder de voet gelopen te worden. Met een beetje geluk heb je het dakterras van Casa Battló helemaal voor jezelf en ook in Parc Guëll heerst de rust. Maar op de Ramblas en in het winkelcentrum Maremagnum bruist Barcelona net als de rest van het jaar. 22 foto's.
Stedentrip Barcelona IV praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona III

Op Mercat La Boqueria zijn varkensoren in de aanbieding

verslag Stedentrip Barcelona III met 21 foto's
In Barcelona zie je elke keer weer iets dat je de vorige keer niet hebt gezien: de verse varkenskoppen op Mercat La Boqueria, een draak met een paraplu op de Ramblas, het uitzicht vanaf El Colon, sprookjeshuizen Casa Batllo en Casa Mila, de vorderingen van de bouw van La Sagrada Familia, een koperen vis van dertig meter in Port Olimpic en talrijke verrassende hoekjes in Parc Guëll. 21 foto's.
Stedentrip Barcelona III praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona II

Gaudi is een aparte kunstenaar maar Dalí overtreft alles

verslag Stedentrip Barcelona II met 22 foto's
Stedentrip naar Barcelona, de stad waarop Antoni Gaudi een stempel drukte met Parc Guell, diverse sprookjeshuizen en natuurlijk de Sagrada Familia. Sinds de Olympische Spelen van 1992 is Barcelona niet alleen een immens stadion rijker, een oude industriewijk is omgetoverd in Port Olimpic, met vele restaurantjes, disco's, winkels en een boulevard. En Barceloneta is geen louche havenbuurt meer. Vanuit Barcelona zijn uitstapjes te maken naar het in de kalkrotsen uitgehouwen klooster van Montserrat en het Salvador Dalí-museum in Figueres. 22 foto's.
Stedentrip Barcelona II praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Barcelona

Overal zijn leuke terrassen tussen de kronkelstraatjes

verslag Stedentrip Barcelona met 13 foto's
Naast de beroemde en bizarre bouwsels van Gaudi (o.a. Sagrada Familia, Parc Guell, Casa Amatller, Casa Batllo en Casa Mila) heeft Barcelona nog veel meer te bieden, zoals een mooie havenbuurt (met een enorm monument voor Columbus), de Barrio Gotico met zijn eettentjes en terrassen, de levendige avenue la Rambla, Mont Juic met zijn parken en paleizen, de oude visserswijk Barceloneta en Camp Nou, het enorme stadion van FC Barcelona. 13 foto's.
Stedentrip Barcelona praktisch

Reisverslag & foto's: Cees Geuzebroek

Stedenreis Madrid II

Op de markt koop je een puntzak met ham of inktvis

verslag Stedenreis Madrid II met 35 foto's
Fraaie pleinen, paleizen, een groot stadspark en gerenommeerde musea, Madrid heeft het allemaal. Maar de hoofdstad van Spanje is vooral ook een stad die leeft en moet worden geproefd. Van churros met chocolade tot een puntzak met ham of gefrituurde inktvis van de Mercado de San Miguel. En van de talloze broodjes uit een Museo del Jamon of een montaditos tot likeur van de aardbeienboom en geroosterd speenvarken in Casa Botín, het oudste restaurant ter wereld. 35 foto's.
Stedenreis Madrid praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Madrid

De straten, bars en terrassen stromen 's avonds vol

verslag Stedentrip Madrid met 22 foto's
Madrid is een boeiende stad, met statige boulevards, prachtige pleinen, mooie en imposante gebouwen, volkswijken met kronkelige straatjes vol traditionele tavernes en typische winkeltjes, overdekte markten en natuurlijk het Prado. Maar pas als de hitte 's avonds laat verdwijnt komt Madrid echt tot leven en stromen de straten, terrassen en bars helemaal vol. 22 foto's.
Stedentrip Madrid praktisch

Reisverslag & foto's: Mariet Arts

Stedentrip Valencia III

Juli is een feestmaand in de sinaasappelstad

verslag Stedentrip Valencia III met 34 foto's
De oude bedding van de Turia-rivier is nu een stadspark, met daarin de futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias. Sinds een halve eeuw loopt hij langs de rand van de stad, maar het indammen van de Turia begon al in de tijd van de Moren. Dankzij hun irrigatiewerken kon Valencia uitgroeien tot de sinaasappelstad. Het watertribunaal dat de verdeling regelt komt nog wekelijks bijeen. Heden en verleden zijn ook zichtbaar in de feesten. De Feria de Julio eindigt in een bloemen­gevecht. 34 foto's.
Stedentrip Valencia III praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Valencia II

Van oude stadspoorten en kerken tot futuristische musea

verslag Stedentrip Valencia II met 41 foto's
Valencia is een stad vol monumenten: van de kerken, torens en stadspoorten tot de arena, de overdekte markt en de botanische tuin. En al duizend jaar komt het wekelijkse watertribunaal bijeen. Maar Valencia is ook een levende stad met stadsstranden, een bruisend nachtleven en futuristische musea in de Stad van de Kunst en Wetenschappen. 41 foto's.
Stedentrip Valencia praktisch

Reisverslag & foto's: Mariet Arts

Stedentrip Valencia

De stad is 's avonds op zijn mooist met al dat licht

verslag Stedentrip Valencia met 26 foto's
Valencia is 's avonds op zijn mooist, als de monumenten, pleinen en fonteinen sfeervol worden verlicht. En monumenten heeft Valencia volop: de kathedraal met zijn klokkentoren, het Santo Domingo-klooster, de Santa Catalina-toren, de Mercado Central, de Porta de la Mar en de oude stadspoorten Torres des Serranos en Torres des Quarts. Voor wat rust is er een stadspark in de oude bedding van de Turia. 26 foto's.
Stedentrip Valencia praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Turkije

Stedenreis Istanbul II

Istanbul's Europese stadsdelen Eminönü en Beyoğlu

verslag Stedenreis Istanbul II met 26 foto's
Istanbul ligt strategisch, aan weerszijden van de Bosporus, tussen (en in) Europa en Azië. Griekse kolonisten bouwden hier Byzantium, dat als Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk werd en als Istanbul van het Ottomaanse Rijk en uiteindelijk van Turkije. De historie is zichtbaar: van het Hippodroom tot de San Antonio-kerk en van de Blauwe Moskee tot de Galatatoren en de bazaars. En de Hagia Sophia: eerst kerk, later moskee en nu museum. 26 foto's.
Stedenreis Istanbul praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Istanbul

Prachtige moskeeën en drukke bazaars

verslag Stedentrip Istanbul met 11 foto's
Istanbul is in de eerste plaats een oriëntaalse stad, met prachtige moskeeën en drukke bazaars. Maar er is ook Byzantijns cultuurgoed bewaard gebleven, zoals de Aya Sofia. Zelfs Romeinse sporen ontbreken niet, zoals het hippodroom. Maar bovenal is Istanbul geen stad om te slapen: het lawaai van de zwoele nachten gaat naadloos over in de oproep voor het eerste gebed. 11 foto's.
Stedentrip Istanbul praktisch

Reisverslag & foto's: Lieven Plettinck

Verenigd Koninkrijk

Stedentrip Londen

Stadswandeling langs het Regent's Canal

verslag Stedentrip Londen met 22 foto's
Stadswandeling langs het Regent's Canal, van Limehouse Basin in de Docklands via Victoria Park, Hackney, Islington en Camden Town naar Little Venice. Een 15 km lang jaagpad voert je langs bruggen, sluizen, oude gasfabrieken en ander industrieel erfgoed. De oude economische levensader van Londen, waarover de traditionele narrowboats niet langer vracht vervoeren maar toeristen, is een oase binnen de metropool. 22 foto's.
Stadswandeling Regent's Canal, Londen praktisch

Reisverslag & foto's: Kees van Tol

Stedentrip Londen

Jongeren zitten op Piccadilly Circus mensen te kijken

verslag Stedentrip Londen met 22 foto's
Enkele hoogtepunten: de pleinen Piccadilly Circus, Leicester- en Trafalgar Square, de markten van Brixton en Portobello Road, de London Dungeon, Madame Tussauds, Tower en Tower Bridge, Speakers Corner, Houses of Parliament, Westminster Abbey en Big Ben, Buckingham Palace en shoppen bij Selfridge's, Liberty's, Harrods en in Carnaby Street. 22 foto's.
Stedentrip Londen praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Verenigde Arabische Emiraten

Stedenreis Dubai II

De stad van de grootste en de hoogste groeit nog steeds

verslag Stedenreis Dubai II met 27 foto's
Dubai blijft continu veranderen, want de bouwkranen draaien nog steeds overuren in de metropool in de woestijn. Inmiddels is Burj Khalifa met 828m de hoogste toren ter wereld en Dubai Mall met 1200 winkels het grootste winkelcentrum. Jumeirah, het eerste van drie palmeilanden, is ook al af. Het contrast tussen oud en nieuw is te zien rond Dubai Creek, waar nog steeds traditionele houten boten afmeren. Nu tussen een nog immer groeiend woud van moderne wolkenkrabbers. 27 foto's.
Stedenreis Dubai praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip Dubai

Meest, grootst & hoogst; in Dubai gebeurt alles in superlatieven

verslag Stedentrip Dubai met 38 foto's
In het oude centrum zijn nog levendige soeks en tussen de luxe jachten liggen houten bootjes, maar dat de bevolking ooit leefde van parelduiken, visserij en handel zie je vooral in het museum. Dubai bouwt van de oliedollars het ene na het andere luxe hotel, winkelcentrum en kantoor. Onder het motto groot, groter, grootst worden complete nieuwe steden uit de grond gestampt en eilanden voor de kust aangelegd. Je kunt moeilijk zeggen dat ze in Dubai niet van overdrijven houden. Integendeel, in Dubai gebeurt alles in superlatieven. 38 foto's.
Stedentrip Dubai praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Verenigde Staten

Stedentrip New York III

De Hop-On Hop-Off bus brengt je bij alle bezienswaardigheden

verslag Stedentrip New York III met 28 foto's
New York heeft een goede infrastructuur om de stad middels excursies te verkennen. Met de Hop-On Hop-Off bus door downtown Manhattan, door Soho, Little Chinatown en Little Italy, door Upper East Side, Upper West Side en Harlem, langs Times Square, Museum of the City of New York en het World Trade Center. En met een cruise over de Hudson naar het Statue of Liberty, ondertussen genietend van de skyline van Manhattan en New Jersey. 28 foto's.
Stedentrip New York praktisch

Reisverslag & foto's: Angélique Woudenberg

Stedentrip New York II

Wandelen en fietsen in en rond Manhattan

verslag Stedentrip New York II met 33 foto's
In april staat New York in bloei. Een mooie tijd om over de High Line (ooit een verhoogde spoorweg maar nu een park), door Central Park en langs de Hudson te wandelen. Rond heel Manhattan ligt een 51 km lange groene fiets- en wandelroute: de Manhattan Waterfront Greenway, die je langs parken, terrasjes en talloze pieren voert. Rooseveldt Island en City Island met zijn houten huizen en haventjes zijn ook prima te befietsen. 33 foto's.
Stedenreis New York praktisch

Reisverslag & foto's: Manja Ressler

Stedentrip New York

Najaar in New York: veel mooie dagen en felle herfstkleuren

verslag Stedentrip New York met 22 foto's
Lente en herfst zijn de mooiste seizoenen om New York te bezoeken: dan valt het meest op hoe groen grote delen van de stad zijn. Want New York is niet alleen een wereldstad met wolkenkrabbers, het is ook een stad waar ruimte is om te wandelen of te fietsen. Bijvoorbeeld door Riverside Park langs de Hudson, in Central Park en de Upper West Side in Manhattan en in een deel van Brooklyn. Ondertussen merk je hoe divers de bevolking is, al was het maar door het wisselende aanbod in de supermarkten. 22 foto's.
Stedentrip New York praktisch

Reisverslag & foto's: Manja Ressler


Nieuwsbrief reisverslagen
Voortdurend verschijnen er reisverslagen over interessante bestemmingen. Blijf op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.
Schrijf ook een reisverslag
Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle 506 reisverslagen zijn geschreven door reizigers. Schrijf ook een verslag over een stedenreis.
Bijzondere reizen
Op de reisbeurs vind je tientallen reisorganisaties met bijzondere reizen.

 

Reisgidsen en landkaarten stedenreizen

Reisgidsen en landkaarten voor stedenreizen zijn online te bestellen bij reisboekwinkel.nl. Niet alleen de bekende binnen- en buitenlandse series maar bijvoorbeeld ook natuurgidsen en speciale gidsen voor fietsers en wandelaars.

Anders Reizen stedentrips - Vakantie buiten de gebaande paden (reisverslagen/reisverhalen)