×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Stedentrip Valencia I

De stad is 's avonds op zijn mooist met al dat licht

Reisverslag: Angélique Woudenberg
Foto's: Angélique Woudenberg

Valencia is ‘s avonds op zijn mooist, als de monumenten, pleinen en fonteinen sfeervol worden verlicht. En monumenten heeft Valencia volop: de kathedraal met zijn klokkentoren, het Santo Domingo-klooster, de Santa Catalina-toren, de Mercado Central, de Porta de la Mar en de oude stadspoorten Torres des Serranos en Torres des Quarts. Voor wat rust is er een stadspark in de oude bedding van de Turia.

Valencia ligt aan de Costa del Azahar en is met ruim 800.000 inwoners de derde stad van Spanje. Ik weet eigenlijk vrij weinig over Valencia, behalve dat het bekend is om zijn paella en sinaasappelbomen. De hoogste tijd dus om een bezoekje aan deze stad te brengen.

De Pyreneeën zijn prachtig om te zien vanuit het vliegtuig en voordat we in Valencia landen, vliegen we tevens over de bekende Ciudad de las Artes y de las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschappen) in Valencia.

De luchthaven van Valencia ligt ongeveer 10 km buiten het centrum. De taxirit naar het hostal duurt zo’n 20 minuten. Het is voor december vrij warm, maar liefst 18 graden. Voor volgende week wordt slecht weer voorspeld, maar daar hebben wij gelukkig geen last van.

Na het inchecken verkennen we het oude centrum van Valencia. De afstanden op de kaart zijn niet erg groot en veel bezienswaardigheden zijn lopend te bereiken.

Verkenning oude stadscentrum

De heilige Vicente Ferrer heeft hier gewoond

Tegenover het hostal en vanuit de kamer, zien we de toren van het oude klooster Santo Domingo. De heilige Vicente Ferrer heeft hier gewoond.

Wij bezoeken het klooster niet, omdat we door de lange reis (vanochtend al zeer vroeg vertrokken van huis) in eerste instantie op zoek zijn naar een eetgelegenheid.

De Calle de la Paz is een lange straat met vooral reisbureaus, interieurwinkels, speciaalzaken en een informatiekantoor voor toeristen.

We lopen ook langs het café L’Espresso waar we de komende drie ochtenden gaan ontbijten.

Plaza de la Reina en Plaza de la Virgen

De poorten van de kathedraal zijn gotisch, Romaans en barok

Aan het einde van de Calle de la Paz ligt het plein Plaza de la Reina waar diverse eetzaakjes zijn. De straten zijn nu mooi verlicht en versierd met feestverlichting. Wij naderen de kerstdagen, maar hebben totaal niet het gevoel dat het bijna kerst is. We eten vlakbij de Santa Catalina-toren, die ‘s avonds helaas niet verlicht is.

Na het eten lopen we nog een rondje over de Plaza de la Reina. Op dit plein staat de Torre del Miguelete (Miguelete-toren) die als klokkentoren van La Seu (de kathedraal van Valencia) werd gebouwd.

De klokkentoren werd op de dag van Sint Michiel in het jaar 1418 ingewijd en om die reden wordt het de Miguelete-toren genoemd. We kunnen de toren beklimmen via een wenteltrap, maar daar zijn we nu echt te moe voor.

Naast de Miguelete-toren staat de Puerta de los Hierros, de hoofdingang van de kathedraal.

De kathedraal van Valencia (bouwjaar 1262) werd oorspronkelijk als moskee gebouwd en heeft drie toegangspoorten. De hoofdingang bevindt zich dus aan de Plaza de la Reina. Links van deze poort is een klein steegje en als we rechtdoor lopen komen we op de Plaza de la Virgen.

Op dit plein staat de tweede toegangspoort, de Puerta de los Apóstoles (Apostelenpoort) . Voor deze poort komt elke donderdag om 12.00 uur het Watertribunaal bijeen. Helaas zien wij dit niet, maar wellicht een volgende keer. De boeren komen dan bij elkaar om ruzies uit te spreken. De conflicten gaan meestal over het irrigatiesysteem.

De derde en tevens oudste toegangspoort van de kathedraal van Valencia, de Puerta del Pau, staat op de Plaza de la Almoina.

De drie toegangspoorten zijn gebouwd in drie stijlen: gotisch (Apostelenpoort), Romaans (Puerta del Palau) en barok (de hoofdingang).

Valencia is ‘s avonds op zijn mooist. Het plein Plaza de la Virgen bijvoorbeeld, ziet er door de verlichting schilderachtig uit. Echt een mooi plaatje. In de directe omgeving van dit plein zijn ook veel terrasjes, tapasbars en eetzaakjes.

Praktisch grenzend aan de Plaza de la Virgen staat het Paleis van de Generaliteit, de zetel van de regering van het autonome gewest Valencia.

Op de Plaza de la Virgen staat ook een mooie fontein, de Turia-fontein, vergezeld door hongerige duiven die we de morgenmiddag tijdens een stadswandeling nog een keer gaan bezichtigen.

De oude rivierbedding van de Turia

Een stadspark met tuinen, fonteinen en sinaasappelbomen

De volgende ochtend lopen we eerst naar de Calle de la Paz voor het ontbijt en kopen we het Bonobus-buskaartje waarmee we in totaal 10 keer met de bus kunnen reizen.

Na het ontbijt lopen we naar de bushalte voor één van de vele dependances van het warenhuis El Corte Inglès. In Valencia staan verspreid over de stad meer filialen van dit warenhuis.

We pakken bus 8 naar het busstation en dat is tevens de eindhalte. Het is wederom zonnig en het busritje brengt ons naar de andere kant van de oude rivierbedding van de Turia. Aangekomen bij het busstation reserveren we alvast zitplaatsen voor de lijndienstbus naar Barcelona voor overmorgen.

Op het stadsplattegrondje van Valencia zien we een groene brede kronkelende strook die de oude rivierbedding van de rivier de Turia voorstelt.

De Turia stroomde vroeger door Valencia, maar vanwege de vele overstromingen heeft men de rivier buiten de stad omgeleid. De drooggelegde rivierbedding is ongeveer 10 km lang en heeft nu de functie van groot stadspark met mooi aangelegde tuinen, fonteinen en natuurlijk sinaasappelbomen.

We beginnen onze stadswandeling ook door dit stadspark. Vanaf een van de vele met beelden versierde bruggen hebben we een mooi uitzicht over een gedeelte van de oude rivierbedding. We lopen naar beneden en worden vergezeld door andere wandelaars, fietsers en joggers.

Ook het stadspark is een mooi plaatje. Een strakblauwe hemel, palmbomen, vijvers, geen razende auto’s en een frisse lucht. Ik kan mij voorstellen dat de inwoners hier graag komen in het weekend.

We lopen op een gegeven moment langs het museum Ciencias Naturales. We besluiten om hier even naar binnen te gaan. Het museum laat o.a. zien welke dieren vroeger op aarde leefden, oude fossielen, gesteenten en tentoonstellingen over de natuur.

We blijven niet lang, want het is zulk mooi weer. Tijdens de wandeling zien we de eerste sinaasappelbomen. We plukken illegaal een sinaasappel, maar we worden direct afgestraft. De sinaasappels zijn nog niet rijp en zijn niet lekker.

We lopen weer terug naar het oude centrum. Het is erg rustig en schoon op straat. Onderweg zien we een tussen twee gebouwen gespannen lijn waaraan schoenen bungelen. Wat dat precies moet voorstellen weten we niet. Grappig om te zien is het wel.

We lopen weer langs het Plaza de la Virgen met de mooie Turia-fontein en de basiliek. Het blijkt dat het geruis van de Turia-fontein symbool staat voor de stroming van de voormalige rivier de Turia.

Tegenover de fontein staat de basiliek, de Basilica de Nuestra Senora de los Desamparados, uit de 17e eeuw en daarnaast de kathedraal met de Apostelenpoort. De basiliek is met de kathedraal verbonden.

Eindelijk aangekomen bij de overdekte markt, de Mercado Central, blijkt deze gesloten. Een bezoek aan deze markt, de grootste overdekte markt van Europa, is een must. Dit bezoek moeten we dus helaas uitstellen tot het volgende bezoek aan Valencia.

Tijdens het vervolg van de stadswandeling bezoeken we ook nog even snel de openbare bibliotheek. Zachtjes praten is hier geboden.

Na de stadswandeling eten we nog wat en dan lopen we terug naar het hostal. Onderweg komen we nog leuke winkeltjes, tapasbars, speciaalzaken en winkeltjes met diverse lekkernijen tegen.

Porta de la Mar en Plaza Redonda

Op het ronde plein is elke zondag een vlooienmarkt

‘s Avonds maken we nog een wandeling in de buurt van het hostal. Vanuit de kamer van het hostal zagen we een soort Arc de Triomf en we besluiten om hier naar toe te lopen. Het is de Porta de la Mar en die is net als de meeste andere bezienswaardigheden in Valencia mooi verlicht.

Deze poort is een reconstructie van de oude poort Puerta del Real, de voormalige toegangspoort die de stad met de haven verbond. Vlakbij deze poort ligt de Calle de Colón, een lange winkelstraat die we morgenmiddag aandoen.

We eten vlakbij de Santa Catalina-toren. Ook hier zijn weer diverse tapasrestaurantjes en terrasjes. Heel toevallig ontdekken we een pleintje, de Plaza Redonda, die we bereiken via een klein steegje.

Op dit ronde plein met rondom diverse gebouwen staan souvenirwinkeltjes die o.a. keramiektegeltjes en andere prullaria verkopen. In het midden van de Plaza Redonda staat een (niet werkende) fontein.

In het informatieboekje lezen we dat hier elke zondag een vlooienmarkt wordt gehouden. Dat bewaren we ook maar weer voor een andere keer, want zondag zitten we al in Barcelona.

Plaza del Ayuntamiento

Ook dit plein wordt gesierd met een mooie fontein

Na het ontbijt aan de Calle de la Paz lopen we naar de Plaza de la Reina. Hier stappen we op de Valencia Bus Turistic voor een toeristisch ritje van anderhalf uur.

De oude rammelende bus rijdt langs alle hoogtepunten van de stad en onderweg krijgen we informatie in het Engels via de uitgereikte koptelefoontjes.

Na de busrit lopen we naar de Plaza del Ayuntamiento voor een bezoek aan het stadhuis (Ayuntamiento). Dit levendige plein is groot en wordt gesierd met (alweer) een mooie fontein.

Op het plein staan twee bezienswaardigheden die we gaan bezoeken, het stadhuis en het postkantoor. Tegenover het stadhuis staan diverse bloemenstalletjes.

Bij de ingang van het stadhuis worden onze jassen en tassen gecontroleerd en door een X-ray apparaat gescreend. Via een statige trap bereiken we de mooie zaal van het raadhuis. Wat een mooi bewerkte plafonds, statige koninklijke stoelen en kroonluchters!

We vervolgen onze wandeling. In de verte zien we alweer een mooi gebouw, de Bank van Valencia. Aan de rechterkant van de bank ontdekken we een leuk straatje met terrasjes waar we even wat gaan drinken.

We lopen weer terug naar het hoofdpostkantoor, de Corréos, op de Plaza Ayuntamiento om de ansichtkaarten te posten. Ook dit gebouw ziet er van binnen prachtig uit.

Valencia blijft verbazen: pleinen met fonteinen, schone straten en verschillende bouwstijlen. Een combinatie van nieuwe en oude architectuur.

Estación del Norte, de Arena en Calle de Colón

Hier worden nog steeds stierengevechten georganiseerd

De afstand vanaf het hoofdpostkantoor naar het station en de Arena is op de kaart niet groot. Veel bezienswaardigheden in Valencia zijn in principe op loopafstand en tijdens de wandeling ontdekken we steeds weer iets nieuws.

Vanaf het station Estación del Norte vertrekken diverse treinen naar steden in Spanje en ook naar Frankrijk. In het gebouw staan diverse marktkraampjes met prullaria.

Naast het station staat de Arena. Hier worden nog steeds stierengevechten georganiseerd. We lopen vervolgens door naar de Calle de Colón. Een lange winkelstraat met verschillende dependances van het warenhuis El Corte Inglès en dure merkwinkels.

Torres des Serranos

In de 14e eeuw maakte de poort deel uit van de stadsmuur

Na deze lange wandeling dumpen we de ingekochte spullen in het hostal. Op veel ansichtkaarten staan de Torres des Serranos die niet ver van het hostal staan. We lopen langs de drooggelegde rivierbedding van de Turia.

Door al dat geloop en geslenter willen de benen niet echt meer meewerken. Maar het is de laatste dag in Valencia en we willen zoveel mogelijk zien.

Tot de 19e eeuw was Valencia nog een ommuurde stad. Van de stadsmuur zijn nog maar twee poorten over: de Torres des Serranos en de Torres des Quarts.

De Torres des Serranos uit de 14e eeuw hadden vroeger de functie als stadsmuur om Valencia te beschermen voor bezoekers. De Serranos waren de bezoekers uit de bergen.

Plaza del Ayuntamiento verlicht

Valencia is 's avonds op zijn mooist

We hebben de afgelopen twee avonden gezien dat Valencia ‘s avonds op zijn mooist is. Daarom willen we per se de Plaza del Ayuntamiento ook ‘s avonds zien.

We lopen via de Calle de la Paz naar de Plaza de la Reina. Via een winkelstraatje aan de linkerkant van het plein lopen we naar de Plaza del Ayuntamiento. Het stadhuis en de fontein zijn mooi verlicht.

Drie dagen Valencia zijn eigenlijk veel te kort. Veel bezienswaardigheden bewaren we voor een volgende keer.

Dan staan dan zeker op het programma: de overdekte markt Mercado Central, Ciudad de las Artes y de las Ciencias (met o.a. L’Oceanografic en L’Hemisfèric), het watertribunaal voor de Apostelenpoort, het beklimmen van de Miguelete-toren, het winkelcentrum Mercado de Colon en het strand

De volgende ochtend reizen we met bus 8 naar het Estación Central de Autobuses in Valencia waar de lijndienstbus naar Barcelona vertrekt. De busreis zal inclusief stop 4,5 uur gaan duren. We rijden over tolwegen en zien onderweg een mooi landschap en de Middellandse zee in de verte. Op naar de tweede grote stad van Spanje: Barcelona.

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner - Stem & Win