×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Samos

Samos: een favoriet eiland dat al 2 keer eerder is bezocht

Reisverslag: Marianne v.d. Bosch. NB: Een uitgebreider verslag met meer foto’s is te vinden op de website van de auteur https://www.reis-verslagen.nl/griekenland-samos
Foto's: Marianne v.d. Bosch

Het is maar zo’n 3 uur vliegen vanaf Schiphol. Door zijn vele bronnen is het een altijd groen eiland met een rijke natuur, maar het heeft daarnaast ook veel mooie en interessante plekken om te bezoeken, en dat alles bij de zo relaxte Griekse sfeer. Naast de (meest kiezel) stranden vind je hier een aantal opgravingen, leuke traditionele dorpen, een aantal indrukwekkende kloosters, een mooi bergmassief, en natuurlijk lekker eten. Een huurauto is nodig als je veel van het eiland wilt zien. Liefst een kleine, zodat je gemakkelijker in de kleine bergdorpjes kunt komen. Het is geen groot eiland ( ca. 475 km2 ), maar er is veel te zien.

Samos is een Grieks eiland. Het is geen groot eiland, maar wel een eiland waar veel te zien is. Met name in het voorjaar is er op Samos een explosie van bloemen, maar ook in de septembermaand is het eiland mooi groen: olijfbomen, wijnranken, citrus-en eucalyptusbomen en wilde kruiden

De hoofdstad van Samos is Samos stad of ook Vathy genoemd. Het is een in het oosten gelegen havenstadje waar de ferry aanlegt. Er is een grote boulevard /wandelpromenade en een paar winkelstraten. Op zich niet veel bijzonders.

Daarentegen is Kokkari – ondanks dat het toeristisch is – gemoedelijk en relaxed. Er zijn volop bloemen, wijnranken en aan de kiezelstranden is het goed vertoeven.

 

Heel anders zijn de Alyki wetlands in de buurt van Psili Ammos. Het is een meer/ waterbassin. In de winter en het vroege voorjaar is het hier een walhalla voor migrerende vogels, zoals flamingo’s, ijsvogels, steltlopers, eenden en roofvogels. Ook de jakhals, de kameleon, marters en schildpadden kun je hier aantreffen. Vanaf juni valt het meertje/waterbassin droog en verandert het in een zoutvlakte, doordat de zee er soms binnenstroomt. Vroeger werd dit gebied gebruikt voor zoutwinning, maar daar is men in 1965 mee gestopt. Tegenwoordig is het onderdeel van natura 2002.

Pythagorion is weer een typisch Griekse stad met ook een boulevard en restaurantjes. Deze stad is genoemd naar de filosoof en wiskundige Phytagoras (wie heeft niet op school de stelling van Pythagoras moeten leren a2 + b2 = c2?).Aan de haven staat een standbeeld van hem.  De stad heeft ook een haven.
Vlak bij de haven is het kasteel van Lycorgos Legothtis dat in het begin van de 19de eeuw is gebouwd en genoemd naar de leider van de revolutie tegen de turken.De Metamorfosekerk die ernaast staat, is in 1824 gebouwd, als dank voor het verslaan van de Turkse vloot. Nog steeds wordt hier ieder jaar de overwinning op de turken gevierd. Naast het kasteel zijn er in de stad opgravingen te zien zoals Griekse baden en musea te bewonderen.

 

Vanuit de stad kun je naar de Eupalinostunnel, een anderhalf kilometer lange tunnel die in de bergen is uitgehouwen met als doel om de oude stad van water uit de bergen te voorzien. Hij werd gebouwd in opdracht van Polycrates, de tiran die van 540 -522 v.C. over Samos heerste.

 

 

 

Deze tempel van ca. 700 v. Christus heeft haar naam te danken aan Hera: oppergodin, moederfiguur en vruchtbaarheidsgodin. Men begon haar te vereren ca. 2000 v. Christus. Uit de melk die Hera morste toen ze Heraklis borstvoeding gaf zou de Melkweg zijn ontstaan.
Vroeger schijnen er 155 marmeren zuilen hebben gestaan, daar is er nog maar een (9 meter hoog) van over.

De noordoost kant van Samos is een mooi, groen en heuvelachtig gebied met af en toe doorkijkjes op inhammen met strandjes in de diepte.
We bezoeken Agia Paraskevi, een rustig en gemoedelijk baaitje met een reepje kiezelstand, een paar terrasjes en een kerkje.

We bezoeken iets verderop het Mono Zoodochou Pigus vrouwenklooster. Dit indrukwekkende klooster is in de 19deeeuw gebouwd rond een kerkje uit 1796. Een erg mooi onderdeel is de iconostase (een wand, samengesteld uit iconen in de orthodoxe kerken) met prachtig houtsnijwerk. Niet alleen het klooster maar ook het uitzicht is prachtig.

 

Het midden van Samos is bergachtig met ook hier een aantal leuke bergdorpjes en een mooi klooster. Een van de oudste bergdorpjes van Samos is Pagondas, een dorpje met een groot plein onder de platanen. Wat minder mooie dorpjes zijn Mesogio en Pandroso: wat vervallen en zijn beste tijd gehad.

We passeren het klooster Moni Megalis Panagias en bezoeken het klooster Timiou Stravrou. Dit klooster, gesticht in 1592- is gelegen op de helling tussen de dorpen Koumaradei en Mavratsei,

 

 

Platanos is een bergdorpje in het zuidwesten van Samos. Het dorpje heeft een heel bijzondere dorpspomp en is een kleine wandeling zeker waard.

Aan de kust ligt de badplaats Votsalakia. Deze badplaats heeft een rustig strand, deels zand, deels kiezels. Hier is geen sprake van massa-toerisme. Voor je rust kun je hier goed vertoeven.

Ook Potami Beach heeft een mooi en rustig strand. Het water is er glashelder.

De kiezels van dit strand hebben prachtige kleuren. Er is een klein kapelletje te bewonderen.

Monalates is een bergdorp op 380 meter hoogte. Je bereikt het dorp via een prachtige weg met veel haarspeldbochten. Het is een leuk dorpje met vele mooie uitkijkjes, een overdekt pleintje met een fonteintje met terras. Er wonen ongeveer 200 mensen die voornamelijk in de landbouw en toerisme werken.  Door de komst van een aantal kunstenaars worden veel huisjes opgeknapt.

Het bergdorp Vourliotes ligt op 360 meter hoogte. Het dorp, dat zijn naam heeft te danken heeft aan de eerste inwoners, die in de 16de eeuw vanuit Vourla in Turkeye naar Samos zijn gevlucht, heeft een mooi dorpsplein

En toen waren we het eiland rond. En hebben we afscheid genomen van dit mooie en vriendelijke eiland.

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner - Stem & Win