×
Welkom Reisverslagen Reizen Boeken Blog Anders Reizen Contact

Weesp

Vestingstadje in het Gooi

Als je belangstelling hebt voor historie, natuur en water.

Weesp is een stad in de Gooi-en Vechtstreek. Het vestingstadje is gemakkelijk te bereiken via Amsterdam en/of Utrecht. Weesp is een prettig stadje: kleinschalig in opzet en je kunt vanuit Weesp veel sportieve activiteiten ondernemen. Het aanbod van diensten is ook prima.

 

Weesp ligt aan de Vecht. In de zomer kun je varen en zwemmen, in de winter kun je schaatsen (al was dat de afgelopen jaren niet mogelijk helaas).
Je kunt ook prachtige wandelingen maken in de omgeving van Weesp. Daar ben ik achtergekomen toen (inmiddels overleden) podenco-hond Zorba in mijn leven verscheen.

 

Om wat variatie aan te brengen in onze wandelingen was ik genoodzaakt om wandelroutes te ontdekken van diverse lengtes. Zo leerde ik fort Uitermeer kennen, ontdekte ik dat ” rondje zwembad” (langs de sauna SPA Weesp en de golfbaan), een rondje om de wijk Aetsveld maar ook dat de wandeling naar “De Kom” fijne wandelingen zijn.  Ik ontdekte ook dat je op een pad tussen de weilanden door naar Nigtevecht kunt lopen. En met hond naar het Muiderslot wandelen: helemaal geweldig. 
Ik leerde ook fietsen met de hond. Op de fiets, meestal  in het weekend,  in alle vroegte naar de Gaasperplas. Waar hond los kon lopen en spelen met andere honden. Goh, wat was hij steeds blij.

 

Door de wandelingen maakte ik ongemerkt kennis met de historie van Weesp. Weesp maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam: een vroegere verdedigingslinie. Op de website van Unesco staat hierover het volgende geschreven: ” De verdedigingslinie van Amsterdam – de Stelling genoemd – is gebouwd tussen 1883 en 1920. Het is het enige voorbeeld van een fortificatie die gebaseerd is op het principe van het waterbeheer. Vanaf de 16e eeuw gebruikten de Nederlanders hun expertise van de waterbouw voor defensiedoeleinden. Het midden van het land werd beschermd tegen een invasie door een netwerk van 45 bewapende forten in combinatie met het (tijdelijk) onderwater zetten van polders en een ingewikkeld systeem van kanalen en sluizen. In WO II bleek dit verdedigingswerk achterhaald en daarna zijn de forten, op enkele na, verlaten” .  
Zie ook: https://www.stellingvanamsterdam.nl/nl/ ontdek/route-overzicht

 

In de gemeente Weesp zelf is Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer te bewonderen en wandelend vanuit Weesp naar Abcoude (NS dagtocht) kom je langs bij Fort Nigtevegt.  Fort Uitermeer is recent helemaal gerenoveerd en ook in dit fort er worden tal van activiteiten georganiseerd.  Ik was vorig jaar aanwezig bij een voorstelling, waar de acteurs in de buitenlucht op verschillende plekken op het fort hun voorstelling gaven. Fantastisch

In Weesp tref je ook nog oude molens aan: molen de Vriendschap, molen de Eendragt en molen ’t Haantje. 2 molens zijn te bezoeken. Een daarvan is de Vriendschap, ” een in 1900 gebouwde windmolen op de plaats van de in 1899 afgebrande molen. De ambachtelijke korenmolen is meerdere malen per week volop in bedrijf voor het produceren van allerlei meel & bakproducten”.  
Zie: http://www.welkominweesp.nl/Forten-Molens

 

Dit allemaal ontdekt, mede dankzij fantastische hond Zorba, die al die wandelingen helemaal geweldig vond.
Advies: neem een hond als je je omgeving wilt leren kennen.

 

 

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.
Ik wil zelf schrijven!
Banner Stem & Win
Banner - Stem & Win