×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Rondreis Sicilië & Zuid-Italië

Eeuwenoude cultuur en overrompelende natuur

Reisverslag: Lucas Hakvoort
Foto's: Lucas Hakvoort

Vanuit Rome via Napels, Pompeï, Capri, de Vesuvius en de Amalfikust in Campanië afzakken naar Calabrië voor de oversteek naar Sicilië. Het eiland rond via Palermo, bergdorpjes en vissersstadjes aan de noordkust, grotten en middeleeuwse stadjes in het westen, zoutrotsen en een vallei vol Griekse tempels aan de zuidkust en tenslotte Avola, Siracusa en de Etna aan de oostkust.

Rome

Bezienswaardigheden uit alle tijden liggen dicht bij elkaar

Het is nationale feestdag. Italië viert de val van het fascistische regime van Mussolini op 25 april 1945. En dat is te merken ook in Rome: het is overal erg druk.

In Rome liggen erg veel bezienswaardigheden dicht bij elkaar. We gaan met openbaar vervoer naar de 18e eeuwse Spaanse trappen van de kerk Trinitá dei Monti op het Piazza di Spagna en lopen vandaar naar de Trevifontein uit dezelfde periode. Met een hoogte van 26 meter en een breedte van 22 meter is het de grootste en bekendste fontein van Rome.

We lopen verder via het Colosseum uit de 1e eeuw na Chr. naar het Forum Romanum, dat in de oudheid het centrum van Rome was. Ook bezoeken we het Palazzo di Venezia, dat voor een groot deel is opgebouwd uit stenen van het Colosseum.

We staan op een camping bij Rome, waar we met de caravan in drie dagen heen zijn gereden, met onderweg overnachtingen in Neuenburg bij de Zwitserse grens en in Genua.

De volgende dag gaan we weer Rome in. Eerst bezoeken we Campo dei Fiori, waar als sinds de Middeleeuwen markt wordt gehouden. Iedere morgen staan er kraampjes vol bloemen en levensmiddelen, met daaromheen allerlei speciaalzaakjes en restaurantjes. Ook ‘s avonds is het er druk en erg gezellig.

Rome heeft ook een piramide, de Piramide van Cestius uit 12 v. Chr. op de Piazzale Ostiense. De piramide is onderdeel van de Aureliaanse muur, die daar zo’n twee eeuwen later eenvoudig tegenaan is gebouwd.

Trastevere is een volksbuurt aan de westkant van de Tiber, ten zuiden van Vaticaanstad, met mooie winkelstraatjes en terrasjes. Op Piazza Santa Maria in Trastevere is een restaurantje dat speciale cocktails van verse vruchten maakt die bijzonder lekker zijn.

Het plein dankt zijn naam aan een schitterende kerk uit het begin van de derde eeuw, die sindsdien een aantal malen is verbouwd. Het was waarschijnlijk de eerste christelijke gebedsplaats, want de christenen vormden toen nog een kleine sekte.

De derde dag waarop we Rome verkennen is het zondag en gaan we naar het Vaticaan. Links aan de achterkant van het Sint-Pieterplein klimmen we via een trap naar de Kerk van de Friezen. Hier wordt  om half elf een Nederlandse dienst gehouden met na afloop koffie.

Daarna gaan we naar de eucharistie op het Sint-Pieterplein. Als de paus thuis is zegent hij de menigte op het plein om 12 uur.

Om half 2 gaat de Sint-Pieter open en kunnen we die bezichtigen. Het is een prachtige kerk met veel beelden, fresco’s, mozaïeken en marmer. Wij vinden het eigenlijk allemaal wat overdadig. Via een trap van 551 treden klimmen naar de koepel, voor een prachtig uitzicht over de stad.

Campanië

Napels, Pompeï, Capri, de Vesuvius en de Amalfikust

We trekken vanuit Rome 265 km zuidwaarts naar een camping in Seiano di  Sorrento, niet ver onder Napels aan de kust van Campanië op het schiereiland van Sorrento. Deze camping ligt vrij centraal voor een bezoek aan Napels, Pompeï, Capri, de Vesuvius en de Amalfikust.

We lopen eerst eens naar de haven, vlakbij de camping, om te kijken waar de boot naar Capri vertrekt en om wat langs zee te lopen. We stellen vast dat we in een schitterend gebied zitten.

‘s Middags maken we een rit langs de Amalfikust, die van Positano tot aan Vietri sul Mare loopt. Het is een schitterende route met prachtige uitzichten langs wat een van de mooiste kusten ter wereld wordt genoemd.

Langs de weg zijn kleine parkeerplekken waar je van het uitzicht kunt genieten en lokale producten kunt kopen, zoals citroenen (een specialiteit in deze streek), limoncello (een likeur op basis van citroenen), tomaten, pepers en allerlei zelfgemaakte eetwaren.

We gaan tot Ravello, een leuk bergdorpje hoog boven de Golf van Salerno, waar o.a. veel keramiekwinkeltjes zijn.

Terug gaan we langs de andere kant van de bergen, waar we op een gegeven moment een mooi uitzicht krijgen op Napels met al zijn voorsteden.

De volgende dag bezoeken we Pompeï, dat in 79 n. Chr. werd bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. Indrukwekkend is vooral een gipsen afgietsel van een mens die door de lavastroom is overvallen.

Het grootste deel van de stad is de laatste eeuwen blootgelegd en gerestaureerd. Opvallend is het strakke en rechte stratenplan van Pompeï.

Vanwege het chaotische verkeer gaan met de trein naar Napels. Napels is oud, arm, smerig en druk, maar er zijn ook mooie gebouwen zoals het Castel Nuovo uit de 13e eeuw met zijn grote torens. Ook het uitzicht op de Vesuvius is bijzonder.

Al om 7.55 uur nemen we de boot naar Capri, waar we eerst Grotto Azurra te bezoeken. Je kunt hier zowel met de boot als met de bus naartoe. Bij de grot aangekomen moet je nog eens betalen voor de roeiboot die je in de grot brengt. Het is heel bijzonder, de grot is niet verlicht maar toch is er een azuurblauwe gloed.

Vervolgens gaan we naar het dorpje Anacapri, waar we met een stoeltjeslift naar boven gaan en een prachtig uitzicht over het eiland hebben. Weer beneden zijn er gezellige staatjes met winkeltjes.

Van hier gaan we naar Punta Carena, waar een vuurtoren is met alweer een prachtig uitzicht. Na een uurtje zonnen gaan we naar Capri-stad, de hoofdstad van het eiland. Alle toeristen lijken hier samen te drommen in de leuke smalle straatjes met heel exclusieve winkels.

Calabrië

De huizen van Scilla zijn tot in het water gebouwd

Vandaag is het weer een reisdag. We gaan naar een camping in Taureana di Palmi, 460 km zuidelijker in Calabrië. Tot iets voorbij Salerno is het druk maar dan wordt het rustig en rijden we door een schitterend berglandschap.

Vanaf de camping in Taureana di Palmi kijk je zo op het strand, maar het strand ligt wel enkele tientallen meters lager. Het vakantieseizoen is hier nog niet begonnen; er zijn weinig toeristen en de stranden moeten nog schoongemaakt worden, maar het is een mooi strand en er is een leuke wandelboulevard.

We rijden de kustweg af. Het is een mooie tocht over een rustige weg, door leuke dorpjes en met prachtige uitzichten. De kust is erg rotsachtig en de rotsen lopen vaak stijl af in het water. Scilla is een oud stadje met een mooie kerk en een castello. Aan de waterkant zijn de huizen tot in het water gebouwd.

De visserijmethode is hier heel bijzonder. De scheepjes hebben een hoge mast met een kraaiennest waarin een visser op de uitkijk staat. Aan de voorkant van het schip is een soort lange boegspriet waarop een visser staat met een harpoen. Vanuit het kraaiennest krijgt hij een seintje als er een vis in de buurt van het schip is en het is dan de bedoeling dat de vis met de harpoen wordt gevangen.

Noordkust Sicilië

Palermo, vissersstadjes, bergdorpjes en antieke ruïnes

We gaan in Villa San Giovanni aan boord voor een overtocht van nog geen half uur naar Messina op Sicilië, de eigenlijke bestemming van deze reis. Op de camping in Finale di Pollina aan de SS 113, halverwege de noordkust van Sicilië, hebben we uitzicht op zee.

Cefalù is een vissersstadje dichtbij de camping, met een mooi oud centrum, een dom uit de Normandische tijd en een zandstrand. Na het bezichtigen van het centrum gaan we naar de tempel van Diana en het castello, antieke ruïnes boven op een hoge rots. Het is een pittige klim maar het uitzicht is geweldig mooi.

De volgende middag maken we een rondritje door het achterland, op zoek naar het dorpje Pollina dat we vanaf de camping heel hoog op een berg zien liggen. De tocht gaat door een prachtig berglandschap. Pollina is klein en heel oud maar goed onderhouden.

Er zijn leuke smalle straatjes en het uitzicht vanaf het castello is adembenemend, zowel aan de zeekant als het uitzicht over het dal.

Van Pollina gaan we naar Castelbuono, eveneens midden in het berglandschap. Het is een oud stadje en het doet wat verwaarloosd aan. Verder door de prachtige bergen naar Cefalù en dan weer terug naar de camping.

Palermo bezoeken we vanwege het chaotische verkeer ook met de trein. Palermo is een oude stad met veel mooie oude gebouwen, die aan de buitenkant slecht onderhouden worden waardoor de stad een wat gore indruk maakt. Ook is er nog veel oorlogsschade en schade van de laatste aardbeving zichtbaar.

Er zijn ook gezellige stukjes zoals de oudste markt, vlak achter de drukke winkelstraat Via Roma. Ook is er een mooi openbaar park bij Villa Giulia, Parco della Favoritá, plus een botanische tuin.

De hoofdstraat van Palermo loopt van de Porta Felice aan de noordkant naar de Porta Nuova aan de zuidkant van de oude stad. Het mooiste plein is Piazza Pretoria met de Fontana Pretoria.

Noordwest Sicilië

Prehistorische grotten, middeleeuwse stadjes en zoutvlakten

We rijden 195 km naar onze volgende camping, in San Vito Lo Capo op de noordwestpunt van Sicilië. Het dorp en een mooi strand liggen op 500 meter. Omdat het vrij vlak is kunnen we de omgeving per fiets verkennen.

Een rondrit brengt ons in Custonaci bij de Grotta di Mangiapane, een prehistorische grot waarin later een dorpje is gebouwd, compleet met een kapel. Met kerst wordt hier het kerstverhaal opgevoerd met een levende kerststal.

Van Custonaci gaan we verder zuidwaarts naar Erice, een middeleeuws stadje boven op een 700 meter hoge berg. Erice heeft goed onderhouden keienstraatjes, mooie oude kerken en leuke winkeltjes. Het uitzicht over Trapani met zijn glinsterende zoutvlakten is grandioos.

Van Erice dalen we af naar die zoutvlakten om de typische molentjes welke de waterhuishouding bij de zoutwinning regelen van dichtbij te zien.

Het natuurreservaat Zingaro ligt vlakbij de camping in San Vito Lo Capo en is alleen te voet toegankelijk. Het is een schitterend stuk natuur met goed onderhouden wandelroutes, soms met een pittige klim erin.

Onderweg zijn ook kleine musea waarin het leven van de mensen in deze streek uit vroeger tijden is te zien. Er zijn ook grotten waarin vanaf de prehistorie mensen leefden, wij bezoeken Grotta dell Uzzo. Op sommige plaatsen kun je tussen de vele dwergpalmen afdalen naar een strandje.

Zuidkust Sicilië

Zoutrotsen en een vallei vol Griekse tempels

Het is weer een reisdag: we rijden bijna 200 km naar een camping in San Leone bij Agrigento. De camping is een beetje rommelig maar ligt dicht bij de tempels en de zoutrotsen.

San Leone is een aardig plaatsje met een heel mooie boulevard waar ‘s avonds een verlichte markt is.

De volgende ochtend gaan we naar de Vallei van de Tempels. Hier staan goed bewaard gebleven restanten van de tempels die de Grieken in Agrigento bouwden voordat de stad in 406 v.Chr. werd verwoest door de Carthagers.

‘s Middags gaan we naar de zoutrotsen van de Realmonte zoutmijn ten westen van Porto Empedocle. Dit is één van die bijzondere spelingen van de natuur en prachtig om te zien.

Oostkust Sicilië

Barokstad Avola, Siracusa en de Cava Grande del Cassibile

We hebben de mooie dingen rond San Leone wel gezien en trekken weer verder, naar een camping bij Avola aan de oostkust van Sicilië.

In Noto, een paar kilometer landinwaarts van Avola, is het vandaag feest. Er is een grote markt en overal in het oude centrum zijn bloemenmozaïeken te zien.

Het oude centrum telt veel mooie barokke paleizen en kerken. Na een aardbeving in 1693 verlieten de bewoners het bijna geheel vernietigde oude Noto (Noto Antica) en bouwden iets verderop een nieuwe stad, helemaal in barokstijl.

Na de middag bekijken we Avola Antica, het antieke Avola waar de mensen hun woningen in de rotsen hadden uitgehouwen. En we gaan naar Cava Grande del Cassibile, 4 km verder aan de SP 4. De Cava Grande een enorme kloof, je kunt over een pad naar beneden en daar langs de rivier Cassibile lopen.

We vinden het uitzicht op de Cava Grande zo mooi dat we besluiten om de volgende dag de afdaling te doen en langs de rivier te wandelen. Het is een pittige tocht, vooral terug: het pad omhoog duurt ongeveer een uur. Maar het is een prachtig stuk natuur. Onderweg passeren we de grot van de struikrovers.

Siracusa ligt zo’n 20 km noordelijk van Avola, op het schiereiland Ortigia. Het is een mooie oude stad met veel mooie gebouwen. Vooral de kathedraal is heel bijzonder. Voorheen stond hier een Griekse Athene-tempel en de zuilengalerij daarvan is in de 6e eeuw eenvoudig dichtgemaakt met muren om hem zo om te vormen tot een kathedraal.

In de nieuwe stad ligt het Parco Archeologico della Neapolis met een Romeins amfitheater, een Grieks theater, de graftombe van Archimedes en het oor van Dionysius, een enorme grot waarvan de vorm doet denken aan de gehoorgang van het menselijk oor.

Etna

Sneeuw, warme lava en rookpluimen van actieve kraters

We trekken weer een stukje verder, naar een camping in Fondachello. Het is maar zo’n 100 km noordelijker, dus we zijn er al vroeg. De camping ligt direct bij het strand en aan de voet van de Etna. ‘s Avonds in het donker zien we vanaf de camping een gloeiend lavastroompje op de Etna. Heel bijzonder.

Het is helder weer, een goede gelegenheid om de Etna te bezoeken. We nemen zuidkant. Vanaf de camping is het ongeveer 30 km naar een grote parkeerplaats met allerlei souvenirwinkeltjes. Je kunt er wat rondwandelen, er zijn twee oude kraters en je hebt prachtige uitzichten.

Er gaat een kabelbaan naar boven en vandaar worden we verder omhoog gebracht met terreinwagens en dan gaan we met een gids naar de kraters van 2001 en 2002. Het is schitterend hierboven. Er is wel veel wind en het is fris, dus warme kleding meenemen.

De gids maakt met de voet de bovenste lavalaag los en laat ons dan wat lava voelen wat nog warm is. Verderop is een geultje waarin de lava nog zo heet is dat je het maar amper in je hand kunt houden.

Later willen we de Etna ook aan de noordzijde bekijken. Onderweg daarheen komen we op de Etna wijnroute terecht en bij cantina Gambino proeven we wijn en slaan ook de nodige wijn in.

Omdat we dicht bij de Gole Alcantara zijn, een spectaculaire kloof, gaan we ook die bekijken. De kloof is gemakkelijk te bereiken: je kunt zelfs met een lift naar beneden en komt dan bij een rivier waar je doorheen kunt waden (ruim 1 mtr diep) tot je bij de waterval komt, heel mooi.

Hierna gaan we naar Etna noord. De weg erheen gaat door de lavastroom van 2002 en is dus nog erg ruig. Je kunt verder naar boven met terreinwagens. Het is hier heel anders en veel minder toeristisch dan aan de zuidkant maar ook mooi.

Vasteland

Een gevarieerd landschap met prachtige uitzichten

We verlaten Sicilië. Terug op het vasteland rijden we 250 km naar een camping in Cropani Marina, aan de oostkust van Calabrië. Als je de weg over steekt ben je op een zandstrand.

Het is eind mei en het wordt steeds warmer, zodat we besluiten er een stranddag van te maken. Het is een mooi strand en het water is nu al goed op temperatuur zodat je heerlijk kunt zwemmen.

De volgende dag stoppen we al na 85 km op een camping bij Ciro Marina, want ze hebben hier volgens de boekjes de lekkerste wijnen van Calabrië. We rijden wat rond in de omgeving, er zijn veel wijngaarden en olijfboomgaarden. In een cantina proeven we wijn en kopen wat.

We blijven de oostkust noordwaarts volgen en rijden ruim 300 km naar de camping van Baia di Gallipoli. Gallipoli heeft een mooi oud centrum, gelegen op een eiland dat via een brug bereikbaar is.

Alweer een lange reisdag: 425 km naar Foce Varano in Apulië. De wegen worden weer beter, in het onderste deel van Italië zijn het veelal tweebaanswegen die door veel steden en dorpen gaan. Foce Varano ligt op een punt die in zee uitsteekt.

We maken een rondrit om de omgeving te verkennen. We rijden langs de kust en komen door allerlei leuke dorpjes met mooie stranden. Aan de weg van Foce Varona naar Viesta kopen we olijfolie en andere lekkernijen die men daar zelf vervaardigd.

We gaan langs de kust tot Viesta en dan door de bergen terug. Het is een mooie tocht door een verrassend gevarieerd landschap met prachtige uitzichten.

We moeten toch maar weer eens huiswaarts keren en doen vandaag weer een flinke ruk: 400 km naar Monteciccardo in de Marken. De volgende reisdag telt 460 km, tot Lavena Ponte Tresa in Lombardije. Op de camping hier aan het meer van Lugano komen wij regelmatig. We laten de caravan staan en gaan met de auto naar huis. We komen begin juli weer terug.

Banner Stem & Win

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner - Stem & Win