×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Geuldal

Beeldschoon: heuvels, een kronkelend riviertje, bossen, schilderachtige dorpjes

Het is alweer wat jaartjes geleden, maar ik zal mijn eerste bezoek aan Zuid-Limburg nooit vergeten.Ja, natuurlijk is het er mooi, wat zeg ik, beeldschoon: heuvels, een kronkelend riviertje, bossen, schilderachtige dorpjes... voor mij als noorderling een openbaring. Een stukje buitenland in Nederland.

Wij – mijn toenmalige geliefde en ik – genoten gewoon al van het verblijf in een oude vakwerkboerderij die eigendom was van een kennis. Op het erf hakten we zelf hout voor de kachel, we rommelden wat in de tuin en in het huis. ‘s Avonds zaten we bij de houtkachel, elk met een boek.

 

En we wandelden. Urenlang, langs de Geul over paadjes en wegen, door een groen, heuvelachtig landschap waar tot mijn verrukking zinkviooltjes groeiden. Gelukkig had ik mijn flora bij me, anders had ik dat niet geweten. Ze zijn erg zeldzaam.

 

En één keer waadde ik zelfs door de Geul, omdat er geen brug was en ik naar de overkant wilde. Mijn geliefde maakte een foto, maar zag er zelf van af om mij te volgen. Het was ook wel erg koud, ondanks het mooie weer. Maar dat liet ik natuurlijk niet merken, ik verbeet me en zei stoer dat het water heerlijk was.

 

Andere dagen wandelden we door het Grote en Kleine Bos, dat vlakbij Eperheide ligt, waar wij logeerden. Vaak wisten we niet of we in Nederland of België waren, het bos ligt aan weerszijden van de grens. Maar als we dan op een open plek kwamen met uitzicht over het omliggende land, wisten we het weer. Grappig, hoe je toch altijd meteen ziet of je in Nederland bent of elders: de bouwstijl, de verkeersborden, alles is meteen anders. En hier en daar stonden ook prachtige oude grenspalen.

 

Op een van onze boswandelingen nam ik mijn splinternieuwe boekje over paddenstoelen mee. Er stonden foto’s in van eetbare paddenstoelen met daaronder een foto van de oneetbare of zelfs giftige die er sterk op lijkt. Tot mijn vreugde vond ik met behulp van dit gidsje een mooie bundel honingzwammen. Ik sneed er voorzichtig een aantal af (nooit uittrekken, dan verniel je het mycelium, het onderaardse en belangrijkste deel van paddenstoelen).

 

Thuis maakte ik de paddenstoelen schoon en daarna greep ik een koekenpan, sneed een uitje en bakte dat even aan, deed de paddenstoelen erbij, vervolgens een geklutst ei en ziedaar: een heerlijke omelet. Mijn geliefde zag mijn culinaire avontuur met lede ogen aan en informeerde of ik dat echt ging opeten. Na mijn bevestigende antwoord installeerde geliefde zich bij de telefoon, om meteen een ambulance te kunnen bellen…

 

Ondertussen at ik met smaak mijn overheerlijke omeletje met wilde paddenstoelen… Niks ambulance, zelfs geen buikpijn. Het was goed afgelopen. Maar ik weet niet of ik zoiets nu weer zou doen.

 

Zoals ik schreef: het was dan ook lang geleden.

Banner Stem & Win

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!