×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Stopover Hong Kong

Chinese traditie en de westerse overvloed

Reisverslag: Ankie Kaskens
Foto's: Peter Kaskens

Hong Kong, sinds 1997 een deel van China, telt 236 eilanden. Hong Kong is enerzijds een kosmopolitische stad met shopping malls en wolkenkrabbers en anderzijds traditioneel Chinees: typische markten, vissershavens met jonken en talloze tempels. Vanaf Victoria Peak heb je een fraai uitzicht, maar ook tijdens een boottocht door Aberdeen Haven of een trip met de Star Ferry heb je een mooi zicht op de skyline.

Na aankomst in Hong Kong slapen we even, maar aan het eind van de ochtend gaan we toch maar op stap. Als we buiten komen, schijnt de zon en is de temperatuur aangenaam. Ons hotel is om de hoek van Nathans Road in het centrum van stadsdeel Kowloon, het deel van Hong Kong waar veel Chinezen wonen.

Nathans Road en Jade Market

Kledingzaken, shopping malls en winkels met camera's

Zaterdag is ook hier winkeldag, het is druk op straat. Veel kledingzaken, shopping malls en op elke hoek van de straat een winkel met camera’s en camerabenodigdheden. Dat komt goed uit, want we willen hier een goede camera aanschaffen.

Helaas zijn de artikelen nergens geprijsd, dus als je geïnteresseerd bent moet je de winkel in en dan is het niet overal even gemakkelijk er weer uit te komen zonder iets te kopen.

We besluiten het even te laten betijen en slaan aan het eind van de interessante winkels in Nathans Road af naar de Jade Market. Deze markt is overdekt en wordt de hele dag gehouden, maar wat later in de middag zijn niet alle stalletjes meer bezet.

Eigenlijk vinden we het meeste jade niet supermooi, het is erg gifgroen en er zijn vooral beeldjes, armbanden en andere sieraden. Maar het is leuk om hier rond te kijken. Natuurlijk probeert iedereen ons iets te verkopen, maar de mensen blijven niet te lang aandringen.

De magen gaan knorren en we eten ergens op Nathans Road een hapje chinees mét stokjes. Alle menu’s zijn hier voorzien van plaatjes, het blijft een beetje gokken wat je krijgt, maar alles ziet er lekker uit. Het eten is niet duur. Het is niet eenvoudig om het naar binnen te krijgen, maar we kijken de kunst af bij de Chinezen.

Daarna stappen we een winkel binnen en kopen een camera. Het gaat heel relaxed, klant en verkoper gaan er lekker bij zitten en iedereen neemt de tijd, terwijl er natuurlijk wordt geïnformeerd waar we vandaan komen.

‘s Avonds wordt Nathans Road verlicht door een zee van gekleurde reclames, in het Chinees en Engels. Het verkeer blijft er tot de late avond heel druk. We moeten er erg aan wennen om bij het oversteken eerst naar rechts te kijken en dan naar links.

We lopen nog even naar de avondmarkt in Temple Street maar gaan vroeg naar bed.

Hong Kong Island

In de Man Mo-tempel komen taoïsten en boeddhisten

We staan vroeg op en worden afgehaald voor een excursie. We worden bij een verzamelpunt ingedeeld in groepen en krijgen allemaal een sticker op. Het is een internationaal gezelschap, maar we zijn niet de enige Nederlanders.

Sommigen zijn hier maar voor één nachtje en vliegen vanavond alweer verder. Het is een goede manier om je wachttijd op de aansluitende vlucht door te brengen.

Via een tunnel rijden we naar Hong Kong Island en de eerste stop, de Man Mo-tempel, waarvan men zegt dat het de oudste tempel van Hong Kong is. Hij is gewijd aan de goden Man en Mo, de goden van de literatuur en oorlog.

Het verschil tussen boeddhisme en taoïsme wordt ons uitgelegd: het boeddhisme kent geen god, het taoïsme heeft juist voor alles een god.

In deze tempel komen mensen van beide geloven samen, er hangt een zware geur van wierook. Er zijn veel bezoekers. Je kunt drie wierookstokjes aansteken, één voor het verleden, één voor het heden en één voor de toekomst. De tempel is een oase van rust en schitterend ingericht.

De uitleg waarom je op de gong moet slaan ontgaat ons een beetje, maar we staan in de rij om dit te doen, het zal ons vast geen kwaad brengen. We mogen overal foto’s van maken, alleen niet van de muur met urnen met de as van de voorvaderen.

Victoria Peak

Prachtig uitzicht over de skyline van Hong Kong

De bus brengt ons naar het startpunt van de tandradtram, die naar Victoria Peak gaat. Victoria Peak is het belangrijkste uitzichtspunt over Hong Kong en al heel lang een geliefde stek om te wonen. Voordat de tandradtrambaan aangelegd werd, lieten de bewoners zich in een draagstoel omhoog brengen.

Voor het instappen adviseert de gids snel een zitplaats te zoeken, aangezien de tram in een dusdanig steile hoek omhoog gaat dat het moeilijk is je staande te houden. En inderdaad, het is een steile klim. In Hong Kong staan hoge geldboetes op eten, drinken of roken in de tram.

Bovenop Victoria Peak is een voetpad waar je prachtig uitzicht hebt over de skyline van Hong Kong. Het is druk, maar dat komt ook omdat het zondag is. Natuurlijk vind je bovenop weer een shopping centre met restaurants en coffeebars. Ook Madame Tussaud heeft hier een vestiging.

Aberdeen Haven

Mensen wonen op boten tussen drijvende restaurants

We gaan naar beneden met de bus, die ons naar Aberdeen Haven rijdt. Dit is de bekendste haven van Hong Kong, hier wonen mensen op sampans en jonken en er zijn veel drijvende restaurants.

We maken een boottochtje door de drukke en kleurrijke haven. Je kunt goed zien dat er op de schepen gewoond wordt, er zijn terrasjes en de was hangt buiten. Op de kade staan vissers hun gevangen waren te sorteren.

Na ons boottochtje volgt de commerciële stop, een handel in sieraden en juwelen. Na een korte uitleg over edelstenen worden we de verkoopruimte in geleid. Wij zijn hier snel uitgekeken en haasten ons naar buiten.

Naast het verkooppunt ontdekken we één van de vele kleine tempeltjes die je in Hong Kong vindt, deze is mooi gekleurd van binnen, de kleur roze wordt hier vaak gebruikt.

De bus rijdt ons vervolgens langs een aantal strandjes, o.a. Repulse Bay, een luxe strandje in Hong Kong, de golfbaan en Oceanpark en zet ons af bij de Stanley-markt (een zondagmarkt). Na dit bezoek zal de bus ons naar het hotel terugrijden, maar wij geven er de voorkeur aan wat langer op de markt te blijven en met dubbeldekkerbus nr. 937 terug te gaan.

Wij shoppen wat en verbazen ons hoe goedkoop alles is. We laten onze voornamen in het Chinees optekenen. De busreis terug duurt lang, wel drie kwartier, want de dubbeldekker moet omrijden omdat hij te hoog is voor de tunnel, die Hong Kong Island en Kowloon verbindt. Daardoor zien we veel van de stad. Gelukkig heeft de stadsbus airco, dus we zitten er relaxed bij.

‘s Avonds bezoeken we uitgebreid Temple Street, de nachtmarkt. Hier is werkelijk van alles te koop: veel kleding, Chinese kunstartikelen, mahjongspelen en natuurlijk zijn er veel eetstalletjes.

We laten ons naar binnen lokken in een klein restaurantje, waar alleen Chinezen zitten te eten. De kaart is ook alleen in het Chinees opgesteld, maar aan de hand van de plaatjes bestellen we een lekker diner. Elke avond Chinees eten bevalt ons wel.

Daarna de nachtmarkt op. Het is er ontzettend druk tot laat op de avond en er is bont gekleurde verlichting.

Hong Kong vanaf het water

Woontorens van 50 etages vallen in het niet bij de kantoren

We kijken nog wat rond in de buurt van ons hotel en worden regelmatig aangeschoten door Chinezen, die ons nog snel even voor vertrek een kostuum willen aanmeten, maar dat willen wij niet.

Aangezien we gisteren alle echte hoogtepunten in het centrum hebben gezien, wandelen we naar de aanlegplaats van de Star-ferries om Hong Kong vanaf het water te bekijken. Met de veerboot kun je een rondvaart maken.

Er zijn 4 stops, we kunnen daar van boord gaan en dan na een uurtje de volgende veerboot nemen om naar de volgende stop te varen. Vanaf het water heb je een heel ander gezicht op de skyline dan gisteren vanaf Victoria Peak.

We varen naar Hong Kong Island en stappen af. Het is hier druk, veel taxi’s en dubbeldekkerbussen en zelfs dubbeldekker-trams. De taxi’s zijn herkenbaar omdat ze allemaal dezelfde kleur (rood/grijs) hebben.

Er wordt ook aan deze kant van Hong Kong veel gewinkeld, het is lunchpauze en dus wandelen de mensen die in de kantoren werken, op straat. We kijken ook in de achterafstraatjes, maar die zien er minder aantrekkelijk uit. De sfeer is hier wat Engelser dan aan de overkant, waar ons hotel is.

Vervolgens nemen we de ferry naar de overkant en komen terecht in een woonwijk. Woontorens van 40 tot 50 etages zijn hier heel gewoon, maar vallen in het niet bij de grote kantoren.

Hoeveel mensen er in zo’n toren wonen is niet te schatten, de woningen zijn klein en worden door grote families bewoond.

Midden in de woonwijk ligt een groot schip, althans dat lijkt zo van een afstand, maar als je dichterbij komt, zie je dat het een winkelcentrum is en dat de boot niet in het water ligt, maar gewoon in de grond vast zit. Wel origineel.

De school gaat net uit, kinderen steken onder begeleiding gedisciplineerd over en langs het water wordt een feestje gevierd door studenten die net hun bul hebben ontvangen.

Dat gaat er hier nog heel stijlvol aan toe. Er wordt vriendelijk naar ons geknikt en gelachen en het is geen bezwaar dat wij fotograferen.

We varen terug naar het beginpunt en passeren een jonk. Naast de aanlegkade van de veerboot ligt het nieuwe culturele centrum van Hong Kong, hier worden veel voorstellingen gegeven. We rusten even uit in het park in Kowloon langs Nathans Road.

We krijgen in het Internetcafé een pasje voor als we nog een keer terugkomen. We zullen het bewaren, want we hebben nu alleen het centrum van Hong Kong gezien en daarbuiten zijn nog veel meer bezienswaardigheden.

Na een drankje en een laatste maaltijd is het tijd om naar de luchthaven te gaan voor ons volgende reisdoel: Australië.

Ankie en Peter Kaskens reisden verder door Australië: eerst door het Northern Territory en vervolgens van Cairns naar Sydney en van Sydney naar Adelaide.

Banner Stem & Win

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner Stem & Win