×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Rondreis Zambia

De mensen leven hier nog in rieten hutjes

Reisverslag: Geja Rijsman
Foto's: Geja en Michael Rijsman, Jos Drabbels en Sophia Stein

In authentieke dorpjes woont men nog in rieten hutjes. Het bos verandert in savanne, grasland en moeras. Over een enorme breedte storten de Victoria watervallen naar beneden op het enige vierlandenpunt ter wereld, de grens van Zambia, Zimbabe, Botswana en Namibië.

Na vanochtend van de boot gekomen te zijn, gaan we met de truck naar Lusaka. Al snel komen we over de dam waar Lake Kariba in de Zambezi valt, dit is tevens de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Er schijnen zo’n 16 mensen begraven te zijn in het beton, doordat ze er in vielen tijdens het storten!

Onderweg maken we een stop bij een authentiek Zambiaans dorpje. Emmy gaat aan de dorpsoudste vragen of we foto’s mogen maken. Tegen een vergoeding mag dat. De mensen leven hier nog echt in rieten hutjes. Wel dragen vooral de kinderen voornamelijk westerse kleding.

Aan het einde van de middag komen we aan op een camping waar de andere trucks al op ons wachten. Na flink wat gepraat gaan we weer op weg. Een pick-up truck rijdt voor ons uit. We verwachten vlak boven Lusaka te overnachten, maar we rijden en rijden maar. Dan blijkt dat het nog 60 kilometer is naar de campingsite.

Het landschap verandert langzaam aan. Het wordt steeds meer savanne met nog wel vrij veel bomen. Helaas geen enkel beest te zien. Als we net een prachtige zonsondergang hebben gezien verlaten we de grote weg. Nog een half uurtje hobbelen we over een onverharde weg.

We kamperen in een weiland bij een boerderij op een hoogte van 1160 meter. De boer heeft een grote bouwlamp opgehangen en er zijn douches en toiletten gemaakt met behulp van rieten schermpjes. Echt geweldig luxe.

Gelukkig geen bewolking vandaag. Er zijn al wel weer graslanden in brand gestoken. We hopen maar dat de windrichting goed is om die wolken niet voor de zon te brengen op het moment van de eclips, het doel van ons uitstapje naar Zambia.

We gaan een eindje wandelen. Er blijkt achter de camping een prachtig moerasachtig gebied te zijn. We lopen er aan beide kanten een stuk langs, maar helaas kunnen we er niet helemaal omheen lopen. En dan is het tijd voor de eclips.

We zoeken een plekje aan het meer. De boer zorgt ervoor dat de koeien nog voor de eclips in de stal staan. Dan wordt het langzaam donker. Reigers gaan rustig in de bomen zitten slapen, waterlelies gaan dicht en het wordt steeds stiller.

Het begin van de totale eclips wordt vergezeld van oh-geroep en geklap. Filters worden snel van de camera’s verwijderd en dan wordt er weer flink op los geklikt. Helaas duurt de totale verduistering maar drie en een halve minuut dus echt veel tijd om er van te genieten is er niet. Ik mis de schaduw helemaal, maar de corona en diamantring zijn echt prachtig.

Terwijl het heel langzaam donker werd is het in een mum van tijd weer licht geworden. Als het weer echt licht is, komen ook de zilverreigers weer in beweging.

Als we terug zijn bij de truck is er punch, heel veel punch en heerlijke toastjes met krab- en tonijnsalade. Vrij laat begint de braai. Er gaan twee varkens aan het spit. We hebben de jongens die voor het warm water van de douche zorgen bij de braai gehaald en verzekeren ze dat ze het laatste eten op kunnen maken en lekker bij het vuur moeten blijven staan.

De Victoria watervallen

We worden kletsnat als we een brug oversteken

Al weer vroeg vertrekken we. We moeten nog door Lusaka en rijden daar een rondje voordat we op de goede weg zitten. Later stoppen we in een andere vrij grote plaats om brood en andere boodschappen te halen. Wat lopen hier veel mooie mensen rond.

Vervolgens rijden we door tot na enen, om langs de weg te lunchen. We mogen een stuk vooruit lopen, de truck zal ons wel weer oppikken. Heerlijk even de benen strekken.

Nadat we opgepikt zijn komen we na ongeveer een uur in een klein dorpje. Michael zat net op de kaart te kijken en constateert nu dat we verkeerd gereden zijn. Hij waarschuwt Emmy en Janni die net dezelfde conclusie hebben getrokken.

Daar er niet veel goede wegen zijn zit er weinig anders op dan helemaal terug te gaan naar de weg waar de weg-opbreking was waar we mis gereden zijn (bijna 80 kilometer terug). Veel mensen balen nogal omdat ze nu in het donker hun tent op moeten zetten. Ze zijn het rijden zat. Wij vinden het allemaal niet zo erg en genieten gewoon van het mooie landschap.

Na nog een flink aantal opstoppingen en wegomleggingen komen we aan in Livingstone. De camping is eigenlijk vol, maar we krijgen wel een plekje. Een beetje vochtig op de grond, maar verder prima.

Er staan op de camping waarschuwingsborden voor apen en krokodillen, zouden die hier echt zitten? Overal staan hoge hekken en aan één kant grenzen we aan de Zambezi-rivier.

We vertrekken vroeg om naar Victoria Falls in Zimbabwe te gaan. Eerst naar de Victoria watervallen aan Zambiaanse kant. Over een enorme breedte storten de watervallen naar beneden. De watervallen liggen op het enige vierlandenpunt ter wereld, namelijk de grens van Zambia, Zimbabe, Botswana en Namibië.

De watervallen zijn buitengewoon indrukwekkenden we willen er natuurlijk zoveel mogelijk van zien. We hebben geen regenbroeken bij ons, dus we worden kletsnat als we een brug oversteken. De camera’s zitten veilig onder de goretex jassen en onze broeken zijn alweer droog als we bij de truck zijn.

Vanaf de grote brug bij de grensovergang kun je één van de hoogste bungy jumps ter wereld maken. Twee heren uit onze groep lijkt dat wel wat. Eén blijkt achteraf toch minder moedig dan hij dacht en hoewel hij veel heeft betaald springt hij uiteindelijk niet. De ander kijkt niet naar beneden en laat zich in één keer vallen. Dan gaan we naar de camping in het dorpje Victoria Falls.

De reis gaat verder door achtereenvolgens: Botswana en Namibië. Hiervoor werd: Zimbabwe bezocht.

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner - Stem & Win