Fly-drive Zuidwest-IJsland

Per huurauto langs watervallen, geysers en gletsjers

Per huurauto door het bizarre IJslandse landschap met lavavelden langs het geothermisch zwembad Blue Lagoon naar het ruige schiereiland Snæfellsnes; het uitgaansleven van Reykjavik verkennen en walvissen spotten; kloven, watervallen en geysers bekijken in de Golden Circle; langs de kliffen van Dyrhólaey en de Fjadrárgljúfur-kloof naar de enorme ijsmassa's van de Vatnajökull-gletsjer.

Reisverslag en foto's: Lieneke Claassens

Blue Lagoon

Zwemmen in geothermisch afvalwater

Nadat we onze huurauto hebben opgehaald op het vliegveld, rijden we door het bizarre en grillige IJslandse landschap met lavavelden naar de Blue Lagoon.

De Blue Lagoon is een lagune met geothermisch afvalwater dat zo mineraalrijk is dat het blauwwit van kleur is. De IJslanders hebben hier een handige toeristische attractie van gemaakt en er een compleet spa-resort omheen gebouwd.

De entree mag wat kosten, 20 euro, maar het is zo'n bijzonder relaxte ervaring om in het warme blauwwitte water te zwemmen dat we dat er wel voor over hebben. De Blue Lagoon blijkt mijn zilveren ringen geen goed te doen, deze zijn na het zwemmen helemaal verkleurd.

Schiereiland Snæfellsnes

Rijden op steile en bochtige gravelwegen is een belevenis

Na het bezoek aan de Blue Lagoon slapen we een nacht in een hostel in Reykjavik als tussenstop. De volgende morgen rijden we richting het noordwesten, naar het schiereiland Snæfellsnes.

In plaats van de tunnel onder het Hvalfjördur door, kiezen we voor de veel langere 'scenic route' die helemaal om het fjord heen slingert. We worden beloond met schitterende uitzichten op zee en op de met mos en sneeuw bedekte bergen. Overal is hier te zien dat je door een vulkanisch gevormd landschap rijdt.

Aangekomen op het schiereiland Snæfellsnes stoppen we bij Stykkishólmur, een stadje met gekleurde houten huisjes en uitzicht op de zee en de vele rotsen en kleine eilandjes die daarin liggen.

Omdat we al vroeg bij ons hostel in Grundarfjördur zijn aangekomen doen we 's middags nog een rondje met de auto rond het Snæfellsjökull Nationaal Park. Uiteraard kun je hier ook schitterende trektochten maken, maar wij zijn geen fanatieke hikers en vanaf de rand van het nationale park (tot waar je met een normale auto nog mag komen) zijn er geen kortere wandelroutes naar het park mogelijk.

Ons maakt het allemaal niets uit, want ook vanuit de weg eromheen heb je een mooi uitzicht op de gletsjer. Bovendien is het rijden op de steile en bochtige gravelwegen ook een belevenis.

Reykjavik

Het uitgaansleven verkennen en walvissen bekijken

Wanneer we weer terug zijn in Reykjavik gaan we het centrum van deze stad verkennen. Dit is op zich niet heel speciaal, het oogt zelfs wat grauw. Maar als we de grootste winkelstraat van Reykjavik inlopen blijken er heel veel leuke winkeltjes, cafeetjes en bars te zijn. Genoeg leuke plekken om uit te kiezen waar je even lekker bij kunt komen om wat te drinken.

Uiteraard gaan we ook naar de Hallgrímmskirkja, een wat futuristisch betonnen kerkgebouw dat je of heel mooi of heel lelijk vindt. Echter, bij ons bezoek aan de stad staat de grote toren van de kerk in de steigers.

Na heerlijke lamskoteletten gegeten te hebben, die we bij een afhaalrestaurant hebben gehaald, gaan we het IJslandse uitgaansleven verkennen. Je zou het misschien niet verwachten, maar in het weekend kent Reykjavik een ontzettend levendig uitgaansleven. De IJslanders trekken dan massaal de kroeg in, dit gebeuren wordt in IJsland 'runtur' genoemd.

Qua bars is er in Reykjavik veel keus; er zijn uiteraard Ierse en Engelse pubs, maar ook als je van alternatief houdt of juist van heel hip is er keus genoeg.

Na het stappen bestellen we net als veel IJslanders een bátar; een broodje met dun gesneden lamsvlees, wat sla en een vaag sausje. Het lijkt verdacht veel op döner kebab en het smaakt minstens zo goed.

De volgende dag gaan we op whale-watching excursie. We krijgen een pilletje mee tegen mogelijke reisziekte en varen met de boot de Atlantische Oceaan op. Die lijkt rustig, maar schijn bedriegt, want de boot stuitert van de ene op de andere golf. Het pilletje hebben we niet voor niets gekregen, maar een bijzondere ervaring is het wel om zo mee te deinen op de golven.

De walvissen willen in het begin niet zo, maar uiteindelijk zien we toch een paar mink whales (dwergvinvissen) boven komen en snel weer onderduiken. Je moet er heel goed voor kijken en op de foto zetten lukt niet, maar we hebben ze toch maar mooi gezien. Bijzonder is dat we de dwergvinvis kunnen ruiken voordat we hem zien, want deze walvissoort draagt een doordringende geur met zich mee.

Erg koud is het wel op de boot en we zijn te eigenwijs geweest om de warme overall aan te trekken die door de bemanning van de boot werd aangeboden. Wanneer de walvissen zich niet meer laten zien duiken we dan ook snel de romp van het schip in om ons op te warmen aan de warme chocolademelk.

Daar word ik aangesproken door een IJslander die met zijn dochter een dagje uit is. Hij heeft zelf alle walvissoorten al een keer gezien, want hij heeft als kapitein op de oceaan gevaren.

Hij is benieuwd naar wat we allemaal gaan bezoeken in IJsland, maar als ik dat vertel lijkt hij niet echt te weten waar ik het over heb. Als ik in onze reisgids nog eens opzoek hoe je wat uitspreekt begrijp ik dat helemaal, want de uitspraak is totaal anders dan wat ik ervan gemaakt heb.

Golden Circle

Þingvellir, Geysir en Gullfoss

We zijn er inmiddels al achter dat Reykjavik met zo'n 120.000 inwoners echt een metropool is vergeleken bij de meeste IJslandse dorpjes. Die tellen doorgaans niet meer dan een paar straten, maar ze hebben wel steevast een tankstation, supermarktje en geothermisch verwarmd zwembad.

Het dorpje Laugarvatn ligt zo'n beetje in het midden van de Golden Circle. Zo worden de drie grote IJslandse bezienswaardigheden genoemd. Wij bezoeken ze allemaal op één dag. Het Þingvellir Nationaal Park is de plek waar de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen jaarlijks zo'n 2mm van elkaar afdrijven. Het resultaat daarvan is een mooie kloof met waterval.

Daarna gaan we verder naar het geothermische gebied waar de Geysir ligt, de naamgever van de geiser. Deze heetwaterbron spuit niet meer. Hij is kapot gegaan nadat toeristen er stenen in gooiden in de hoop dat hij dan sneller zou spuiten.

De kleinere buurman van Geysir, Strokkur, spuit nog wel trouw, gemiddeld zo om de 6 minuten. Zelfs als je het van tevoren verwacht is het nog verbazingwekkend om te zien hoe het water plotseling onder grote druk de geiser uitspuit. Naast Strokkur en Geysir liggen er in dit gebied meerdere poelen waar van alles borrelt en stoomt en waar zwaveldampen vanaf komen.

Op naar de laatste van de Golden Circle, de waterval Gullfoss. Deze bestaat eigenlijk uit twee watervallen en is door zijn grootte erg indrukwekkend. Het is wel even bikkelen; we worden nat van de spray van de waterval en de koude wind maakt het er niet beter op. Maar tevreden door al het moois dat we vandaag gezien hebben rijden we terug naar het hostel.

Hvoll

Watervallen, kliffen en een indrukwekkende kloof

Ons volgende hostel ligt in Hvoll (spreek uit als Kvodl). Onderweg van Laugarvatn naar Hvoll stoppen we op verschillende bezienswaardige plekken die steeds dicht bij de ringweg om IJsland liggen. Zo zien we een paar mooie watervallen, zoals de Seljalandsfoss en de Skógarfoss. Ook stoppen we bij Dyrhólaey.

Vanaf de kliffen bij Dyrhólaey heb je uitzicht op basalten rotspartijen in zee met allerlei verschillende vormen. De heftige zeewind maakt het extra spectaculair. We moeten moeite doen om overeind te blijven en onder ons slaan de golven met grof geweld stuk op de rotsen.

In de buurt van het dorp met de onuitspreekbare naam Kirkjubæjarklaustur ligt een indrukwekkende kloof met een al even onuitspreekbare naam: Fjadrárgljúfur. Heerlijk is de enorme rust in dit gebied.

We komen nergens in IJsland heel veel toeristen tegen want we zitten begin mei al in het laagseizoen, maar hier is echt helemaal niemand. Ons hostel ligt dan ook in het midden van helemaal niets op een uitgestrekte vlakte waar de wind vrij spel heeft, waardoor we ook hier moeite moeten doen om overeind te blijven.

Vatnajökull-gletsjer

Een enorme verzameling ijsbergen

De volgende dag bezoeken we de lagune Jökulsárlón. Hierin drijven brokken ijs die van de nabij gelegen gletsjer Vatnajökull afkomen. Deze gletsjer is drie keer zo groot als Luxemburg en de grootste van Europa. De enorme verzameling ijsbergen in allerlei vormen is erg indrukwekkend.

Als je stil bent hoor je het ijs kraken en nu en dan breekt er een heel stuk af wat dan het water in plonst. Nog veel leuker is het om de zeehondjes te spotten die in het ijswater zwemmen. Als je goed kijkt zie je steeds wel ergens een kopje boven het water uitsteken.

Vanaf de lagune rijden we terug en stoppen onderweg nog bij het Skaftafell Nationaal Park aan de rand van de gletsjer. Daar lopen we over een met grote stenen bezaaid pad om zo dicht mogelijk bij de gletsjer te komen.

Wat we niet helemaal bedacht hadden, is dat het vrij logisch is dat er aan de voet van een gletsjer een plas smeltwater ligt, waardoor je niet zomaar even naar de gletsjer kunt lopen. Vanaf een kleine afstand bewonderen we daarom het grijswitte ijs.

Op de terugweg naar het hostel stuiten we op een auto die vastzit in de vlakte naast de weg. De twee inzittenden (toeristen) dachten dat ze met hun fourwheeldrive ook wel buiten de gebaande paden konden om zo de kortste weg terug naar de ringweg te nemen. Niet dus, want ze zitten echt muurvast.

Wij gaan voor hen op zoek naar hulp. Maar dat is nog best lastig als je geen bereik hebt met je telefoon, er echt bijna niemand woont in een straal van 50km en de boeren die je onderweg tegenkomt geen Engels verstaan en daarom maar schouderophalend weglopen. Dat schiet dus niet op.

Gelukkig rijdt er dan net een colonne pick-ups langs van een bouwbedrijf die wel kunnen helpen. Nadat de sleepkabel twee keer is gebroken en de auto door de bouwvakkers (die heel trouw meehelpen, maar ondertussen wel de grootste lol hebben met elkaar) uit de modder is gegraven komt de auto dan toch eindelijk los.

Toeristen blij en opgelucht, maar waarschijnlijk niet meer als ze de rekening van het verhuurbedrijf gepresenteerd krijgen. Off-road rijden kan een erg dure aangelegenheid zijn, want je bent niet verzekerd.

Njardvik

Terug naar het vliegveld

Aangezien we morgenochtend vroeg alweer naar Nederland vliegen, rijden we vandaag alvast terug richting het vliegveld. We overnachten in een hostel in het plaatsje Njardvik naast het vliegveld.

En buiten dat hier het vliegveld ligt zouden we geen enkele andere redenen weten waarom je hier zou willen zijn. Njardvik staat vol lelijke flats, we zien voor het eerst in IJsland opgeschoten jongeren en voor een warme hap ben je vooral aangewezen op fastfood, waaruit je dan wel veel keuze hebt.

Het hostel is ook niet het beste dat we in IJsland gehad hebben. Maar goed, het is wel fijn dat we morgenochtend binnen een kwartier bij het vliegveld zijn.

We brengen de auto terug naar het verhuurbedrijf. De man die de auto nakijkt constateert een heel klein krasje op de voorbumper dat we zelf niet opgemerkt hadden. Niet het rapporteren waard vinden wij. Daar denkt het autoverhuurbedrijf anders over. Het kost ons ons eigen risico van 16.000 kronen. Wel mooi dat de koers van de kroon voor ons zo gunstig staat, want zo blijft de schade beperkt tot zo'n 100 euro.

We nemen ons plechtig voor om de volgende keer de huurauto voor het inleveren grondig na te kijken en bij eventuele krasjes goed te wassen en bij te werken met viltstift, dan hadden ze het niet eens gezien.

In het centrum van het stadje vinden we tussen alle fastfoodtenten een fatsoenlijk restaurant met de naam Ráin. Genietend van het panorama-uitzicht op zee eten we onze laatste vakantiemaaltijd.

Reizigers informeren reizigers
Hopelijk vind je dit reisverslag inspirerend en behulpzaam bij het voorbereiden van je vakantie. Alle reisverslagen op deze site zijn geschreven door reizigers zoals jij en ik. Draag een steentje bij en maak ook een verslag van jouw reizen. We mailen je graag wat tips & aanwijzingen voor het schrijven van een reisverslag voor Anders Reizen.
Anders Reizen Nieuwsbrief
Voortdurend worden nieuwe reisverslagen aan het reismagazine toegevoegd.
Blijf op de hoogte en abonneer je op de gratis Anders Reizen Nieuwsbrief
Djoser sawadee
Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden

Reisverslagen IJsland | Vakantie IJsland boeken