×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Fietsvakantie Gotland

Overal langs de Oostzee staan grillige rotsformaties

Reisverslag: Anoniem
Foto's: Anoniem

Gotland, een Zweeds eiland in de Baltische zee, staat bekend om de ruïnes, burchten, middeleeuwse kerkjes en vissersdorpjes. Het is een ideaal fietseiland met een gevarieerde natuur: naaldbossen, zandstranden en grillige rotsformaties van kalksteen. De bermen staan vol bloemen. Door het milde klimaat groeien er perziken en druiven. Soms bloeien er zelfs in december rozen.

Gotland, een eiland in de Baltische zee, is een ideaal fietseiland. Het eiland ten zuidoosten van Zweden is vrij vlak en de afstanden tussen de dorpjes zijn niet te groot: van noord naar zuid is Gotland 170 km en van west naar oost 50 km.

Gotland heeft een rijke cultuur en overal vind je overblijfselen uit het stenen tijdperk. Verder staat Gotland bekend om de ruïnes, burchten, middeleeuwse kerkjes, vissersdorpjes, druipsteengrotten, half wilde pony’s, kalkstenen.

Omdat we na onze fietsvakantie nog een paar dagen naar Stockholm gaan, moeten we eerst onze koffers ergens kwijt. Gelukkig kunnen we ze voor een week stallen in het hotel in Visby waar we de laatste nacht door zullen brengen. Hotel Villa Borgen wordt gerund door een echtpaar en is een klein, sfeervol hotel binnen de stadsmuur van Visby in de Adelsgatan, een leuke levendige winkelstraat.

We halen eerst onze huurfietsen op: degelijke Zweedse fietsen met 7 versnellingen, genoeg om hier rond te fietsen. Nadat we de fietsen op de juiste hoogte hebben afgesteld, gaan we nog even langs het VVV kantoor van Visby voor een fietsroutekaart. We fietsen de komende week een route door het zuidelijke deel van Gotland, die is samengesteld door de Gotland Tourist Service en waarbij behalve de fietsen ook 6 overnachtingen in een hotel of pension op basis van logies en ontbijt zijn inbegrepen.

Tofta

Soms bloeien er op Gotland zelfs in december rozen

Als we de routekaart hebben start onze eerste korte rit: zo’n 20 km fietsen naar Tofta. We zijn Visby net uit als we onze eerste klim al krijgen. Het is niet echt steil maar we moeten toch even op de pedalen om boven te komen. Omdat het 25 graden is, doen we al snel toch maar een korte broek aan.

Het klimaat op Gotland verschilt van dat op het vasteland van Zweden. De temperaturen zijn hoger en er zijn meer zonne-uren. De wind komt vaak vanuit het zuidwesten en brengt dan milde Atlantische lucht mee. De zomers op Gotland zijn warm en de winters vrij mild. Op Gotland groeien zelfs perziken, druiven, walnoten, lingon bessen en lelies. Soms bloeien er zelfs in december rozen.

Het eerste deel van de dagtocht fietsen we langs de hoofdweg, maar er is voldoende ruimte. Je moet rechts van de doorgetrokken streep blijven fietsen en men houd keurig rekening met je.

Na zo’n 10 km draaien we de bossen in en dan begint eigenlijk het echte genieten. Je ruikt de geur van de naaldbomen en er heerst een heerlijke rust. Het laatste gedeelte van de rit is langs de kust en als dan de wind door je haar blaast, je het ruisen van de zee hoort en de zon langzaam ziet zakken, dan voelt dat super.

Gotland heeft een ca. 800 km lange kustlijn met mooie witte stranden vanwaar je een duik in de aangename (in de zomer circa 23 graden) warme Baltische zee kunt maken. Op deze stranden zijn vaak grote kalkstenen rotsen in allerlei vormen te vinden.

De natuur op het eiland is prachtig en gevarieerd, met naaldbossen, moerassen, grillige rotsen, zandstranden en bloemen. Langs de weg staat het er vol mee.

Al gauw zien we het Tofta Strandpensionat liggen. Een schitterende locatie aan het strand van de Baltische zee en ook nog tussen de naaldbomen. Na het inchecken lopen we meteen naar het witte zandstrand en voelen we de temperatuur van het water.

Burgsvik

Langs de hoofdweg zijn weilanden en veel bloemen te zien

Na een heerlijk Zweeds ontbijt met haring in saus en volop broodjes, knäckebröd, eieren, vruchten, koffie etc. vertrekken we voor de route van vandaag: via Klintehamn naar Burgsvik. Eerst fietsen we nog door de bossen maar na zo’n 8 km moeten we toch weer de hoofdweg op.

Op een gegeven moment zien we weer een bordje staan en gaan we linksaf. Al gauw merken we dat we niet goed zitten want er zijn geen aanknopingspunten en we zien ineens het dorpje Sanda op de borden staan. Maar wat we ook merken is dat we in een schitterende omgeving fietsen tussen de naald- en loofbomen. Langs de weg staan van die houten Villa Kakelbont-huizen en je ziet geen mens op straat. Af en toe zien we iemand met een kop koffie op het terras in de zon genieten.

We houden een auto aan om de weg te vragen en meteen gaan de mensen Engels praten en zijn ze behulpzaam om de weg te wijzen. Ze willen ons er zelfs naartoe brengen.

Omdat we uiteindelijk zo’n 20 km zijn omgefietst besluiten we om ergens een ‘bakkie’ te gaan doen maar er is niet zo snel een dorpje te vinden en al helemaal niet snel een terrasje. Uiteindelijk kopen we in een dorpje bij de supermarkt wat broodjes. En de plaatselijke bakker heeft een terrasje waar we in de zon kunnen genieten van een kop koffie.

Veel mensen die ons Nederlands horen praten, spreken ons aan en vragen waar we vandaan komen en weer valt de vriendelijkheid van de bevolking van Gotland op.

Als we verder fietsen komen we weer op de hoofdweg. Maar overal kun je een zijweggetje links of rechts inslaan om te genieten van de rust en de bosrijke omgeving. Langs de hoofdweg zijn weilanden en veel bloemen te zien.

Omdat we zo ver zijn omgefietst en we toch wel de hele dag tegenwind hebben, zijn we blij als we na zo’n 65 km ons pension langs de hoofdweg in Burgsvik zien liggen. Na het inchecken lopen we naar onze kamer, die op de eerste etage ligt, met uitzicht op de tuin van het hotel met veel appelbomen.

Het zijn kleine maar nette kamers met een tv. We rusten even uit en nemen een douche voordat we genieten van een drankje op het terras, waarna we heerlijk eten voor een schappelijke prijs.

Burgsvik heeft een haven en de zee-inham Burgsviken heeft lange zandstranden.

Hoburgen

Vanaf de kalkstenen een schitterend uitzicht op de zee

Vandaag fietsen we in de omgeving van Burgsvik een rondje via Hoburgen, langs weilanden en door bossen. We zien veel schapen die soms ook ineens de weg oversteken. Het laatste stuk van de weg is kronkelig en loopt langzaam omhoog, maar als we boven zijn, is er vanaf de kalkstenen een schitterend uitzicht op de zee.

Er zijn veel vogels en je kunt verschillende kalkstenen opklimmen om de wind door je haar te laten blazen en over de zee te kijken. Op de terugweg zien we op een weiland een groep mensen met chirurgische precisie platte stenen tegen een paaltje 20 meter verderop gooien. Het wekt onze interesse maar als wij vragen wat ze aan het doen zijn kunnen ze ons helaas niet verstaan. Er is één iemand die een beetje Engels spreekt en die probeert ons het spel, dat ‘warfa’ heet, uit te leggen.

Even verder fietsen we langs een soort zomerfestival met zang, dans en toneel. We verstaan er niet echt veel van maar het is grappig om te zien. Al gauw hebben we contact met twee buschauffeurs die vragen waar we vandaan komen.

Visby

Handelsstad in de tijd van de Vikingen en in de Middeleeuwen

De volgende dag regent het, dus gaan we met de bus naar Visby. Dit was een belangrijke handelsstad in de tijd van de Vikingen en in de Middeleeuwen en dat kun je overal in terugvinden.

De stadsmuur met poorten is herkenbaar, smalle lanen overdekt met rozen, de haven met vlak daarbij een klein zandstrandje dat veelal door de jeugd bezocht wordt. Elk jaar wordt er in Visby een middeleeuws feest gehouden.

Visby heeft circa 20.000 inwoners en het straalt gezelligheid en gemoedelijkheid uit. Binnen de stadsmuur vind je veel leuke antiekwinkeltjes, moderne kledingwinkeltjes maar ook winkeltjes waar je gebreide schapenwollen truien kunt kopen en veel café’s en restaurants.

Even buiten de stadsmuur aan de voet van de Galgberg staat de ruïne St. Göran. Vanaf hier heb je uitzicht op Visby en de kust.

Ljugarn

Door de mist hangt er een mystieke sfeer tussen de rotsen

We hebben pech, het regent vandaag pijpenstelen, maar we moeten toch naar Ljugarn, onze volgende bestemming. Dus trekken we onze regenpakken aan en gaan op weg. Eerst weer 10 km langs de hoofdweg maar dan buigen we al weer snel af de bossen in.

De regen komt nog steeds flink naar beneden maar het is niet koud en we hebben er eigenlijk best lol in. We besluiten een iets andere route te nemen, meer binnendoor, waarvan wij denken dat hij veel mooier is.

We fietsen over rustige landweggetjes tussen weilanden en door bossen. Onderweg kom je niet, zoals in Nederland, winkeltjes of stadjes tegen waar je wat kunt eten, drinken of kopen. Dus als we eindelijk in een dorpje zijn, kopen we in de plaatselijke supermarkt broodjes.

Inmiddels is het droog en we voelen de warmte van de zon achter de wolken. Het laatste stuk is een beetje heuvel afwaarts over een brede weg omgeven door bomen en grasveldjes. In zo’n 55 km zijn we vanaf Burgsvik via Hemse en Alskog naar Ljugarn gefietst.

Ljugarn is een levendig toeristenplaatsje met Zweedse houten (vakantie)stuga’s. Er is een fraai wit zandstrand en ons Badpensionat ligt daar slechts zo’n 100 meter vandaan. De kamers zijn eenvoudig maar voorzien van al het nodige.

We maken een wandeling om de omgeving te verkennen. Er staan mooie huizen en vakantiewoningen en je ziet dat men hier in rust van het leven geniet. Er zijn hier verschillende eetgelegenheden, van snackbar tot restaurant. Wij kiezen voor de middenweg en krijgen voor tien euro een heerlijke maaltijd.

‘s Avonds drinken we wat op een terras aan het strand. Er liggen fleece-dekens klaar die je om je heen kunt slaan als het wat koeler wordt.

‘s Morgens wandelen we naar het noordelijke uiteinde van het strand, de ‘Raukar’. Overal langs de Oostzee staan grillige rotsformaties en omdat het vanochtend mistig is, hangt er een mystieke sfeer. Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 25 graden en we brengen de dag dan ook luierend op het strand door.

De volgende dag gaan we ‘s morgens vroeg, net als de Zweden, even naakt zwemmen in de Baltische zee. Er zwemmen nog twee mensen en in zee is het koel maar wel lekker. Dit moet je toch een keer in je leven gedaan hebben.

Visby

Door een vestingmuur met poorten omgeven Wereld Erfgoed

We fietsen richting Visby. Het is erg warm dus nemen we de kortste route, van zo’n 50 kilometer, via Ala en Roma. We willen Visby graag nog verder zien. De rit is heuvel op heuvel af maar verloopt voorspoedig. Het is niet druk op de weg en we fietsen nu door landerijen met bloemen.

Mensen zwaaien vriendelijk naar je als je langskomt, want heel veel buitenlandse toeristen zijn ze toch niet gewend.

In Visby brengen we onze fietsen terug en kleden ons daarna om in het hotel waar we onze koffers hebben achtergelaten. Voor de tweede keer tijdens de reis horen we Nederlands. Er zijn wel veel toeristen maar dat zijn voornamelijk Zweden.

We gaan winkelen en willen wat eten. We nemen de Gotlandse specialiteit saffranpannkaka med klarbärssylt och vispgrädde (saffraanpannenkoekje met jam van vruchten die alleen op Gotland groeien en slagroom). Erg lekker.

Visby (ook wel Rozenstad genoemd) is de hoofdstad van Gotland. De door een vestingmuur met poorten omgeven stad is in 1995 op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst geplaatst. De hoofdstraat is net als elk centrum druk en gezellig. Het marktplein is een ontmoetingsplaats met veel terrassen. Er is vandaag markt.

De volgende ochtend nemen we nog even een snel ontbijt van het heerlijke ontbijtbuffet. Daarna worden we opgehaald met de taxi die ons naar Visby Airport brengt. Van daaruit vliegen we naar Stockholm waar we nog een paar dagen blijven. We komen zeker nog terug op Gotland, dan gaan we de noordkant van het eiland rondfietsen.

Banner Stem & Win

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner Stem & Win
Banner - Stem & Win